A Somlói Juhfark Ünnep helyi borászok összefogásával azért jött létre, hogy egy helyen, egy időben, a legteljesebben megmutassa az érdeklődőknek a borvidék legfontosabb fajtáját.
A reprezentatív sétáló kóstolón az érdeklődők megismerhetik az elmúlt 10 év legjobb évjáratainak legkülönbözőbb stílusban elkészített juhfarkjait. A szeptember 23-ai eseményen 14 borászat vesz részt, szigorú szakmai bírálaton kiválasztott 26 borával.
A juhfark a Somló fajtája. A Somló egyedi, vulkanikus talaja és éghajlata tökéletesen megfelel ennek a fajtának. Egy jó évjáratban szüretelt juhfark 2-3 évesen kerül a csúcs közelébe, és jó pár évig a legjobb formáját mutatja. Ez savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető. Az igazi különlegességek az áztatott, finomseprőn tartott, hosszan érlelt, testes tételek, de kiemelkedő minőséget ad könnyedebb, reduktív eljárással készült változata is.
A fajta egyedülálló bemutatója a Somlói Juhfark Ünnep, ahol megkóstolhatók az elmúlt 10 év legérdekesebb tételei. Sétáló kóstoló, amely lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődők közvetlenül a termelővel találkozzanak, és megvitassák tapasztalataikat. Dűlőtúrákat is kínál a Hegy körül, amelyen a vendégek szakszerű kalauzolással, a dűlő mellett kóstolhatnak az ottani termésből, valamint a Kamocsay Ákos vezette Vertikális kóstolón kalandozhatnak az évjáratok között, a nemzetközi borvilág által is elismert mestermunkákat megismerve. A kóstolót szakmai beszélgetés egészíti ki, ahol Fiáth Attila Master of Wine aspiráns Dr. Kiss Eliza miniszteri biztossal vitatja meg, milyennek látják a magyar borászat jövőjét.
Résztvevő pincék: Barcza Pincészet, Bogdán Birtok, Fekete Pince, Géró Péter, Hegedűs- Szabó Pincészet, Kolonics Károly, Kőfejtő Pince, Kreinbacher Birtok, Somlói Vándor, Spiegelberg Borpince, St.Margit Pince, Szabó Pincészet, Szóló Szőlő, Tornai Pincészet