• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Rozé készül Tokajban

2008-03-31 ● borravalo.hu

Na azért nem kell megijedni, sokféle rettenet van ebben az országban, de annyira még működnek a dolgok, hogy tokaji rozé ne legyen, nem is lesz. Kapni sem lehet majd. De mégis lesz, ugyanis minden borász életében eljön a pillanat, hogy? Ze roszé isz fántásztík!

Ott vannak, csinálják a fantasztikus aszúkat, alázatosan állnak a terroirhoz, kajtatnak a Nagy Tokaji Fehér Bor után. De jó néhányan a tokaji borászok közül azért a vörösre is sóvárognak, természetesen nem eladásra, nem azért, hogy kijöjjenek egy vörös sorral. Csak saját fogyasztásra, merthogy furdalja az oldalukat, hogy adott esetben vörös szőlővel mit lehet kihozni ebből a hihetetlen adottságokkal bíró tájból.

Suttyomban van egy-két vörös tőke az ültetvényen, és egy-két hordó a pince mélyén, nagyjából csakazértis alapon. Ahogyan minden vegyészhallgató életében eljön a pillanat, amikor drogokat kotyvasszon odahaza a rezsón, tisztán „tudományos” érdeklődésből?

Ezekből a tokaji vörös kísérletekből aztán vagy semmi nem szivárog ki a pincészet falain kívüli világba, vagy egy-két jóbarát kap néhány egészen érdekes és izgalmas tételt. Hogy ez a játszadozás mennyire kóser, vagy mennyire szentségtörés, azt döntse el mindenki magában. Szerintem nem rossz, ha van kísérletezgetés, láttunk mi már Hétszőlőben Pinot Noirt.

A Pajzos-Megyer Nicolas Godebskije már szerepelt minálunk, akkor a legrégibb tokajik rejtélyét mesélte el egy esős szeptemberi éjszaka. És már akkor szólt, hogy vigyázzunk oda alaposan, mert lesz rozé. A maga részéről tiszteli a tokaji hagyományokat, de egy kis kísérletezést sem vet meg. Nicolas ugyanis provance-i. És mit lehet elmondani Provance-ról a közepes gasztro-romantikus regényeken kívül? Na mit? Igen, hogy térdig járnak a rozében. Ül az ember a tengerparton, tolja befele a szerencsétlen mészvázúakat & kopoltyúsokat, frissen vásárolt kék-fehér csíkos pólóban feszeng (ami a világ kevésbé vidám felében szpecnázos lenne, errefele viszont sikkes és francia), és issza a rozét hektoliterszám.

Nicolas azt mondta, az emberek a P&M-nél minden évben megpróbálkoztak egy-két kádnyi vörös elkészítésével, de a dolog mindig úgy végződött, hogy a nagy narancssárga műanyag kádban macerált vörösbor inkább az ecet-, semmint a borrajongók érdeklődését kelthette fel. Valahogy sosem akart sikerülni a dolog. Míg tavaly ősszel Nicolas megelégelvén a bénázást, mindenkit elzavart, amikor a vörösre került a sor a feldolgozóban, hogyaszongya (francia akcentussal) „márpedig ebből rozé lesz”.

Mivel tényleg csak 1-2 kiskádnyi (gazdaboltos, narancssárga) vörös szőlője volt, az alapanyagot egy kis traminivel egészítette ki. Tehát 40 százalék tramini, a maradék 60 százalék nagy része merlot, cabernet sauvignon, és került bele kékfrankos is. Minden, amit el lehetetett rejteni a furmint-hárslevelű ültetvények között. Aztán sutty be az acéltartályba. Mikor találkoztunk vele vasárnap, Nicolas azt mondta, már megvolt a palackozás is, 2500 darab 0,5-ös palack készült. „Ze roszé isz fántásztík”  mondotta most, persze ezt már mondotta novemberben is. Hát, várjuk, merthogy még egy cseppet sem láttunk belőle.

Mösziö Nicolas szerint az a jó benne, hogy piszok egyszerű borocskáról van szó, semmi fölösleges cicó és fakszni. Gyümölcsös jószág, a tavalyi nyár gondoskodott arról, hogy a savak egészen lágyak legyenek. Ellenben ? állítólag – nagyon érződik rajta a tokaji terroir. Amint rövid leírásában szerepel, egyszerű, frissítő szomjoltó. De mint említettem, mindezt kénytelenek vagyunk elhinni. Csak annyit tudunk, hogy „…isz fántásztík!”

Ha és amennyiben le akarná obiztatni (Az Országos Borminősítő Intézet jómunkásemberei adjanak rá áldást, ezt jelenti az obiztatás, semmi köze se a hódhoz, se Kenobihoz.) akkor, igaz némi undorral, az OBI okosai azt mondanák, hogy Tokajiként nem, de Zempléni tájborként forgalomba hozható – ilyen néven elég sok kannás rettenetet forgalmaznak, egy minőségi rozé csak javítaná az összképet?

Nicolas úr egyébiránt idén nyárra is roszé-őrületet prognosztizál, vagy tíz éve mondogatja, hogy eljön még a rozé ideje is egyszer („tíz éve bizonygatom, hogy a rozé is bor”), merthogy szerinte sokan nem tekintik olyan igazi bornak, mivel nem kell hozzá az a fajta komolykodás mint mondjuk hazai viszonylatban egy nagyseggű villányi vöröshöz. A rozég legtöbbje valóban az a fajta laza ital, ami csak mellesleg bor, elsősorban szomjoltó. És jól is van ez így, szükség van ilyesmire, főleg, ha a klíma továbbra is ilyen ütemben melegszik. Várjuk a féllityós palackot, és eskü, megírjuk milyen volt.

Korábban:

Szép savak és szavak

Amire az egész világ gerjed ilyenkor

Farkasok társasága

Címkék: Nicolas Godebski, Rozé, Tokaj-Hegyalja

← Rovarirtó van a borban, mégis legyőzi a rákot Dr.Nemtudomka kalandjai a venetói borokkal →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!