• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Sátönöfök szépen sorban

2014-04-09 ● borravalo.hu

2013 után idén is megtartásra kerül az IFDT teljes kínálatának kóstolója, a Spirit of Wine. Most hétvégén repetázhat, aki tavaly esetleg lemaradt volna. Impozáns választék. Nemzetközi előadók. Csendes és habzóborok, párlatok, hazai és külföldi érdekességek.

Tavaly rutinosként pontosan tudtam, hogy maximum jutalomjátékról lehet szó, mindent lejegyzetelni odafigyelve nem lehet. Kitaláltam, hogy a remek Chateauneuf-de-Pape sorral (sorral!) kezdem, szépen minden leírogatok.

A Chateaueuf („sátonöf”) öket az ember mindig a prémium szegmensbe lövi be. Ez az, amit szívesen adunk ajándékba, bontunk ünnepekkor és palackoztatunk valamilyen jeles évforduló alkalmából. Nem feltétlenül nagy testű, vaskos monstrumokról van szó, sokkal inkább a tájat is jól tükröző, elegánsan gyümölcsös, fineszes házasítások ezek, amiben a borvidék sava-borsa benne van.

Ez a Rhone-vidékhez tartozó, mintegy 3000 hektárnyi terület 1936 óta AOC. 2009 volt az utolsó komolyabb változtatás az engedélyezett fajtákat illetően, jelenleg tizennyolc féle szőlőből készülhet, a gerincet viszont általában a grenache adja. Különböző talajokról, de egy termelő keze alól kikerült izgalmakkal volt dolgom.

Ogier Chateauneuf du Pape Terroirs Heritages AOC Cotes du Rhone Rouge 2010

Grenache-syrah-mourvédre. Piros bogyós gyümölcsök, enyhe „biobüdi”, kén, némi fémesség. Szájban rombol az alkohol, bőséges a tannin, sok a földes, fémes, köves jegy. Savai rendben, a finis elfogadható, de kesernye zárja.

Ogier Chateauneuf du Pape Terroirs Eclats  Galets 2009

Kavicsos, hordalékos talajról grenache, syrah, mourvédre és cinsault. Érett meggy és ribiszke, határozott ásványossággal tarkítva. A közepesnél nagyobb testet a meleg és túlérett cassis uralja, de pörkölési aromák, toast és rózsabors is felbukkan. A lecsengése is forró, gyümölcsös.

Ogier Chateauneuf du Pape Terroirs Safres 2009

Préselt homokköves talajról. Érett, nagyon gyümölcsös anyag, fekete bogyósok, erdei gyümi, füst és föld. A korty összetevői teljes egyensúlyban, a tannin sima, a lecsengés viszonylag hosszú, különösebb billenések nélkül.

Heritages AOC Cotes du Rhone Rouge Gres Rouges 2009

Vörös homokkőről, ahogy a neve is mutatja. Mélyfekete gyümölcsösség és a syrah fűszerei mutatják magát. Az egész kompozíció fekete. Fekete bogyósok, fekete föld, tubák, fekete tea, animalitás. Szájban feketeáfonya, nagy-vaskos test és kifejezetten hosszú lecsengés. A tannin letapad, kicsit újvilágias hangulatot kölcsönözve a bornak. Rengeteg az édesfűszer is.

Ogier Chateauneuf du Pape Terroirs Eclats Eclats Calcaires 2009

Mészköves talajról. Cserzett bőr, menta, szegfűszeg és ánizs az illatban. A korty elegáns, balanszált alkohol-sav-tannin arány (ez utóbbiból bőségesen akad, de elég csiszolt). A finisben egy kis ásványosság is felbukkan. Nagy bor ez is.

Ogier Chateauneuf du Pape (vegyes)

Csokis-fás illatokkal indít, aztán szegfűszeg és tiszta istálló. A korty tiszta, egyszerű gyümölcsösségre épít, mélyvörös gyümölcsök ezek, egy kis erdei beütéssel. Légies az előzőekhez képest, de a finis hosszú és bársonyos. Pörkölt kávé, ánizs, lágy savak.

Egy jó tanács a hétvégi fesztiválhoz: szinte minden standnál bőségesen voltak emberek, ehhez képest a jó húsz üveggel megtöltött enomatichoz alig mert nyúlni valaki, pedig Orosz Gábor Hárslevelű, Tiffán Cuvée Carissimae és Gere Tinta színvonalú borok voltak betárazva.

Jó kóstolást!

Címkék: 2010, Chateauneuf-de-Pape, Cote-du-Rhone, grenache, Heritages, IFDT, mourvedre, Ogier, Spirit of Wine, syrah

← Fuxlibuli – siller egyszeregy Ábrahám Kerektölgyes 2012 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!