• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Somló 2010 quickie

2011-04-03 ● borravalo.hu

Somló a legkisebb, de annál jobban imádott borvidékünk, amiért hajlandó vagyok csatarendbe állni akkor is, ha egy ilyen ?nehéz? évjáratról is legyen szó, mint 2010. A rendezvény idén a Petőfi Irodalmi Múzeumba költözött a Borkollégium szervezésében: nem ragozom, hiba nem volt. A jelszó kivételesen a gyors fogyasztás lesz: amíg 2009 egy hagyományos somlói évjárat öt-tíz-húsz-ötven év (ki milyen bátor, húzza alá a megfelelő részt) potenciállal, addig a 2010-es borok inkább a karcsúbb, frissebb, hamarabb fogyasztandó kategóriába kerülnek (persze mint minden általánosítás, ez is sántít).

Kilenc pince boraiba nyertem betekintést és a helyzet talán annyira nem is vészes. Az amúgy sem tompa somlói savakat tovább hergelte a szeszélyes időjárás, ki így, ki úgy próbált megoldást találni a kihívásokra.

A Dénes Hegybirtok borai most jobb benyomást tettek rám, mint a Furmint Februáron, kedvesen savanyúcukorkás szürkebarát, friss fogyasztásra szánt és akár szódát is elbíró premier cuvée nyárra (rajnai-olasz-irsai-cserszegi, pop-art!), mentás-kamillás, még seprőn pihenő furmint és egy 25g maradékcukros rajnai került a pohárba.

Fekete Béla személyesen is eljött, hogy megmutasson egy szép savképpel bíró, finoman fanyarkás-zöldalmás, ?Feketebélásan? jódos-minerális furmintot (épp a 2007-est palackozzák, ki tudja, ez mikor kerül a polcokra), egy kissé törkölyös-zellerszáras, vegetális olaszrizlinget, egy férfias, brutális extrakttal bíró, de hosszú és kerek hárslevelűt, valamint egy csoda juhfarkot (a fajta enyhén főtt, növényes, fűszeres karaktere a határozott savakkal kiegészítve a terroir remek közvetítőjeként tetszett nekem). Ki tudja, mi lesz a pince sorsa…

A Györgykovács Imrétől megszokott légiesebb, könnyedebb stílus már most szépen mutatkozik: az olaszrizling pemetefüves, mentás, keserűmandulás, már most komplex és hosszú lecsengésű, a furmint üde, de testes, remek körtés-ásványos felhangokkal, a hárs elbűvölő, hölgybarát, sok barackkal, virággal, hersegően friss és csipkedős-gyümölcsösséggel – aminél talán csak a tramini hölgybarátabb (vidám, florális traubisoda, primer aromák populáris stílusban, kis fűszerrel meghintve). A borok nem érték el az ?átlagot? savtartalom tekintetében: máshol a 8-10g/l sem volt meghökkentő, itt 5-7g/l között mozogtunk.

Meglepetés volt számomra a Kolonics Pincészet: az első három bor olaszrizling volt, három különböző hordóban (ebből kettő nagy akácban). Magas, telt, vastag, hosszú, fajtajelleges, szépen ásványos borok ezek, be is terveztem egy nyári látogatást, majd beszámolok. Volt még egy juhfark is, a ?szokásos?, számomra az olaszok meglepően jók voltak.

Spiegelberg Stefán idén is valami újjal próbálkozott: 2009 a félszáraz borok éve volt, 2010-ben néha elsült a borász keze (volt pl. egy 17-es alkoholú, 11,5-ös savú furmint, meg egy sherry-jellegű, aranyszínű juhfark is, kuriózumok). Szép és nehéz borok voltak, vastagok, magas extrakttal, a gazda jellemző keze nyomával, az évjárati nehézségeket sikerült ellensúlyozni.

Takács Lajosnál főleg a juhfark és a hárs tetszett, újfent egyedi színfolt volt a palettán. A Tornai Pincénél a forgalmi furmint szép és jól érthető bor lesz. Kreinbacheréknél a ?délnyugat? elnevezésű furmint fogott meg, a Bogdán Pince pedig egy nagyon vidám, reduktív, üde és ropogós, nyárra szánt rizlingszilvánival (húsvétkor már a polcokon lesz rozé árban és hasonlóan frissítő érdemeket felmutatva).

Tanulság nincs: igyatok somlóit, ne féljetek kétezertíztől, a bazalt annál sokkal erősebb.

Címkék: 2010, bazalt, Bogdán, Dénes Hegybirtok, Évjárat, Fekete Béla, furmint, Györgykovács, hárslevelű, juhfark, Kolonics, Kreinbacher, olaszrizling, Somló, Spiegelberg, Szürkebarát, Takács Lajos, Tornai, Tramini

← Hahnekamp-Sailer Grüner Veltliner 2009 Polgár Portugieser 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!