• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Top 10 borturisztikai célpont

2010-03-09 ● Kántor Endre

Összeállította a borturizmus top 10-es listáját a TripAdvisor utazási és közösségi portál. A listát a szerkesztők preferenciái és a közösség tagjainak szavazatai alapján állították össze. Nagy meglepetések nincsenek, mégis érdemes megnézni. (Mi nem vagyunk benne.)

A világ egyik legnagyobb utazási/közösségi oldala, a TripAdvisor. Havonta közel 36 millió látogatójuk van, amely számtól az embernek csak azért nem támad soha el nem oszlatható kisebbségi komplexusa, mert nem tudja felfogni. Ezért a védekezési mechanizmusért hálát adunk, és érdeklődve szemléljük, mit tudtak ezek 36 millióan összehozni, hova érdemes, jó utazni a világban borilag, azaz, vagyis, hova mennek a legtöbben. Illetve, azért ezt az oldal nagyérdemű szerkesztői kicsit egyengették saját elképzeléseikkel is, szóval így született ez a lista.

travel_bordeaux470

1. Bordeaux

Hát ezen nem lepődtünk meg: talán a legismertebb név is ez a világon, ha borról van szó. Talán nem túlzás, hogy az nem is ember, aki szereti a borokat és egyszer nem járt erre. Olyan turisztikai vonzereje, marketingje van, ami miatt valszeg még megőrzi előkelő helyét a következő pár száz évben, mint borturisztikai célpont.

travel_napa470

2. Napa-völgy, Kalifornia

Arra tippeltünk, hogy ez benne van az első 10-ben, talán még 5-ben is, de hogy második lenne. Ennyit jelent a híres Párizsi kóstoló vajon? Vagy csupán nagy a belföldi turizmus az USA-n belül, és ez dobja meg?

travel_chianti

3. Chianti, Toszkána

Ahogy Bordeaux-ban, úgy Chiantiban is járni kell, máshogy ez nem megy. Ráadásul turisztikailag tökéletes hely Toszkána, hiszen minden érzéknek és szabadidős tevékenységnek lehet hódolni a szépművészettől a strandolásig.

travel_champagne

4. Champagne

Ugyan a válság megtette hatását a pezsgő piacán is, a Champagne csillogása nem fakult. Festői táj, Párizstól egy köpésre, még egy napra is megéri kimenni. Persze, hogy sokan szeretik.

travel_barossa

5. Barossa-völgy, Ausztrália

Na, ez már teljesen más történet. Ide ugye hosszas tervezést követően jut el az ember, és akkor sok időt is tölt el itt. A shirazokról és nagy, testes vöröseiről ismert gazdag vidéken el lehet, és el is érdemes veszni kicsit.

travel_rioja

6. La Rioja, Spanyolország

Nem csökkenteni kívánjuk a délceg Rioja értékeit, de számtalan hely eszünkbe jutott volna Spanyolországban (pl. Duero-völgy) vagy Európában, ahova előbb mennénk. A nagy spanyol vörösök hírneve azonban igen vonzó.

travel_sonoma

7. Sonoma-völgy, Kalfornia

Érdekes, hogy Napa mellett Sonoma nem jött hamarabb a listán, úgy tűnik, amolyan másodhegedűsként funkcionál. Aki nem annyira a maintsreamre megy, holdbéli tájat és forróságot keres, annak Sonoma a célja.

travel_vallecentral

8. Valle Central, Chile

Santiago de Chile fővárostól csak egy köpésre található ez az Andok és Csendes óceán közé ékelődött ékszer. Érdekes, hogy Argentína nincs a listán, pedig, ha már ide eljut az ember, akkor a szomszéd pampáit is kár kihagyni.

travel_stellenbosch

9. Stellenbosch, Dél-Afrika

A Cape Winelands borrégió szíve, csodás terroir, 17. századi óvilági értékek, hagyományok és módszerek (hugenották) keverednek Afrika fűszereivel. Van egy tippünk arra, hogy a foci VB miatt ez most ugrik pár helyet előre.

travel_marlborough

10. Marlborough, Új-Zéland

Na, ez az a hely, ahol tényleg el lehet veszni a világ elől. Habokba dőlő zöld hegyek, csipkézett part és ropogós Sauvignon Blanc. Nekünk nem csak turisztikai, de végcélként is megfordul a fejünkben néha.

Szóval így áll a nemzetközi mérce, a popularitás skáláján nézve. Az jutott eszünkbe, hogy ? míg kommentben természetesen várjuk a hozzáfűznivalókat ? közben szavazzunk arról, hogy kishazánkban hogy állunk top 10-ben. Mindenki 3 borvidéket jelöleht meg.

[polldaddy poll=2815267]

Címkék: Ausztrália, Barossa, Bordeaux, borturizmus, Champagne, Chianti, Chile, Dél-Afrika, franciaorszag, Kalifornia, marlorough, Napa, Olaszország, rioja, sonoma, spanyolország, Stellenbosch, Toscana, turizmus, Uj-Zeland, utazás, valle central

← A szlovákok nem egyeznek Nyílt levél Tokaj védelmében →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!