Buja spanyol bor, melyben az intenzív ízek dominálnak, nem a test és a tannin. Az alkohol kicsit magas, de a gyümölcsösség kárpótol.
A Terra Personas új (a többihez képest) pincészet Montsantban, a tulajdonos Ruud Persoon borivó hollandus tolta bele a pénzt, és segítségül hívta Norrel Robertson Master of Wine-t szakérteni. Mindezt olyan vidéken, ahol már a rómaiak kezdtél el a borászkodást (na, jó, a rómaiak hol nem borászkodtak?), és a Karthauzi szerzetesek fejlesztették fel a szőlészetet (na, jó, a szerzetesek hol nem borászkodtak?)
Mindenesetre a szent hegy vidékéről (Montsant DO ? denominación de origen ? besorolású régió) származó borok számos sikert arattak már az 1800-as években is. A Terra Personas pincészetben a modern a régivel ötvöződik, mind fajtaválasztékban, mind technológiában.
Ebben a borban ez tökéletesen kifejeződik: 50% carignan, 30% grenache noir és 20% syrah. Nagyon meleg már az illat is, elsőre rengeteg érett és friss gyümölcs, szép hordós illatok és pikáns fűszeresség dől intenzíven a pohárból. Meggy, szilva, fahéj, vanília, bors. Ezt egy szép animális bőrösség húzza alá. Komplex az íz is, bejön a csoki és az ásványosság az előbb felsoroltakhoz. Az alkohol nekem kicsit sok volt, 14.5 százalék, ezt éreztem is torokban. Ehhez képest a test könnyedebb, a tanninok bársonyosak. Savgerinc azonban van. De kárpótolt a sok aroma, melyhez nem kellett sokáig kutakodni. Sikerült egy könnyen érthető, karakteres, aromával telített bort készíteni.
Itthon a Terroir Clubnál kapható, 3990 forintért. Nálam ez 3.5 csillag.