• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Szentesi József lett a Borászok Borásza

2013-04-14 ● Kántor Endre

2013. április 12-án este a Corinthia Hotel Budapestben rendezett díjátadó gálavacsora keretein belül adták át a Borászok Borásza díjat, és különdíjakat. A Borászok Borásza 2013-ban Szentesi József lett.

A Borászok Borásza díj nagy elismerés a szakmában, hiszen a borászok maguk választanak. A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma összeállítja annak az ötven borásznak a listáját, akik esélyesek a Borászok Borásza díj elnyerésére, a győztest egyszerű szavazással választják meg. Szavazati joga az 50 jelölt borásznak, illetve a díjat a korábbi években elnyert borászoknak van. A két évvel ezelőtti díjátadó gálán kihirdetett szabálypontosítás szerint ugyanis a Borászok Borásza örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni. A Borászok Borásza cím birtokosait tehát újra nem lehet jelölni, de szavazati joguk örökre megmarad.

Szentesi József magára sosem gondolt igazi borászként, talán ez után a díj után ez másként lesz. Korábban így írtunk róla, a sorok ma is ugyanúgy aktuálisak:

?A Velencei-tó környékét borissza ember manapság leginkább Szentesi József miatt jegyzi. A kereskedőből lett gazda ? ha velünk ellentétben nem is tartja magát igazi borásznak ? szemünkben fontos érdemeket szerzett több okból is.

Először is a jó borok okán, másodszor pedig a magyar fajtákkal folytatott munkája miatt. A kék szőlők közül fontos számára a szinte már elfeledett csóka, feketefájú bajor, kék bajor, laska, purcsin, tihanyi kék és tarcali kék (no, meg a fekete muskotály); a fehérek közül pedig a kolontár, a balafánt, a szerémi zöld, a piros bakator, a hamvas, a lisztes, a fehér gohér, a sárfehér. Ma már 9,5 ha méretű a birtok, lépésről-lépésre zajlanak a területvásárlások, átoltások és a művelés meg- valamint átszervezése.?

Szentesi József borairól itt írtunk.

Az elmúlt évek Borászok Borászai az idén második alkalommal odaítélt ?Borászok Barátja? különdíjra is állíthattak 1-1 jelöltet. Ezt a társadalmi különdíjat olyan civil személyiség kaphatja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit, nagyban elősegíti a magyar borászok munkáját. A jelöltek közül mindig a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja meg a győztest. Mindenkinek egy szavazata volt, egyszerű többség döntött. Idén a díjat Borbás Mária nyerte el.

A kuratórium emellett két különdíjról maga döntött: a ?Magyar borért? díjat az kaphatja, aki a legtöbbet tette a hazai szőlőfajtákért, az ?Év borászfelfedezettje? pedig az lehet, aki az előző évekhez képest kiugró teljesítményével új felfedezettként jelenik meg. A Magyar borért díj nyertese Dr. Molnár Péter lett, míg Az év borászfelfedezettje címet Berecz Stephanie nyerte el.

2012-ben a Magyar borért díjat Szentesi József kapta.

Címkék: berecz stephanie, borászok borásza, Molnár Péter, Szentesi József, Vinum Praemium Alapítvány

← Tokaj és Burgenland a Nyitányon Koch nyert a többmilliós borhamisítás ügyben →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!