• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaji a francia Top 40-ben!

2007-09-16 ● borravalo.hu

Ilyenkor lehet azt mondani, hogy mindenki figyedoda, alaposan! A francia Geo (ejtsd zsio) magazin a világ 40 legjobb bora közé választotta Samuel Tinon olaszliszkai borászjóember ötputtonyos, 2001-es aszúját. Ováció, ováció, taps és a többi, lehet alélni?
No mit tesz isten, éppen Olaszliszkán voltunk, Samuel Tinonnál, amikor megtudta a hírt. A hír az, hogy 2001-es ötputtonyos aszúját beválogatták a francia Geo magazin borsorába, amely a világ legjobb 40 borát hivatott bemutatni a tisztelt olvasónak. Hatezer minta közül választották ki a negyvenet, idén találtak először olyan magyar bort, amely felkerült a listára.

Namármost Franciaországban ősszel minden magára valamit is adó magazin megjelentet valamiféle borlistát. Az, hogy Tinon úr  bora éppen a Geóban jelent meg, na az duplán jó. A helyzet az, hogy a Zsio a francia nyelvű világ National Geographic-ja. (Ismerjük jól a franciákat, mindenből készítenek valamit, ami éppen olyan, mint a világ többi részének nagy termékei/lapjai/autói stb., de mégiscsak jobb az, ha saját). Jelen állás szerint ötszázezer példányban jelenik meg Franciaországban, Ugyanennyi Németországban. Emellett van spanyol, japán és román (és magyar!) kiadás is, reméljük ezek is beszámolnak a borok világának ilyetén alakulásáról.

Ebbe a Geo nevezetű ojságba van tehát behúzva egy térkép, négybe hajtva. Egyik oldalán a negyven borról egy-egy kép ? rövid ismertetővel, a másik oldalon pedig egy világ/bor/térkép, amelyre így első alkalommal került fel a francőz olvasó számára az, hogy Hongrie.

Tinon úr borát amúgy egy makaron nevezetű, mandulás szárazsütemény társaságában javasolják elfogyasztásra. Legott meg is kóstoltuk a győztes bort: Samuel Tinon valahová a hagyományos oxidatív, és az új stílusú aszú közé lőtte be a technikáját. A bor könnyed, de illik komolyan venni, mandulás aszalt-gyümölcsös ízű/illatú, hosszú karamelles utóízzel zár. Tinon úr úgy mondta, igazán jó tokajit csak nehéz évben lehet készíteni, példa erre 2001, klimatice.

És hogy kicsoda Samuel Tinon? Bordeaux-i gyökerű francia jóember, aki a kezdetektől ott volt Tokaj-Hegyalján, sokaknak dolgozott/tanácsolt, de főleg a Royalnak, majd néhány évig az Oremusnak. Jelen állás szerint évek óta a kies Olaszliszkán él családjával. A kilencvenes évek vége óta készíti saját aszúit, szamorodnijait. Szamorodni ügyben komoly és kegyetlen kísérleteket folytat, amelyeknek alakulásáról a későbbiekben beszámolunk, majd, figyeljenek 2009-re csak ennyit tanácsolhatunk most.

Stevie Kraft

Korábban:
Csodacsapat – a nagy pinot-teszt

Nemtudomka kalandjai a brüsszeli magyar érmekkel

Címkék: 2001, aszú, Geo, Olaszliszka, Ötputtonyos, Samuel Tinon, Tokaj

← Óvatosan a minőségi francia borokkal Mire megy ki a játék? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!