• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szokásos húsvéti cikkünk

2013-03-28 ● borravalo.hu

A kedves Olvasó szokásos húsvéti cikkünket látja, amely anno „Borok sonkához, tojáshoz” címszó alatt vált hírhedtté. Azzal kezdtem, hogy a szokásos, és én is a szokásost fogom sulykolni. Azért meglepetések lesznek.

Bár, ahogy ezeket a sorokat írom az Önök kedvéért és lehetőleg némi okulásul, odakint sűrű pelyhekben hullik a hó és kedélyes harminc centi vastagon ült meg a kert minden szegletében. Szóval nem rövidnadrág, de hókotró dukál a húsvét hétfőhöz és talán egy kis fagyálló is kelleni fog a kölnibe.

Az extrém hidegre való tekintettel az első szó, ami beugrott, a jégbor. Főleg a reggeli szélvédő-vakarászás után vannak fura, de nem indokolatlan képzettársításaim (jég és bor, Illinskillin, Vylyan Vince-napi áldás hófehérben, jéggel és borral). Hagyjuk ezt, gondolom idén is a télből a tavaszba átmenet nélküli váltását éljük és mire az i.t.Közönség ezen sorokat olvassa, kb. húsz fok lesz. (No, ne panaszkodjunk, ez az idő tökéletesen megfelel a hó végi időjárásnak. A januárinak).

De zúgjon a Haec dies quam feit Dominus, s a szent áhítatot követő pillanatokra megpróbálom csokorba szedni (szigorúan tematikus jelleggel) szerény ajánlásomat.

Legyen az eleje valóban a sonkához tojáshoz. Egy etyeki fehér a Kertész Pincétől, mondjuk egy szürkebarát. Kövek és virágok, selyemcukorka, fűszernövények, licsi és selymesség. Szellőztetni kell, tehát óvatosan adagoljuk, nehogy túl hamar a nyakára hágjunk.

Ha pedig vörös, akkor kadarka (mondtam, hogy a szokásos lesz). Gróf Buttlerre esne a választásom – a VinCE-n kóstoltam és úgy maradt tátva a szám, hogy a jegyzetfüzetbe nem került semmi. Jó irányba halad a hajó: igazi egri savak, zsír, fűszerek, elegancia és tűz, amire emlékszem.

Második felvonás a vendégek. Borissza házban olyan bor kell a locsolóknak, ami csúszik és esetleg

vissza is tudnak kérdezni (ez most akkor rozé?). Tehát a borunk siller legyen. Mostanában a tolnaiak lopták be magukat a szívembe szebbnél-szebb rőtségekkel. Ilyen volt pl. a Fabro pincéé, ami finom őszibarackos illatra épít egy kis rozés „every fruit” háttéren, fűszeres korttyal, amit édesség keretez.

Simán csúszik, és ha megvolt óvatosan támogassuk ki a locsolókat a hóra.

Utolsó előtti a desszert – mint műfaj hagyományosan ki szokott maradni – pedig minden rendes háznál kerül a locsolóknak valami édes, rigid állagú, kisméretű, esetleges alakú házi süti. Ehhez pedig a legfontosabb hozzáfűznivalóm jelenleg, hogy kevés aszút iszunk.

A felmérés szerint (brit tudósok?!) bizony szinte csak karácsonykor isszuk, esetleg valamilyen jeles évfordulókor (rossz esetben a haverok hoznak kamura átcímkézett, teaszínű, átlátszatlan „hetvenhármast” a születésnapra). Itt az ideje, hogy húsvétkor is nyugodtan bontsunk egyet.

Ha pedig már hagyományt alapítunk, akkor hagyományos suli, legyen pl. a Matyisák-Vízkeleti 99-es hatputtonyosa. A Rákóczi-túrósig biztosan legyűri az elénk tolt finomított szénhidrát-bombát. Vitálisak a savai, a hársméz, dió, kajszilekvár aromái szépen adják az ívet, nem fognak csalódni. Percekig rágcsálható az utóíz, ahogy a jégen csúszkálva hazafele próbálunk navigálni.

Aki pedig a párlat mellett döntene, szolid kikacsintással a „borzasztó képzavar” húsvéti nyúlra (sejti valaki, hogyan került Pilátusként a Credoba??) igyunk Brill Sárgarépa párlatot. Boltban véve és a 0,35-ös palackot leosztva is ezerkettőre jön ki a feles, de szembántalmaink nem lesznek, mert valami mázsás mennyiség van beszuszakolva egyetlen palackba a jó magyar répából.

Sporttársaim! Itt egy remek alkalom az ivásra (is), örüljünk a feltámadásnak, legyen áldott húsvéti ünnepe mindenkinek.

„Mert megölhették hitvány zsoldosok,
és megszűnhetett dobogni szive ?
Harmadnapra legyőzte a halált.
Et resurrexit tertia die.”

Címkék: aszú, borok sonkához tojáshoz, húsvét, húsvéti borok, kadarka, sárgarépa párlat, siller, Szürkebarát

← Attila Wine Chardonnay 2009 Kertész Etyeki Blanc de Noirs 2010 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!