• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Schieszl Cserszegi Fűszeres 2012

2013-09-16 ● Kántor Endre

Megtaláltam életem eddigi legjobb cserszegiét, méghozzá ott, ahol egyáltalán nem számítottam rá. Ez a bor illatos, fűszeres, gyümölcsös ? itatja magát. Zamatbomba Budakalászról.

A Schieszl Vendéglő és Borház szépen teszi a dolgát Budakalászon, azaz vendégül lát, méghozzá nem is akárhogyan. A sváb hagyományokat őrző, 1896-ra datált vendéglőt a Schieszl család viszi olyan színvonalon, hogy az bárhol megállná a helyét a világ nagyvárosaiban. De erről majd később. Most arról a borról, amely besöpört egy VinAgora aranyat is, tán nem véletlenül. Mivel Budakalász nem igazán híres a szőleiről (már), Schieszlék különböző területeket birtokolnak szerte a honban, innen származik a szőlő, melyet aztán Nagy Gábor borásszal karöltve varázsolnak borrá a vendéglő mögötti pincében. A saját szőlő és annak gondozása kiemelten fontos számunkra.

Ez a 2012-es cserszegi a Mátrából való, és olyan mustfokkal szedték, hogy készült belőle egy édes változat is, ami különlegességnek nem utolsó. Maradva a száraz változatnál: komoly meglepetés volt az első illat és korty. A másodiknál már azt írtam fel, hogy megtaláltam életem eddigi legjobb cserszegiét, és ez a gondolat a palack végére bebetonozta magát. Nincs tisztem és elég tapasztalatom megítélni, de szerintem Bakonyi Károly bácsi ilyen bort álmodott meg, amikor nemesítette a cserszegit, hogy minden jót örököljön szüleitől.

Ebben minden benne van, ami a traminiben és az irsaiban nekem ízlik: fűszeresség, érett és friss gyümölcsök, csodás csemegeszőlős illat, szájban lédús alma és citrusok, virágosság és a némi maradék cukor hozta trópusi gyümölcsösség. 14%-os alkoholja van, ami riasztó is lehetne, mégsem az, nem otromba a borban. Nem egy habkönnyű kaland, de nem is nehezedik rá az emberre, harmonikus, közepesen hosszú lecsengése pedig követeli a következő kortyot. Ilyen áron (elvitelre a vendéglőben 1175 Ft) ez masszív 4 csillag, tessék keresni!

Címkék: 2012, 4 csillag, Budakalász, cserszegi fűszeres, Mátra, Schieszl

← Somlói Apátsági Pince Olaszrizling 2011 Heimann Viognier 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!