• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Szepsy Király Hárslevelű 2007

2010-05-18 ● Kántor Endre

Nagyon izgalmas ez a bor, pár óra szopogatást követően biztos vagyok benne, hogy így volt ez jó, nem kellett dekantálni, ahogy többen mondták. Akkor nem éreztem volna az órákon át tartó lassú változást mind illatban mind ízben.

Volt, akinek nem jött be, amit el is hiszek,mert rendkívül megosztó tud lenni, hiszen egymás után dobálja a Király dűlő brutál mineráliáját, a friss és érett, befőttes gyümölcsöket, virágot, mézet. Egyik kortynál sós, másiknál gejl. 1992-ben telepítették ezt az ültetvényt a Királyban, Tokaj egyik leghíresebb dűlőjében.

szepsy_kiraly_2007

A szőlő tehát fiatal még, a talaj és a fekvés a lényegesebb. Erősen köves, porózus, vörös zeolitos talaj van itt, sokkal kevesebb agyaggal, így víztartó képességgel. Szárazabb, jobban felmelegszik, a szőlő gyökerei pedig a mélybe fúrnak, keresik a vizet. 2007-ben aztán kereshették is, nem tudom ki emlékszik rá, de brutál egy nyár volt, tikkasztó forróság, ráadásul előtte tél sem volt nagyon.

A Királyon ez hatványozottan jelentkezett, a halvány arany színű boron érződik is a jól beérett gyümölcs, ez adja a citrusok után a mézet, virágport, marcipánt. Tüzes bor ez, a forróság gyermeke, magas alkohollal (közel 15%), lágy savakkal (a forróság) és diszkrét, nagyhordós (magyar tölgy) érleléssel, ami, szép édesköményes jegyekkel gazdagítja.

A látszólagos egyensúlytalanság, mármint alkohol kontra savak kóstolás közben nem annyira zavaró, az almasav csak részben lett lebontva, a test pedig támasztja az alkoholt. Nem annak való, aki tipikus hársos hárslevelűt keres, inkább a területről szól ez, mint a fajtáról. Férfias egy hárs, minden női vonal (virág, méz, marcipán) ellenére is, pattog a tűzkő, serceg a kova. Elegáns, hosszan cseng, lassan igyák, és figyeljenek oda rá. Bár Jancis Robinson szerint nem az, szerintünk mégis egy kicsit borsos az ára (6 ezer Ft körül), ezért 4 csillag.

Címkék: 4 csillag, hárslevelű, hegyalja, király, Mád, Szepsy, Szepsy István, Tokaj

← Ornellaia 2000 Pinot Grigio Dario Princic 2006 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!