• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pezsgők és ünnepi fogások

2015-12-23 ● Kodela Mia

A Kreinbacher Birtok (amelynek tradicionális pezsgőitől hangos egy ideje a magyar gasztro ? és borélet) felkért három neves sommelier-t, hogy az ünnepek előtt osszák meg tapasztalataikat a pezsgő ? és ételpárosításról.

Mindannyian egyetértenek abban, hogy a pezsgők a szezonális fogások és karácsonyi, szilveszteri ételek mellé is nagyon jól harmonizálnak. A neves éttermekben a borválaszték mellett hazai tradicionális pezsgőket is tartanak, amiből a vendégek pohárral is rendelhetnek. Ahogy egy remek bor, úgy egy Méthode Traditionnelle pezsgő is jó választás az ételek kísérőjeként, mert a palackos erjesztés és az akár több évig tartó seprőn érlelés során finom, összetett aromák alakulnak ki és az apró buborékok egészen krémessé teszik a pezsgőt.

A sommelier-k nemcsak aperitifként, hanem a klasszikus karácsonyi és újévi ételekhez is szívesen ajánlják a pezsgőt. A tradicionális, azaz palackban erjesztett és érlelt italok még ünnepibbé tehetik a menüsort, ráadásul a profik szerint a pezsgő- és ételpárosításban nehéz hibázni, de annál több benne a sikerélmény.

IMG_6981

Szik Mátyás sommelier-bajnok, a Four Seasons Hotel Gresham Palace és a Kollázs Brasserie & Bar sommelier-je szerint egy száraz champagne-nyal akár egy komplett menüsort végigkísérhető, ha a köret, a fűszerezés vagy a mártás megadja a párhuzamot a párosításhoz. Szívesen ajánlja könnyű előételekhez, mint az étterem buffalo mozzarellás fogása, vagy epres desszerthez. Főételnél a határozott savérzet adhatja a vezérfonalat, míg például rizottó mellé annak krémes textúrája miatt finom felhabzású pezsgőt javasol.

Ünnepi tippjei:

  • A karácsonyi halételekhez nemcsak élénk savai, citrusossága miatt illik a pezsgő, hanem sós-ásványos aromái miatt is, amit a somlói Kreinbacher Classic Brutben is megtalálni.
  • Érdemes kipróbálni pezsgővel egy egyszerű pohárkrém desszertet: a csokoládéval a hideg, körtés-almás jegyek harmonizálnak, a krémesség a lágy buborékokkal ad szép összhangot, és ha a tetejére pár szem sókristályt teszünk, az szépen rímel a terroir jegyekre.

Gervai János, a Michelin-csillagos Onyx head sommelier-je szerint egy évtizeddel ezelőtt még nem volt szokás az éttermekben a pezsgő poharazása, de ez egy olyan gyakorlat, amit szerinte ?érdemes felvállalni?, mert a tradicionális pezsgők az alapbortól és elkészítésüktől függően igazán sokszínűek lehetnek. A velővel, gesztenyével és gomba jus-vel készített tokhal kaviárjuk mellé a Kreinbacher Prestige Brut 2011 Magnum tételét ajánlja, amely rímel a kaviárra, kellően komplex a körethez és kellemes savaival ellenpontozza, hogy a velő ad egyfajta nehézséget a fogásnak.

Ünnepi tippjei:

  • Otthon, a klasszikus töltött káposztához is jó választás a pezsgő, ha a fűszerezésére odafigyelünk, mert a száraz pezsgőkben van egy minimális cukortartalom, ami visszabillenti a káposzta savanyúságát. Ha az újévi malachoz káposztás köretet készítünk, ez az elv ott is beválik.
  • Egy citrusokkal marinált keszeghez már a kevésbé száraz Kreinbacher Extra Dry-t választaná.
  • Kedvenc ünnepi desszertje a flódni, ezt is érdemes kipróbálni pezsgővel, a furmint almás jegyei máris egy közös pont.

IMG_6982

Nagy Márton, a Prime Steak & Wine sommelier-je ugyanazt az elvet követi, mint a borok és ételek párosításakor: hasonlóságra vagy ellentétekre épít. Mivel kifinomult, elegáns, frissítő italról van szó, a túl zsíros vagy hagymás ételeket kizárja. Az étterem aktuális menüjén jó páros például a tanyasi csirke birsalmás káposztával és Kreinbacher Brut Classic, ahol a friss almás aromák és érlelési jegyek szépen kísérik egymást.

Ünnepi tippjei:

  • Halételeknél a köret vagy mártás jól ráerősíthet a harmóniára, például egy majonézes kukoricasaláta almával kiegészítve máris összecseng az ital aromáival. Ha az öntetet joghurttal, kéksajttal készítjük és almával, zellerrel dúsítjuk, egyenesen ?zseniális lesz a párosítás.?
  • Egyik kedvence a pezsgők mellé a sajt, ezen belül a lágy sajtok, mint a kecske- vagy kéksajt.

 

Címkék: karácsony, Kreinbacher, Kreinbacher Birtok, pezsgő

← A vitorlázó borász A Magyar Pezsgő Teszt tanulságai →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!