• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaji a top 100-ban

2010-12-13 ● Kántor Endre

A világ egyik meghatározó bormagazinja, az amerikai Wine Spectator nyilvánosságra hozta idei top 100-as borlistáját. Ebben a mádi Royal Tokaji 2006-os 5 puttonyos vörös címkés aszúja a 28. helyre került. Tavaly is csak egy magyar bor került be a top 100-ba, akkor is a Royal Tokajitól, a 2005-ös ötputtonyos. Ennek ellenére csekély a magyar borok ismertsége az USA-ban.

Az első helyezett a 2010-es százas listán az amerikai Saxum pincészet 2007-es évjáratú Saxum James Berry Vineyard Paso Robles nevű cuvée-je (grenache, mourvedre, syrah) lett? áll a washingtoni magyar nagykövetség levelében. Az összeállítás a borok kóstoltatás során elért pontszámán túl egyéb tényezőket ? ár-érték arány, forgalomba hozott, illetve importált mennyiség stb. ? is figyelembe vesz.


A Royal Tokaji mádi pincéje

A top 100-as országok listáját nagy fölénnyel az Egyesült Államok vezeti, elsősorban a 2007-es évjáratú cabernet sauvignonoknak köszönhetően. Spanyolország növelte részesedését, az olasz borok száma relatíve magas áruk és kis importált mennyiségük miatt visszaesett.

Ország top 100-as borok száma
USA 35
Franciaország 19
Olaszország 9
Spanyolország 9
Ausztrália 6
Argentína 5
Chile 4
Németország 3
Portugália 3
Ausztria 2
Új-Zéland 2
Görögország 1
Magyarország 1
Dél-Afrika 1

Számunkra kedvező egybeesés, hogy a top 100-as kiadvány mutatja be Miles Lambert-Gócs Tokaji Wine ? Fame, Fate, Tradition című könyvét is, amely a Tokaj-Hegyalja Borvidékről és a tokaji borokról készült legátfogóbb angol nyelvű könyv.

A klasszikus ? kizárólag a kóstolási pontszámot figyelembe vevő ? toplistán egyébként három magyar bor található: az Oremus Tokaji Esszencia 2000-es 98 pontot, az Alana-Tokaj Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2005-ös 95 pontot és a Királyudvar Tokaji Aszú 6 Puttonyos Lapis 2003-as szintén 95 pontot kapott.

Nagy piac, kis ismertség

A sikernek örülünk, emellett az összeállítások híven tükrözik a magyar borok ismertségét az Egyesült Államokban. Ez változatlanul igen alacsony. A fogyasztó elsősorban a tokaji aszút és az ?alsópolcos? bikavért ismeri, de azt is csak igen korlátozott mértékben (utóbbi esetében szerencsére). A jelenség azért különösen sajnálatos, mert a magazin kiemeli, hogy a fogyasztók kalandvágyóbbak lettek, nyitottak a kevésbé ismert régiók és szőlőfajták, így potenciálisan a magyar borok iránt.

A magazin szerint az előző évhez képest változás, hogy a top 100 bor átlagára 40 dollárról 48 dollárra emelkedett, azaz ismét kezdenek előtérbe kerülni a korlátozott mennyiségben forgalomba hozott, drágább borok. Ezen túl, 2010-re is igaz az a trend, hogy a fogyasztók egy része a válság miatt az olcsóbb borok felé fordult.

A kedvező dollár-forint árfolyam miatt jellemzően versenyképesebbek is a boraink a 3-4 évvel korábbi helyzethez képest. Egy jó ellenpélda Ausztria, amely az utóbbi tíz évben jelentősen növelni tudta borainak ismertségét és eladásait az amerikai piacon, elsősorban a Grüner veltlinernek és a kitartó közösségi bormarketing-tevékenységnek köszönhetően.

Az utóbbi három évben körülbelül 4-5000 dollárnyi állami marketingtámogatáshoz jutott a magyar borágazat az Egyesült Államokban, melyet a magyar nagykövetség kereskedelmi diplomatája finanszírozott saját ITD-s attaséi kerete terhére ? áll a levélben.

Címkék: Alana, amerikai, bormarketing, kereskedelem, Királyudvar, oremus, piac, Royal Tokaji, Tokaj, tokaji, Top 100, USA, Wine Spectator

← Légli Ottó lett az Év Bortermelője Poharaztatják az Yquemet →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink
Loading
00:00 / 36:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!