Egy egész napot tölthettem el a somlói Kreinbacher Birtokon a pincészet meghívására, ahol idén nyáron végre megnyitották a hegyre néző borbárat és design szobákkal is bővült az épületegyüttes.
Ezeket az újdonságokat mutatták meg nekünk, de az általam már ismert pince és érlelő rész sem maradhatott ki a túrából. Mivel az építészet nagy rajongója vagyok, – anélkül persze, hogy igazán értenék hozzá ? most ez, és a belső terek design elemei sokkal jobban felcsigáztak, mint az amúgy kiváló pezsgők és borok, bár természetesen azokat is kóstoltuk.
Képriport következik, mert itt mindent látni kell.
Az Ekler Dezső tervei alapján készült épületegyüttes a felszínen több különálló épület, ami jellegzetesen emelkedik ki a mesterséges dombból. Az épületek még csak hírből sem ismerik a párhuzamost, mindegyik hajlik, ível, kanyarodik, de legalábbis kerüli a derékszöget. Külön rész jár a pezsgőnek, külön a boroknak, külön található a pezsgőérlelő, ? aminek az ablakai a pezsgőbuborékokat idézik – lent a hatalmas folyosók praktikusak a munkagépeknek, és természetesen szüretkor is jól jön a tágas tér.
A pincékben a legmodernebb berendezéseket találjuk: Franciaországból hozott Coquard prés, – mert Christian Forget pezsgőmester érthetően csak ezzel hajlandó dolgozni – egy sor gyropalette gép a pezsgősüvegek ?rázásához?, acéltartályok és persze a hordók, melyek között a tölgyfán kívül akácot is találunk. Saját degorzsáló és palackozógép, a korlátok pedig egyben a borok szállítására is alkalmas csövek. Ami praktikus lehet és segíti a munkát a szürettől a palackozásig, az itt mind megtalálható. Aki a birtokra látogat, annak ugyanígy bemutatják a tradicionális pezsgőkészítés lépéseit, ráadásul szombatonként már egyéni látogatóknak is, nemcsak csoportoknak.
A Borbár és a bisztró szerdától-vasárnapig várja a vendégeket, ide bármikor be lehet ugrani akár csak egy-egy pohár borra, pezsgőre vagy egy finom ebédre. Mi is itt kezdtük a napot, a verőfényes napsütésben jól esett a hűvös teremben ülni és jéghideg pezsgőt kortyolni, miközben a hatalmas ablakokon keresztül a modern pinceépületeket és a Somló hegyet látni. Havonta változik a bisztró menüje, mely főként helyi alapanyagokból készült szezonális ételekkel várja a vendégeket.
Teljesen odavoltam a borbár berendezéséért, ami Kása Zsolt projekt igazgató vezetésével Lőrincz Szilvia és Mikics András (Biva Inspiration) belsőépítészek keze munkáját dicséri, és melynek minden részlete izgalmasan reflektált a környékre és magára a hegyre. A bútorokat egyedileg tervezték ide (a Balaton Bútor, az ArtKRAFT, az Árkossy Bútor Kft., és a Horváth és Társa Mór Kft.) , a lábunk alatt kavicsmezőt formál a szőnyeg, mindenhol a hegy talajának a szürkéje köszön vissza, sok fával és természetes, natúr színekkel. A kristálypoharakat kifejezetten a birtoknak készítették (Halimba Crystal), a régi piros telefon valaha a Magyar Posta tulajdona volt, most itt fogadja a hívásokat.
Akik több napot is el szeretnének tölteni a Somlón ? és felfedezni való bőven akad ? azokat most már 16 szoba várja a birtokon. A belsőépítészek itt is remek munkát végeztek, nekem már ezek az ötletes szobaszámok nagyon megtetszettek:
A falon régi hordóabroncsból díszek, a párnákra felkerült a pincészet jól ismert hóvirág motívuma, mindegyik szobát a különböző ablakokból készült tükrök teszik egyedivé és a tűzjelző zsinórja sem véletlenül piros. A színek itt is a bazaltot idézik és sok a természetes hatású elem, a borkultúrára utaló kiegészítők. A fürdőszobában saját, Terre nevű kozmetikai szerek, amiket a The Quint Essence kifejezetten ide alkotott, indiai khus-khus fűvel, bergamottal és cédrussal.
Egy rövid dűlőtúrával fejeztük be a napot. A Kőkonyha alatt, ahol a birtok syrah ültetvényeit találjuk, szépen sorakoznak a tőkék a teraszokon. Lelkiismeretesen megmásztam a lépcsőket a bazaltsziklákig, gyönyörű innen a kilátás és itt látni csak igazán, hogy mennyire belesimul a tájba az épület.
(A képek egy részét a Kreinbacher Birtoktól kaptam, ezek Juhász Bogi munkái)