• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Shake it very well

2017-02-22 ● Kodela Mia

A Vesper Martini minden James Bond rajongónak ismerősen cseng. Egy tragikus szerelmi történet a pohárban, amit mi örömmel iszunk meg.

A Boutiq’Bar színes ? szagos ? izgalmas repertoárja mellett mindig kérhetünk egy-egy klasszikus kedvencet is, ami most a Vesper Martini volt. Ha valaki véletlenül nem ismerné a koktél neve mögött a sztorit: Ian Fleming 1953-ban írta meg a Casino Royal c. regényét, amellyel egyben megteremtette a 007-es ügynök, James Bond figuráját is. Ebben kéri ezt az italt, amit aztán a női főszereplőről, Vesper Lyndről nevez el. A ?rázva, nem keverve? itt ugyan még csak ?shake it very well?, de hát kell a regényhősöknek is a jellemfejlődés.

IMG_0308

Én egy jó darabig a Martini nagy rajongója sem voltam, általában az italhoz adott olívabogyót jobban értékeltem benne. De véletlenül ismerek olyan filozófiatörténészt, akinek ez a kedvence és nagy előszeretettel is készíti, így életem első ?házi? Vesper Martinijának sikeres tesztelése után, gondoltam, hogy a profi változattal is ismerkedjünk meg.

Klasszikus ital, aminek a lényege az alapanyagok, a gin és a vodka aránya és harmóniája. Mindez megvan benne, a citromhéj kesernyés-friss aromája pedig nélkülözhetetlen. Nem érezni alkoholosnak, és ami itt még fontosabb, a gin markánsabb aromája is szépen belesimul a vodka mellé, a fanyar és a kissé sós aromák remek egyensúlyt alkotnak benne. Már látom, hogy mindenhol ezt fogom kérni, elvégre ki ne szeretne néha James Bond lenni.

Recept:

3 rész gin
1 rész vodka
? rész Lillet Blanc
díszítésnek citromhéj

A hozzávalókat jéggel kell (nyilván) összerázni, majd hűtött pezsgős kehelybe tölteni.

Címkék: Boutiq Bar, Boutiq'Bar, gin, koktél, lillet blanc, vesper martini, vodka

← Whisky koktélokat kevert nekünk a világ egyik legismertebb bartendere Új Zwack termék ? Unicum Riserva →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Áprilisban kékfrankos

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!