• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Somló design ékköve ? Kreinbacher birtoklátogatás

2015-06-19 ● Kodela Mia

Egy egész napot tölthettem el a somlói Kreinbacher Birtokon a pincészet meghívására, ahol idén nyáron végre megnyitották a hegyre néző borbárat és design szobákkal is bővült az épületegyüttes.

Ezeket az újdonságokat mutatták meg nekünk, de az általam már ismert pince és érlelő rész sem maradhatott ki a túrából. Mivel az építészet nagy rajongója vagyok, – anélkül persze, hogy igazán értenék hozzá ? most ez, és a belső terek design elemei sokkal jobban felcsigáztak, mint az amúgy kiváló pezsgők és borok, bár természetesen azokat is kóstoltuk.

Képriport következik, mert itt mindent látni kell.

Az Ekler Dezső tervei alapján készült épületegyüttes a felszínen több különálló épület, ami jellegzetesen emelkedik ki a mesterséges dombból. Az épületek még csak hírből sem ismerik a párhuzamost, mindegyik hajlik, ível, kanyarodik, de legalábbis kerüli a derékszöget. Külön rész jár a pezsgőnek, külön a boroknak, külön található a pezsgőérlelő, ? aminek az ablakai a pezsgőbuborékokat idézik – lent a hatalmas folyosók praktikusak a munkagépeknek, és természetesen szüretkor is jól jön a tágas tér.

IMG_3207IMG_320915005921127_b68a732075_k

IMG_3171

A pincékben a legmodernebb berendezéseket találjuk: Franciaországból hozott Coquard prés, – mert Christian Forget pezsgőmester érthetően csak ezzel hajlandó dolgozni – egy sor gyropalette gép a pezsgősüvegek ?rázásához?, acéltartályok és persze a hordók, melyek között a tölgyfán kívül akácot is találunk. Saját degorzsáló és palackozógép, a korlátok pedig egyben a borok szállítására is alkalmas csövek. Ami praktikus lehet és segíti a munkát a szürettől a palackozásig, az itt mind megtalálható. Aki a birtokra látogat, annak ugyanígy bemutatják a tradicionális pezsgőkészítés lépéseit, ráadásul szombatonként már egyéni látogatóknak is, nemcsak csoportoknak.

IMG_3206 IMG_3179 IMG_3174 IMG_3155 IMG_3208

A Borbár és a bisztró szerdától-vasárnapig várja a vendégeket, ide bármikor be lehet ugrani akár csak egy-egy pohár borra, pezsgőre vagy egy finom ebédre. Mi is itt kezdtük a napot, a verőfényes napsütésben jól esett a hűvös teremben ülni és jéghideg pezsgőt kortyolni, miközben a hatalmas ablakokon keresztül a modern pinceépületeket és a Somló hegyet látni. Havonta változik a bisztró menüje, mely főként helyi alapanyagokból készült szezonális ételekkel várja a vendégeket.

IMG_3210IMG_3188IMG_3189

Teljesen odavoltam a borbár berendezéséért, ami Kása Zsolt projekt igazgató vezetésével Lőrincz Szilvia és Mikics András (Biva Inspiration) belsőépítészek keze munkáját dicséri, és melynek minden részlete izgalmasan reflektált a környékre és magára a hegyre. A bútorokat egyedileg tervezték ide (a Balaton Bútor, az ArtKRAFT, az Árkossy Bútor Kft., és a Horváth és Társa Mór Kft.) , a lábunk alatt kavicsmezőt formál a szőnyeg, mindenhol a hegy talajának a szürkéje köszön vissza, sok fával és természetes, natúr színekkel. A kristálypoharakat kifejezetten a birtoknak készítették (Halimba Crystal), a régi piros telefon valaha a Magyar Posta tulajdona volt, most itt fogadja a hívásokat.

16938196084_2a10627c8a_k17170865387_87c36ee2fc_k17190493388_db394d068d_k17192146609_42797ff9ed_k17378437765_d03276dd0d_kIMG_3151IMG_3149

Akik több napot is el szeretnének tölteni a Somlón ? és felfedezni való bőven akad ? azokat most már 16 szoba várja a birtokon. A belsőépítészek itt is remek munkát végeztek, nekem már ezek az ötletes szobaszámok nagyon megtetszettek:

FotorCreated

A falon régi hordóabroncsból díszek, a párnákra felkerült a pincészet jól ismert hóvirág motívuma, mindegyik szobát a különböző ablakokból készült tükrök teszik egyedivé és a tűzjelző zsinórja sem véletlenül piros. A színek itt is a bazaltot idézik és sok a természetes hatású elem, a borkultúrára utaló kiegészítők. A fürdőszobában saját, Terre nevű kozmetikai szerek, amiket a The Quint Essence kifejezetten ide alkotott, indiai khus-khus fűvel, bergamottal és cédrussal.

17189845260_ff1cc3f98a_k 16939038534_0f5bd03d24_k 17190888950_94f5d1a5cc_k 17561450355_48e4a6fda2_k 17561554335_d9434bf688_k

Egy rövid dűlőtúrával fejeztük be a napot. A Kőkonyha alatt, ahol a birtok syrah ültetvényeit találjuk, szépen sorakoznak a tőkék a teraszokon. Lelkiismeretesen megmásztam a lépcsőket a bazaltsziklákig, gyönyörű innen a kilátás és itt látni csak igazán, hogy mennyire belesimul a tájba az épület.

15687177371_19f4130576_o

IMG_32llllll34

(A képek egy részét a Kreinbacher Birtoktól kaptam, ezek Juhász Bogi munkái)

Címkék: borbár, design, építészet, Kreinbacher, pincelátogatás, Somló

← Kézműves Suntory kézműves jéggel A Fattoria Nittardi és a design →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?
Loading
00:00 / 35:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!