• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

St. Andrea Merengő 2000

2013-12-23 ● borravalo.hu

Nehéz kézzel tekeri bele a pulltexet az egyszeri borissza, ha tudja, hogy egy legendával találkozik. Aztán levetkőzi a prekoncepciókat és úgy ül neki, hogy ez is „csak” egy bor, amit megkóstol (jó esetben élvez) és ha tetszik, ha nem, elmeséli.

Dr. Lőrincz György így ír a borról:

„A Merengő eredete a 2000-es évjáratra vezethető vissza. Cégalapítás előtti állapot, kis házi pince és a kollégák háztáji cabernet franc ültetvényei a Merengő dűlőben. A gondosan termesztett szőlő a kis pincébe szüretelődött és megérve Merengő cabernet franc néven került palackba.”

Ma a Merengő bikavér superior besorolással bír, azaz a gerince kékfrankos. Ez a helyzet azt hiszem 2002-től van így, az első „Merengő” nevű bor még tiszta franc volt. Pár éve már, hogy érdeklődésem a vörösöknél a struktúrán belül a savgerinc felé fordult, akaratlanul is ez az egyik első attribútum, amit megvizsgálok.

Ebben az Áldás és a Merengő élen járnak, ahogy általában az egri élvonal is. Talán egy V8-as motorhoz lehetne hasonlítani: ha csak hang van, de nincs mögötte erő és nyomaték, az egész nem ér semmit. Persze a bordói fajta miatt a tanninállapot és érettség sem utolsó kérdés, de az összhatást akartam vizsgálni.

Az első korty előtt a pohárban jó fél órát lélegezni hagyom, a maradékot dekantálom. Fakulásról szó sincs, talán a koronán van egy kis barnás bemosódás a színképben. Illata elegáns, nem túl harsogó, a vezető illatjegye a meggy. Mögötte szépen bontakoznak ki a földes-erdei gombás jegyek. Ez egy élő, vitális gyümölcsösség, ami eléggé meglepett. A korty is ezzel a szép gyümölcsösséggel indít, majd erre épülnek fel a csipkebogyós és birsalmás aromák. Bőséges, de lesimult tannin, a finisben kicsit letapad. Alkohol sehol, a savgerinc példás. Érett tercier és kvaterner jegyek kavalkádja és átjárja az egész konstrukciót egy arisztokratikus hűvösség. Finoman fűszeres lecsengés, hosszan.

Fáradtságnak,oxidációnak nyoma sincs, nagyon harmonikus a teljes térkép. Ilyen idős magyar vöröset ilyen top állapotban nagyon ritkán találni. Klasszikus szépség, örök bombázó, egy Cindy Crawford.

Ára nincs, mert már a 2009 előtti évjáratok után is talpalni kell. 90+ pont, ha nagyon muszáj valahova tenni. Azt hiszem csúcson, vagy a platója végén van, azt nem merném megjósolni, hogy ebben az állapotában meddig időzik. Odatenném egy áfonyás vaddisznósült mellé, de valamilyen pikánsabb tésztához is izgalmas lehet. Én magában fogyasztottam.

Címkék: 2000, Eger, Egerszalók, Lőrincz György, Merengő, St. Andrea

← Ráspi Kopár 2011 2013 legjobb slukkjai →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!