• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Régi dicsőségünk, meg a miheztartás

2007-04-27 ● borravalo.hu

Mert az úgy volt, hogy a magyar borászatban minden teljesen frankó és áptudét volt egészen az ötvenes évekig, amikor jöttek a kommenisták, és vége lett mindennek, mint a botnak. A minapában hogy-hogy nem, kezünkbe akadt egy borász study tour beszámoló, 1901-ből. Az urak keresztbe-kasul bejárták Francziaországot, és gyűjtötték a tapasztalatokat. Sokat láttak, sokat tanultak. Ami azt illeti, a könyvet még ma is oktatni lehetne.

A századfordulós párizsi világkiállítás a francia borászok számára is nagy dobás volt. 1901-ben rendeztek is egy nemzetközi szőlőmívelési kongresszust, ahova aztán jól meg is hívtak mindenkit, aki számított borászati berkekben akkortájt. Az urak leginkább arról beszélgettek, hogy a filoxéra pusztítása után (kérjük, vegyék komolyan ezt a pusztítást, hiszen a nagy szőlővész hatására gyakorlatilag teljesen lecserélődött Európa szőlőállománya.) hogyan lehet újra kezdeni, mik a helyes művelési módok, mennyire eredményes a viharágyúzás, mint a jégverés ellenszere, hogyan lehetne a borfogyasztást fokozni. Tehát csupa szakmailag ma is aktuális, vérprofi dologról volt szó.

Abban az időben még nem volt koleszterin, az emberek nem tekintették életcélnak a kvarcóra megszerzését és viselését, volt idő a dolgokra, na. Éppen ezért, a franczia borászok egyesülete, amely szintén Párizsban működött, meghívta a résztvevő urakat, mintegy 40 főt egy tanulmányútra, az összes fontos francia borvidékre. Namármost, manapság ugye a dolog úgy működik, hogy ha valahol valami nagy borászati összeröffenés van, akkor a hegy megy Mohamedhez effektus érvényesül. Magyarán egy hatalmas hodályban egymás mellett állítanak ki a borászok, és ha nem vigyázunk, akkor egy nap alatt simán körbekóstolhatjuk a földgolyó, incl. ízléses/ízléstelen standok, kóstolót vezénylő borászok, hoszteszek, falatkák, mörcsendájz.

Nem így akkoriban! A francia borászszövetség állta a cehhet, és az urakat, mint a véres kardot végighordozták a nagy francia borvidékeken. Az utat Bordeauxban és környékén kezdték. Miután Gironde-ot kivesézték, délnek vonatoztak, vagyis a Midi hatalmas bortengerébe, itt főleg azt tanulmányozták, hogyan sikerült a francia szőlőfajtákat amerikai fajokkal keresztezve ellenállóvá tenni a filoxéra ellen. Délről felutaztak Burgundiába, majd Champagne-on át vissza Párizsba. Alsace-t csak azért hagyták ki, mert az akkoriban épp egy híres német borvidék volt?

A delegációban 11 magyar szakember volt. Hely van bőven, úgyhogy a magam részéről megemlékeznék ezekről az urakról itt, legyenek má? múltbéli sztárborászaink is! Tehát: Adamovits Sándor (Újvidék); Baross Károly (Budapest); báró Bohus László (Világos); Dr. Drucker Jenő (Budapest); Hirsch Gyula, Hubert Henrik (Pozsony); Juranovich Pál (Szeged); Kosinszky Viktor (Arad); dr. Kövessy Ferencz (Párizs); Dr. Láczay Szabó László (Sárospatak); Pavic Gábor (Újvidék); Kosinszky Viktor, és Dr. Kövessy Ferencz, mint Dr. Darányi Ignácz m. kir. Földmívelési minister úr kiküldöttei vettek részt a tanulmányúton.

Az úton az urak bőszen jegyzeteltek, okultak, rajzoltak és photographáltak. A tanulságokból végül Baross Károly, és Dr. Drucker Jenő szerkesztette össze a Francziaország Szőlőművelése című könyvet. Namármost. A legfőbb tanulság akkor és ott a borvidékeket végigutazó- és tanulmányozó úriemberek számára az volt, hogy a magyar borászat messze le van maradva a franciákhoz képest. Ott akkor 1901-ben ez bírt lenni számukra a legfőbb tanulság. A franciák felvették a harcot a filoxérával, nem irtották ki a régi tőkéket, olyan technológiát használtak, amiről Magyarországon álmodni sem lehetett (nem nagy dolgokról van itt szó, csak például arról, hogy a francia gazdák hogy-hogy nem úgy telepítettek, hogy a sorok közé beférjen egy ló vontatta eke. Baross szerint a módszert Magyarországon is be kéne vezetni de az ügy elég reménytelen?) és nem utolsó sorban, szigorúan birtokszelektáltan adták el a boraikat.

Az értékesítés kapcsán az urak olyan észrevételt tettek, amely sajna mind a mai napig ottan kísért a magyar borászok problémái között. Íme:

Általában a fraczia bortermelőknek van egy eléggé nem dícsérhető tulajdonságuk ? nem hiuk. Ez a hiuság a legnagyobb baja a magyar termelőknek, és sokszor akadálya a borértékesítő szövetkezetek megalakulásának, mint egtyáltalán a borok értékesítésének. – Na ismerős a dolog?

A konferenciát lezáró díszebéden felszólalt Jean Dupuy, francia földművelési miniszter. Képzeljük most magunk elé a frakkokat, vakító fehér ingmelleket, viaszkozott bajszokat és szépen fésült szakállakat. Az asztalon ezüst eszcájg, meg kristálypoharak, és persze baromi jó borok (bár a mai ízlésnek egy kissé magas lehetett a tannin, de ez most részletkérdés.) No innentől idézem a miniszter úr beszédét, az egyszerűség kedvéért magyarul, nem vagyunk a Háború és békében? Tehát a miniszter úr arról beszél, hogy mit művelt a borpiaccal a filoxéra, és hogyan fognak ez ellen fellépni:

A főok a  borpiaczon a filloxera pusztitásai folytán beállott zavar volt, a fogyasztás nem csökkent, s így a fogyasztókat részint mesterséges borokkal, részint más természetű italokkal látták el, s így ízlésök megromlott. A fogyasztók romlott ízlése a lassanként ismét megjelenő természertes borokat nem volt képes megbecsülni, és azért nem is volt hajlandó a régi jobb árakat fizetni. Igy van az, hogy a fogyasztóhoz vezető út a természetes bor elől most is el van zárva a hamisított borok által. Hogy ezen az állapoton változtathassunk a fennálló törvények teljes szigorát kell érvényesíteni, és ha ez nem elegendő, úgy új törvényt kell hozni, hogy minden hamisítás, bármilyen alakban jelentkezzék az, megtoroltassék. Amellyett karöltve kell eljárnunk azon hamis legenda kiirtására, hogy Francziaországban nem terem elég bor, és annak minősége nem kifogástalan.

Figyelmesen elolvasták? Na Magyarország – az összes borász csodájával, és csodaborászával együtt – jelenleg nagyjából itt tart. 106 évvel a konferencia után?

Stevie Kraft

Korábban:

Laroche – pengeéles chardonnay a fagyban

Erjedésben a magyar bormarketing

Újvilág kontra új világ: Chardonnay-k, Shirazok

Címkék: Borászat

← Zene-bora IV: zene hangmérnököknek, ismeretlen katonáknak Nemtudomka Amsterdamban →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Sunday, 18-May-25 06:52:07 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!