• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

TOKE-eye-ee AHS-oo a New York Timesban

2007-01-30 ● borravalo.hu

Bár a vigyázó szemeit a magyar gasztronómiára vető angolszász ivócimboránk, a Chew.hu már beszámolt róla, nem árt, ha itt is, magyarul is megemlékezünk róla, hogy néhány hete tokaji kóstolót tartott a New York Times.Az, hogy magyar borok szerepelhettek a NYT-ben, csöppet sem lebecsülendő dolog, tessék most nagyon, nagyon örülni, áradjon szét a büszkeség a honfiúi kebelben? Nem szabad ugyanis alapvetésnek venni, hogy nincs olyan, magára valamit is adó borbuzi e világban, aki ne ismerné a tokajit. Hiába horgad fel bennünk a régi dicsőség emléke, sajnos hozzá kell szokni ahhoz, hogy a ?vinum regnum rex vinorum? igen távol került attól, hogy ma a nemzetközi borpiacon olyan alapvetés legyen, mint mondjuk Sauternes, vagy akár a kanadai jégborok. (Amelyek szépek, szépek ugyan, de valljuk be az őszintét, komplexitásban meg sem közelítenek egy hatos aszút ? hopp íme engem is utolért az a fajta lekezelő hozzáállás, ami miatt ott tartunk, ahol tartunk).

Tokaji-FAQ is készült

Éppen ezért kell tehát kezet csókolni Eric Asimovnak, hogy a NYT szerkesztőségében aszút töltött a kóstolópoharakba, szám szerint tizenhét félét. A listát és az eredményeket felvezető cikkben Asimov egy, a desszertborokról szóló általános ódát követően részletesen leírja az aszúkészítés technológiáját, felsorolja a jellegzetes tokaji szőlőfajtákat (sajnos ehhez már nem mellékelt a címben említetthez hasonló kiejtési útmutatót), és bemutatja néhány nagy pincészet: az Oremus, a Disznókő, a Királyudvar és a Royal Tokaji tulajdonosi hátterét. Egyszó mint száz, nagyjából ezerötszáz karakter terjedelemben azt is tökéletesen képbe hozza Tokaj és a tokaji kapcsán, aki eddig csak sangriát ivott szívószállal, műanyag pohárból.

Csillagok, Asimov, mégsem sci-fi

Ne csigázzuk tovább a publikumot, jöjjön a kóstoló. A rendszer négy csillaggal jelöli az adott bor erényeit a következők szerint: *elégséges, **jó, ***kitűnő, ****kimagaslóan jó. Utóbbi minőségi fokozatot sajnos egyetlen bor sem kapta meg. A kóstoló tapasztalatai közt leírják, hogy bár egyes pincészetek kimagaslóan emlékezetest alkottak, a mezőny igencsak vegyes, ezért nem árt odafigyelni, hogy kitől is veszi meg az ember az aszút. Az három-négyputtonyos aszúk a szerkesztő urak által kiegyesúlyozatlannak találtattak, s ezért elvettettek. Az öt-hatputtonyosokról viszont már olyan lelkesedéssel ír Asimov, ahogy azok megérdemlik. A szerző, bár Szepsy István bora végzett az első helyen, a Royal Tokajira tér ki külön a cikkben, a cégnek ugyanis négy bora került a kóstolók tízes toplistájára.

Végezetül a tíz legjobbnak ítélt tokaji eredményei (érdemes a hazaival összevetni az árakat):

Borok, amelyeket majdnem kanállal ehetünk

*** és fél

Királyudvar, Lapis

6 puttonyos, 1999

122$

***

Oremus

6 puttonyos, 1999

69$

***

Tokaj Hétszőlő

6 puttonyos 1999

68$

Legjobb ár-érték:

** és fél

Royal Tokaji, Red Label

6 puttonyos, 2000

35$

** és fél

Chateu Pajzos

5 puttonyos, 1999

44$

** és fél

Royal Tokaji, Szt Tamás

6 puttonyos 1995

75$

** és fél

Chateu Henye

tokaji aszúesszencia, 2000

70$

**

Royal Tokaji, Nyulászó

6 puttonyos 1995

95$

*

Disznókő,

4 puttonyos, 2000

34$

*

Royal Tokaji, Betsek

6 puttonyos, 1999

75$

Azt már csak a telhetetlenség mondatja velem, hogy szép-szép, jó-jó, hogy megjelent, de miért pont december 27-én? Így a karácsonyi bevásárlást nyögő amerikai családok túl későn jutottak az információhoz, hogy felrúgva a hagyományokat, befejezvén az ünnepi vacsorát, aszúval öblítsék le a sült libát és a sütőtökpürét a megszokott Bud Light helyett. Na mindegy. Így is jó. Talán majd húsvétkor…

Címkék: aszú, oremus, royal, Tokaj, tokaji

Tokaj-wars →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!