• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tinon vertikális a Nyitányon

2011-05-13 ● Kántor Endre

Tanulságokkal szolgált az idei rendes éves tokaji borbemutató, amit idén a Vajdahunyad várában rendeztek meg. A 2007-es aszúk megosztók voltak számomra, az évjárat bemutatót követően azonban Samuel Tinon műhelyében sikerült az évet összehasonlítani a korábbiakkal.

2007 fura egy év volt, derült ki a Tokaj Nyitány 2011 évjárat bemutatójának köszöntőjében: korai volt a tavasz ugyan, mégis későn jött a virágzás, melyet egy esős június követett. A július-augusztus ugyan jó meleg volt, a szeptember hidegre és esősre sikeredett. Ha nem lett volna a szép október és november, keresztet lehetett volna vetni a borok nagy részére. Többen mondták, hogy megérte kivárni, mert egészen különleges évjárat lett belőle.

A kóstolt borokat tekintve nem igazán értettem ezzel egyet. Azzal együtt, hogy ezek az aszúk még bakfisok voltak, korántsem kész állapotban, nekem a bemutatott kilenc borból öt jött be igazán. Ezek a Dobogó 6 puttonyos, Dereszla 6 puttonyos, Nobilis 6 puttonyos, Royal Tokaji Szent Tamás 6 puttonyos voltak, illetve a Tokaj Classic 5 puttonyosa is nagyon bejött, az egyensúly, frissesség parfümösebb illatvilág szerintem nagyon imponáló volt, de ezzel nem mindenki ért egyet. A borokról és az eseményről beszámoltak már előttem itt és itt, a leírásokkal, véleményekkel nagyjából (a Tokaj Classic ezen borát kivéve, itt szerintem volt kis előítélet a kritikákban) egyet is értek.

Eladdig, míg nem jutunk az izgalmas kérdéshez, hogy vajon van-e olyan, hogy rossz évjárat, vagy csak nehéz év van. Én az utóbbira szavazok, aki a szőlőben keményen helytáll, annál nagy baj nem lehet. Samuel Tinon (akire azért is érdemes odafigyelni, mert sauternes-iként Tokajban alkot) ezt is teszi, vele a bemutató utáni sétálós kóstolón elegyedtem szóba erről. Samuel azonnal közölte, hogy készült egy kis aszú vertikálissal, nézzük csak meg, milyen évjárati különbségek vannak nála. Semmi jónak nem vagyok elrontója, mondtam, nosza. (Arra a kérdésre, hogy hány puttonyosak, Samuel ezt válaszolja: Nem érdekes! Mondjuk mindig 5.) Lényeg, hogy 100-200 g/l maradék cukker van benne és kész.

2007

Orrban barack-chutney. Rengeteg fűszer és friss fűszernövény, illetve kajszi és némi reszelt alma. Ízben is ezeket érezni, szép, elegáns, hosszú lecsengésű bor, némi citrussal, sóval és dohányos-teás-kesernyés lecsengéssel.

2006

Törökmézesség és zöldfűszerek illatban, erőteljesebben jelentkező citrusos jegyek, szájban is érezni, hogy több a sav, édes zöldfűszerek és rengeteg méz ízben, ezt botritisz és ásványos sósság követi, majd kandis grépfrútós lecsengés.

2005

A zöldfűszerek itt is jelen vannak, sőt, ha lehet, még erősebben. Kapros-tárkonyos illatvilág, trópusi gyümölcsökkel övezve: mangó és maracuja (bocsánat, trendi mai nevén passiógyümölcs ? én még a literes üdítőkön szocializálódtam). Kevesebb ásványosság, könnyebb test, hosszú de nem citrusos kimenetelű lecsengés. Viszont kandírozott gyümölcs, érdekes módon cseresznye és meggy érződik benne.

2004

Melegebb, mézes-gyümölcsös illat, érett és aszalt kajszibarack, koncentráltabb, telt test. Frissességet hoznak bele a vibráló savak, melyekkel egy izgalmas narancsosság is jön. Nagyon hosszú lecsengés, sóssággal és citrusossággal végén.

2000

Ez Samuel számára a csúcs. Mélyebb borostyános a színe, érlelési jegyek törnek elő a palackból, előtte némi diós, élesztős, oxidációssággal kezd. Aztán vegetális illatok jönnek, édeskáposzta, karamellizált sütőtök. Ezt kísérik a kajszis gyümölcsök, ízben is sok grillázs és karamell a citrusok mellett, lecsengése egészen kávés. Mondhatni, elérte nagykorát, amit még vagy száz évig élvezhet.

Tanulság: egyensúlyban és harmóniában nagyon kis kilengést tapasztaltam Samuel borainál, a test-alkohol-cukor-sav koordinátarendszerben elhanyagolható volt a szórás. A boroknál végig lehetett követni a karakteres és jellemző ízvilágot. Volt némi évjáratbéli eltérés, hogyne lett volna, de a következetes stílushoz képest semmiség.

Ezt a következetességet, vagy karakterességet nem véltem felfedezni az évjárat bemutató több borában, sőt: az állandó érzésemből, hogy az aszúk sokkal erősebbek, mint a TBA-k, sauternes-iek, vin doux naturele-ek, jégborok ezek alapján most kicsit vissza kellett vennem. Azaz: nem éreztem különlegesnek, kimagaslónak, kimondottan izgalmasnak a bemutatott aszúk felét. Ahogy írtam: még fiatal borok ezek, ezzel együtt elgondolkodtató élmény volt.

Címkék: 2000, 2004, 2005, 2006, 2007, 5 puttonyos, 6 puttonyos, aszú, Dereszla, Dobogó, Nobilis, Olaszliszka, Royal Tokaji, Samuel Tinon, Tokaj, Tokaj Classic, tokaj nyitány

← Siglo Crianza Rioja 2007 Franciaország vs. Újvilág →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!