• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Rágógumi a borban

2011-06-24 ● Kántor Endre

Borhamisító akciót leplezett le a brit rendőrség. Ami izgalmas: úgy buktak le, hogy az egyik palackban egy vásárló talált egy használt rágógumit. Tutti-frutti a borban, avagy milyen kérdéseket vet fel az olcsó borok vásárlóinak megtévesztése.

A rágógumi, hubabuba vagy tutti-frutti illat és íz egyike azoknak az aromáknak, melyeket gyakran fedezni fel technológiai rozékban, fajélesztős borokban. Emellett annak a közkedvelt fajtának egyik eklatáns ismertetőjegye, melyet az Egyesült Államokban és a nagy fogyasztói piacokon is ? mint Nagy Britanniában ? nagy tömegben rászoktató bor, bulibor, csajszibor kategóriában árulnak. Ez a zinfandel. Nyilván sokan gondolják úgy, hogy a fajta többre érdemes, volt szerencsém nagyon szép, komoly Zinekhez az USA-ból, az azonban biztos, hogy ha bemegyünk egy átlagos szupermarketbe egy átlagos brit városban, találni fogunk zinfandelt a 3 font alatti kategóriában, 9%-os alkohollal. Egyszer a London Wine Fairen kíváncsiságból végigkóstoltam Gallóék idevágó sorát, és el kell ismernem: nagyon tudják, hogy mit akarnak: 3-20 fontig mentünk, a minőség a cukorral fordított arányban nőtt, 15 font fölött irgalmatlanul jó rozék voltak. Az ember azt mondta: ?A fiatalok, főleg a lányok az alappal kezdenek. Megszeretik, a márkát megkedvelik. Belőlük lesznek a komoly fogyasztóink.?

Mindez azért érdekes, mert a BBC beszámolt arról, hogy a liverpooli rendőrség már 50 üveget lefoglalt abból a hamis borszállítmányból, mely úgy bukott le, hogy egy vásárló rágógumit talált az egyik üvegben. Konkrétan, ahogy a Beebtől nyúlt fotón is látszik.

Az 5 fontos kategóriában lévő palackok felnyitást követően erős ecetszagot árasztottak, most tesztelik laborban, hogy pontosan mi van bennük. Ismert márkák üvegjeiről van szó ebben a kategóriában: Echo Falls, Blossom Hill, Kumala, Hardy’s. Az rögtön feltűnt, hogy a csavarzáras palackok nyakán hiányzott a csavarzárat rögzítő fémgallér ? ehelyett műanyag gallérral voltak rögzítve a kupakok. Ebből a rendőrség arra következtet, hogy a hamisítók üres palackokat szereztek meg, majd újra forgalomba hozták ezeket. Figyelmeztették a lakosságot, hogy a rossz állapotú címkés és nem eredeti csavarzáras termékeket ne vásárolják meg. Ami különösen érdekes volt: a hatóság szerint kimondottan az olcsó termékeket célozták meg, olyan társadalmi közeget, akik között az alkoholizmus és ehhez kapcsolható antiszociális viselkedés komoly problémát jelent. Az ilyen termékek ehhez nagyban hozzájárulnak, mondták. Az Egyesült Királyságban az utóbbi időben sorra robbannak borhamisítási botrányok: legutóbb hamis Jacob?s Creek borokkal buktak le, itt az elrontott felirat volt a ludas. Minden más jó volt a palackokon, csak ez a felirat nem: ?Wine of Austrlia?.

Az jutott az egészről eszembe, hogy itthon a hazai hiperek alsó polcain lévő cuccok mennyiben különbözhetnek vajh a liverpoolban talált hamis boroktól? Vajon mit jelent az, hogy a komoly luxusbor hamisításról elkezdett a tendencia az egyszerű forgalmi tételek felé fordulni? Aztán mit szólna mindehhez a zinfandel atyja, Haraszthy Ágoston? Mondjuk békás borról is adtunk már hírt, kérdés, melyik rosszabb? Végül: vajon melyik hamisító gondolta poénnak, és miért, hogy vicces lesz, ha beleköpi a rágóját?

Címkék: hamis, hamisítás, hipermarket, kereskedelem, nagy britannia, olcsó, Zinfandel

← Brit bor, vagy angol bor? Rekord korai szüret lesz →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!