• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Ráhajt a gulyásra a Gourmet

2013-04-09 ● borravalo.hu

A hazai éttermek szinte teljes élmezőnyét felvonultatja idén a Gourmet Fesztivál, melynek érdekessége az idei kiemelt téma: a gulyás. 

A budapesti Millenáris parkban május 30. és június 2. között rendezik idén a Gourmet Fesztivált, mely a rendező Sziget Kft. ügyvezetője, Gerendai Károly szavai szerint „a Gourmet Fesztivál mára egyértelműen a legfontosabb olyan hazai csúcsgasztronómiai rendezvénnyé vált, amely széles tömegek számára is elérhető”.

Idén 100 kiállítót várnak, ezek fele a legjobb hazai éttermek közül kerül ki, míg mellettük borászatok, cukrászdák, gourmet boltok termékei lesznek kóstolhatók. A résztvevő éttermek jelentős része más esetben nem vállal kitelepülést, így konyháik közvetlen összehasonlítására csak a Gourmet Fesztiválon nyílik lehetőség, mondták a szervezők.

Részben emiatt az összekóstolás miatt most először lesz kiemelt téma a fesztiválon: a gulyást valamilyen formában – például leves, terrine, pörkölt, hab vagy krém – minden résztvevő étterem elkészíti. Gerendai Károly hozzátette: a mennyiség helyett minden szempontból a minőséget helyezik előtérbe, ezért bíráló bizottság dönt a kiállítókról, és limitált lesz a látogatói létszám is.

A hétfői sajtótájékoztatón négy séf mutatta be gulyásvariációit, melyekkel más hasonlóval együtt a tervek szerint a Gourmet Fesztivál vendégei is találkozhatnak. Nyíri Szása (Arany Kaviár) paprika nélkül, vaddisznóhússal, kucsmagombával, turbolyával, zelleres burgonyagombóccal készített gulyáslevest, míg Bíró Lajos (Bock Bisztró) a hagyományosabb vonalat követve sertésoldalasból, rózsaszínre sütött sertésszűzzel főzte meg a fogást. Jahni László (Kistücsök) háromféle halból (fogas, füstölt harcsa, balatoni nyurgaponty) gondolta újra a gulyáslevest, melyhez halgulyás krémet adott, Bérczi Róbert (Metro Vevőakadémia) pedig konfitált marhapofából borjúlábbal és marhanyelvvel, paprikaextrakttal készítette el a klasszikus magyar ételt.

A kiállítók között lesznek, többek között: Costes, Chateau Visz, La Mareda, Olimpia, Pomo d’Oro, Ráspi, Viator Apátsági Étterem. Boros oldalról a Badacsonyi Kör, a Bock Pince, Gere Attila, a Heimann Birtok, a Kertész Pincészet, a Kovács Nimród Winery, a Kreinbacher Birtok és a Sauska erősíti a mezőnyt, de képviselteti magát a Bortársaság, a Divin Porcello sonkabár, a Gerbeaud, a Hegyközi Manufaktúra, a Sarki Fűszeres, a Szega Camembert, a Terra Hungarica és a WineAge Borkereskedés is.

A kiállítók és a programok részletes listája itt érhető el.

Címkék: fesztivál, gourmet, Gourmet Fesztivál 2013, gulyás

← Ötszáz éves kocsmák kalauza Rekord alacsony fogyasztás Olaszországban →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!