• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Schieszl Cserszegi Fűszeres 2012

2013-09-16 ● Kántor Endre

Megtaláltam életem eddigi legjobb cserszegiét, méghozzá ott, ahol egyáltalán nem számítottam rá. Ez a bor illatos, fűszeres, gyümölcsös ? itatja magát. Zamatbomba Budakalászról.

A Schieszl Vendéglő és Borház szépen teszi a dolgát Budakalászon, azaz vendégül lát, méghozzá nem is akárhogyan. A sváb hagyományokat őrző, 1896-ra datált vendéglőt a Schieszl család viszi olyan színvonalon, hogy az bárhol megállná a helyét a világ nagyvárosaiban. De erről majd később. Most arról a borról, amely besöpört egy VinAgora aranyat is, tán nem véletlenül. Mivel Budakalász nem igazán híres a szőleiről (már), Schieszlék különböző területeket birtokolnak szerte a honban, innen származik a szőlő, melyet aztán Nagy Gábor borásszal karöltve varázsolnak borrá a vendéglő mögötti pincében. A saját szőlő és annak gondozása kiemelten fontos számunkra.

Ez a 2012-es cserszegi a Mátrából való, és olyan mustfokkal szedték, hogy készült belőle egy édes változat is, ami különlegességnek nem utolsó. Maradva a száraz változatnál: komoly meglepetés volt az első illat és korty. A másodiknál már azt írtam fel, hogy megtaláltam életem eddigi legjobb cserszegiét, és ez a gondolat a palack végére bebetonozta magát. Nincs tisztem és elég tapasztalatom megítélni, de szerintem Bakonyi Károly bácsi ilyen bort álmodott meg, amikor nemesítette a cserszegit, hogy minden jót örököljön szüleitől.

Ebben minden benne van, ami a traminiben és az irsaiban nekem ízlik: fűszeresség, érett és friss gyümölcsök, csodás csemegeszőlős illat, szájban lédús alma és citrusok, virágosság és a némi maradék cukor hozta trópusi gyümölcsösség. 14%-os alkoholja van, ami riasztó is lehetne, mégsem az, nem otromba a borban. Nem egy habkönnyű kaland, de nem is nehezedik rá az emberre, harmonikus, közepesen hosszú lecsengése pedig követeli a következő kortyot. Ilyen áron (elvitelre a vendéglőben 1175 Ft) ez masszív 4 csillag, tessék keresni!

Címkék: 2012, 4 csillag, Budakalász, cserszegi fűszeres, Mátra, Schieszl

← Somlói Apátsági Pince Olaszrizling 2011 Heimann Viognier 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!