• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

TOKE-eye-ee AHS-oo a New York Timesban

2007-01-30 ● borravalo.hu

Bár a vigyázó szemeit a magyar gasztronómiára vető angolszász ivócimboránk, a Chew.hu már beszámolt róla, nem árt, ha itt is, magyarul is megemlékezünk róla, hogy néhány hete tokaji kóstolót tartott a New York Times.Az, hogy magyar borok szerepelhettek a NYT-ben, csöppet sem lebecsülendő dolog, tessék most nagyon, nagyon örülni, áradjon szét a büszkeség a honfiúi kebelben? Nem szabad ugyanis alapvetésnek venni, hogy nincs olyan, magára valamit is adó borbuzi e világban, aki ne ismerné a tokajit. Hiába horgad fel bennünk a régi dicsőség emléke, sajnos hozzá kell szokni ahhoz, hogy a ?vinum regnum rex vinorum? igen távol került attól, hogy ma a nemzetközi borpiacon olyan alapvetés legyen, mint mondjuk Sauternes, vagy akár a kanadai jégborok. (Amelyek szépek, szépek ugyan, de valljuk be az őszintét, komplexitásban meg sem közelítenek egy hatos aszút ? hopp íme engem is utolért az a fajta lekezelő hozzáállás, ami miatt ott tartunk, ahol tartunk).

Tokaji-FAQ is készült

Éppen ezért kell tehát kezet csókolni Eric Asimovnak, hogy a NYT szerkesztőségében aszút töltött a kóstolópoharakba, szám szerint tizenhét félét. A listát és az eredményeket felvezető cikkben Asimov egy, a desszertborokról szóló általános ódát követően részletesen leírja az aszúkészítés technológiáját, felsorolja a jellegzetes tokaji szőlőfajtákat (sajnos ehhez már nem mellékelt a címben említetthez hasonló kiejtési útmutatót), és bemutatja néhány nagy pincészet: az Oremus, a Disznókő, a Királyudvar és a Royal Tokaji tulajdonosi hátterét. Egyszó mint száz, nagyjából ezerötszáz karakter terjedelemben azt is tökéletesen képbe hozza Tokaj és a tokaji kapcsán, aki eddig csak sangriát ivott szívószállal, műanyag pohárból.

Csillagok, Asimov, mégsem sci-fi

Ne csigázzuk tovább a publikumot, jöjjön a kóstoló. A rendszer négy csillaggal jelöli az adott bor erényeit a következők szerint: *elégséges, **jó, ***kitűnő, ****kimagaslóan jó. Utóbbi minőségi fokozatot sajnos egyetlen bor sem kapta meg. A kóstoló tapasztalatai közt leírják, hogy bár egyes pincészetek kimagaslóan emlékezetest alkottak, a mezőny igencsak vegyes, ezért nem árt odafigyelni, hogy kitől is veszi meg az ember az aszút. Az három-négyputtonyos aszúk a szerkesztő urak által kiegyesúlyozatlannak találtattak, s ezért elvettettek. Az öt-hatputtonyosokról viszont már olyan lelkesedéssel ír Asimov, ahogy azok megérdemlik. A szerző, bár Szepsy István bora végzett az első helyen, a Royal Tokajira tér ki külön a cikkben, a cégnek ugyanis négy bora került a kóstolók tízes toplistájára.

Végezetül a tíz legjobbnak ítélt tokaji eredményei (érdemes a hazaival összevetni az árakat):

Borok, amelyeket majdnem kanállal ehetünk

*** és fél

Királyudvar, Lapis

6 puttonyos, 1999

122$

***

Oremus

6 puttonyos, 1999

69$

***

Tokaj Hétszőlő

6 puttonyos 1999

68$

Legjobb ár-érték:

** és fél

Royal Tokaji, Red Label

6 puttonyos, 2000

35$

** és fél

Chateu Pajzos

5 puttonyos, 1999

44$

** és fél

Royal Tokaji, Szt Tamás

6 puttonyos 1995

75$

** és fél

Chateu Henye

tokaji aszúesszencia, 2000

70$

**

Royal Tokaji, Nyulászó

6 puttonyos 1995

95$

*

Disznókő,

4 puttonyos, 2000

34$

*

Royal Tokaji, Betsek

6 puttonyos, 1999

75$

Azt már csak a telhetetlenség mondatja velem, hogy szép-szép, jó-jó, hogy megjelent, de miért pont december 27-én? Így a karácsonyi bevásárlást nyögő amerikai családok túl későn jutottak az információhoz, hogy felrúgva a hagyományokat, befejezvén az ünnepi vacsorát, aszúval öblítsék le a sült libát és a sütőtökpürét a megszokott Bud Light helyett. Na mindegy. Így is jó. Talán majd húsvétkor…

Címkék: aszú, oremus, royal, Tokaj, tokaji

Tokaj-wars →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!