• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Spirit of Wine 2015

2015-04-21 ● borravalo.hu

Menetrendszerűen idén is lefutott az IFDT nagy portfólió-kóstolója, a Spirit of Wine. Évek óta nem csináltam olyat, hogy borok neveivel telegépelt A4-es lappal vágjak neki egy ilyen menetnek, most mégis muszáj volt. 300+ bor és 50+ párlat ugyanis nem játék.

Spirit of Wine 2015 - borravalo.hu

A paraméterek:

– Sofitel (Szerintem kicsit sötét a kóstoláshoz és a hőmérsékleti anomáliák is gyakoriak, de elegáns és a panoráma pazar. Viszont az elegancia még mindig sokaknál párosul brutális illatfelhővel – már leírni is unom, úgysem fog változni semmi, amíg a szakma és a társasági esemény-jelleg keveredik.).

– Borok (Sok külföldi pincétől jött el képviselő, legalább hárommal remek beszélgetést folytattam. Kedvesek, nyitottak voltak és sok volt az újdonság.)

– Párlatok (Idén először whisky is, de engem mindig a Brill zöldség-sorozata nyűgöz le.)

Persze nem sikerült mindent megkóstolni a papíromról, negyvenkilenc borról készítettem címkefotót, ezek között volt pár emlékezetes. A Pongrácz dél-afrikai Brut és Rose Methode Cap Classique új termék a palettán, a magyar származású korábbi tulajdonos honosította meg a stílust a vidéken. Komoly, elegáns italok. Buborékok terén nagy best buy a Barbadillo Brut Metodó Tradicional Espumoso 10 Euro alatt. Könnyű, vitális, nyári. A Summarocca mindig egyenletes teljesítményt nyújt a középkategóriában, de nálam a TOHU vitte a prímet a Rewa Blanc de blancs-al (mondjuk az ára alulról karcolja a tíz ropit, de tele van finoman élesztős, sütis és határozottan kakaós jegyekkel, apró gyöngyözéssel).

Spirit of Wine 2015 - borravalo.hu

Fehérben a Schlumberger és a Dr. Loosen sort mindenképpen végig akartam nézni, sikerült is. Dr. Loosen „alap” L Riesling-je 2011-ből 3000 Ft körül határozottan jó vétel, most a két „nagy testvér” nem ütött szíven, talán nem voltam a maradékcukorra hangolva. Schlumbergeréktől a Kitterlé Pinot Gris és a Riesling Grand Cru volt kiemelkedő, sajnos nem olcsóak. Megkóstoltam pár rozét is, nem a magyar piacon megszokott gyümölcsbombák voltak – főleg nem a franciák. Viszont itt is akadt egy szép tétel, Château du Rouët Cuvée Réservée Tradition Côtes De Provence 2013. A palack szerintem borzasztó, de ami benne van, az túlmutat a kategórián.

Vörösben a Yalumba Patchwork Shiraz hozta az általam úgy szeretett finoman mentás, keleti fűszeres jegyeket. Nagyot szólt még a LAN A Mano 2010 (csak kevés a sava), a Roda Rioja Reserva 2009 (csak kevés a sava) és a Potro de Piedra Family Reserve (CS-CF) 2008 is (csak kevés a sava). Az olaszok, franciák valahogy most nem fogtak meg, pedig a brunellokig és CdP-kig bezárólag mindent lehetett nyalogatni. Lehet, hogy csak én fáradtam el a végére. A magyarokra nem is nagyon jutott idő, persze a Gróf Buttler Nagy-Eged Syrah Superior-t nem tudtam kihagyni. Érett, nagy anyag, de nagyon ül rajta a fa (tubákos, rumpuncsos jegyek írják felül az izgalmas fűszerességet). Négy éves, nagyon kíváncsi vagyok, hogy le tudja-e vetkőzni később. Ha ilyen szinten fog tudni megújulni a kínálat (kb. tizenöt százalékra tippelem az újdonságok arányát), akkor később sem fog unalmassá válni a tematika és jó nemzetközi kitekintés (tanulás!) lehet az est vége jövőre is.

Címkék: Alana, Barbadillo, Château du Rouët, Dr. Loosen, gróf buttler, IFDT, irodalom, LAN, Pongrácz, Rewa, Roda, Schlumberger, sofitel, sow, Spirit of Wine, Summarocca, Tohu, Yalumba

← Paul Sapin Beaujolais Nouveau 2014 Somlói Vándor Olaszrizling 2013 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?
Loading
00:00 / 35:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!