• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Szepsy 100

2017-01-25 ● Kodela Mia

Csupán száz palack, darabja százezerért, a Szepsy családtól. A legdrágább magyar, száraz, dűlőszelektált furmintot kóstoltuk, ami méltó beharangozója volt a Furmint Februárnak.

Szepsy István és fia, ifj. Szepsy István az Úrágy-dűlőből szüretelt száraz furmintból készítették a magnum palackos Szepsy 100-at, amely fantázianév mögött apa és fia életkorának összege áll (65+35), és egyben a bor árára is utal, hiszen 100.000 forintba kerül. Összesen 100 darab, sorszámozott palack készült belőle.

?A Szepsy 100 a történelmi Úrágya dűlő válogatott fürtjeiből, rendkívül alacsony termésátlaggal szüretelt, egészséges, érett furmintból készült. A bor a Szepsy és a Szent Tamás pincészetek Úrágya dűlőről készült tételeinek 80-80 literjének házasításából született, mely palackozásáig gondosan választott zempléni hordóban érik. ? – olvasható a Szent Tamás pincészet honlapján.

IMG_9397

Egy éve jelentették be ennek a bornak a megszületését, azóta el is fogyott az összes még előjegyzésben. Szerencsére, a Furmint Februárt beharangozó sajtókóstoló utolsó, nagyon várt tételeként megkóstolhattam.

Visszafogott illat, nyitáskor kis illót érezni, ami aztán kiszellőzik. Alma, nektarin, zöldfűszerek, citrus, fehérvirág, citromhéj, sós-kövesség, kis gyógynövényesség. Lendületes sav, jó egyensúly, szép szerkezet jellemzi. Kicsit reménykedtem előtte, hogy beleköthetek valahol, valamibe, de nem. Érezni, hogy remek volt az alapanyag, feszes és filigrán tétel, és noha még fiatal a bor, máris kellően komplex. A hordóhasználat nagyon szép, inkább szikár tétel, mégis elegáns és rétegzett. A palackérés bizonyára hozzáteszi még a magáét, pláne a magnum palackban, kérdés, hogy tudjuk-e majd kóstolni akkor is?

90-91 pont

Címkék: furmint, ifj. Szepsy István, szent tamás pincészet, Szepsy 100, Szepsy István, szepsy pincészet, Tokaj

← Legyünk büszkék a furmintra! Furmintok a kísérletezés jegyében →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Mi lesz a magyar fehérborral?

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!