• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Tokaji a francia Top 40-ben!

2007-09-16 ● borravalo.hu

Ilyenkor lehet azt mondani, hogy mindenki figyedoda, alaposan! A francia Geo (ejtsd zsio) magazin a világ 40 legjobb bora közé választotta Samuel Tinon olaszliszkai borászjóember ötputtonyos, 2001-es aszúját. Ováció, ováció, taps és a többi, lehet alélni?
No mit tesz isten, éppen Olaszliszkán voltunk, Samuel Tinonnál, amikor megtudta a hírt. A hír az, hogy 2001-es ötputtonyos aszúját beválogatták a francia Geo magazin borsorába, amely a világ legjobb 40 borát hivatott bemutatni a tisztelt olvasónak. Hatezer minta közül választották ki a negyvenet, idén találtak először olyan magyar bort, amely felkerült a listára.

Namármost Franciaországban ősszel minden magára valamit is adó magazin megjelentet valamiféle borlistát. Az, hogy Tinon úr  bora éppen a Geóban jelent meg, na az duplán jó. A helyzet az, hogy a Zsio a francia nyelvű világ National Geographic-ja. (Ismerjük jól a franciákat, mindenből készítenek valamit, ami éppen olyan, mint a világ többi részének nagy termékei/lapjai/autói stb., de mégiscsak jobb az, ha saját). Jelen állás szerint ötszázezer példányban jelenik meg Franciaországban, Ugyanennyi Németországban. Emellett van spanyol, japán és román (és magyar!) kiadás is, reméljük ezek is beszámolnak a borok világának ilyetén alakulásáról.

Ebbe a Geo nevezetű ojságba van tehát behúzva egy térkép, négybe hajtva. Egyik oldalán a negyven borról egy-egy kép ? rövid ismertetővel, a másik oldalon pedig egy világ/bor/térkép, amelyre így első alkalommal került fel a francőz olvasó számára az, hogy Hongrie.

Tinon úr borát amúgy egy makaron nevezetű, mandulás szárazsütemény társaságában javasolják elfogyasztásra. Legott meg is kóstoltuk a győztes bort: Samuel Tinon valahová a hagyományos oxidatív, és az új stílusú aszú közé lőtte be a technikáját. A bor könnyed, de illik komolyan venni, mandulás aszalt-gyümölcsös ízű/illatú, hosszú karamelles utóízzel zár. Tinon úr úgy mondta, igazán jó tokajit csak nehéz évben lehet készíteni, példa erre 2001, klimatice.

És hogy kicsoda Samuel Tinon? Bordeaux-i gyökerű francia jóember, aki a kezdetektől ott volt Tokaj-Hegyalján, sokaknak dolgozott/tanácsolt, de főleg a Royalnak, majd néhány évig az Oremusnak. Jelen állás szerint évek óta a kies Olaszliszkán él családjával. A kilencvenes évek vége óta készíti saját aszúit, szamorodnijait. Szamorodni ügyben komoly és kegyetlen kísérleteket folytat, amelyeknek alakulásáról a későbbiekben beszámolunk, majd, figyeljenek 2009-re csak ennyit tanácsolhatunk most.

Stevie Kraft

Korábban:
Csodacsapat – a nagy pinot-teszt

Nemtudomka kalandjai a brüsszeli magyar érmekkel

Címkék: 2001, aszú, Geo, Olaszliszka, Ötputtonyos, Samuel Tinon, Tokaj

← Óvatosan a minőségi francia borokkal Mire megy ki a játék? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!