• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Törések, kalandok, számvetések

2010-12-16 ● borravalo.hu

Volt azért valami mélyen szimbolikus abban, hogy éppen most tört el. Tekertem bele egy délfrancia csudába (Le Pierre Blance, ha jól emlékszem) aztán húznám kifele, putty. Szeva. A spirál bent maradt a dugóban. A csonk meg a markolaton. Az is jellemző, hogy nem üvöltöttem fel hogy ?ajóbúsku…? hanem kértem valakitől egy másikat, kitekertem betekertem, és annyi. A szerviz mindenekfelett.

Pedig ez a dugóhúzó már hat éve velem volt jóban-rosszban. Azt  valamelyik korábbi sommelier-írásban nyilvánvalóvá tettem, hogy nekem sokat jelent a dugóhúzó, hogy mit is használok. ?this is my rifle? – az enyémet. Pulltaps. Életem első boros kiküldetésén kaptam ajándékba, ezelőtt hat évvel, Milanóban. Azóta mindig ezt használtam. Mindig.

Mióta Londonba jöttem, velem volt az első WSET tanfolyásokon, a Vinopolisban, és természetesen az első naptól kezdve ott volt a bal zsebemben, amikor sommelier lettem a Bouchon Bretonban. (Na jó, amikor alkalmazást nyertem mint borpincér, azért az ember nem lesz csak úgy sommelier, az később jön, ki kell érdemelni. Amikor a maitre di először hívja oda az illetőt, hogy ?no de itt a sommelier-m, ő majd tudja?, akkor. Amikor az ember először mutatkozik be úgy kóstolón, hogy XYZ, sommelier, ezmegaz az étterem. Amikor először ül le tárgyalni a borok áráról, majd heves anyázásba fog a borkereskedővel. Akkor.)

A dugóhúzótörés időpontja azért vicces, mert egy napja váltottam munkahelyet. A Bretonos két év nagyszerű volt, de elég volt belőle, és egy ideje már nézelődtem. Mostanra sikerült. Felmondási idő letöltve. Az új helyről egyelőre annyit, hogy van micselin csillag, komoly éttermek egy ernyő alatt, és ha minden igaz, mindennek a közepébe jövök majd én, mint a borjani. Meglátjuk, sokat kell még addig fejlődni, tanulni, leltárazni, mittomén.

Az történt, hogy a Breton másfele indult. Persze nagyon frankó volt vezető sommelier-ként bemutatkozni mindenhol, de azok a borok, amiket fontosnak tartok, nem azok a borok voltak, amelyeket a vezetőség fontosnak tartott. Sem az időközben jelentősen átalakuló közönség. Válság van, na, és mindenki abból él meg, amiből tud. Ha az ember egy kicsit is gazdaságosabbra veszi a figurát, az magában hordozza annak a veszélyét, hogy egyre több olyan ember tűnik fel, akik miatt a régi törzsközönség megszűnik hűségesnek lenni. Brutálisan egyszerűre véve a figurát: nem várhatjuk el, hogy tolongjanak a city boyok abban az étteremben, amely fél áron vacsorázó kínaiakkal van tele.

Brutális év a Bretonban, ahol egyre több mindennek kellett lennem, és ahol egy idő után eljutottam addig, hogy a rohadt életbe, magyarázkodok a manager helyett, pincér vagyok a chef de rang helyett, koktélt keverek a bármen helyett. Ki fog így bort eladni? Ki rendezi így a pincét? Ki tárgyal normálisan a borról? Nos, ezen kérdések egy idő után értelemszerűen vezetnek a munkahelyváltáshoz.

Legyen ez afféle számvetés az idei évről, és ezzel megúszok egy rakat cikket, amelyet ugyan ígértem Kántorbandinak, Tompadoctornak, de aztán mindig elsodródtam az írástól. Szóval. Mozgalmas év volt: számvessünk, azután lesz mindegyikre egy-egy bekezdés, ne terheljünk mán senkit.

Tanulás

Noigen, stressz, őrület és hiszti, majd a végeredmény. Meglett a WSET Diploma. Pass minősítés, ott vagyon a nevem a WSET honlapon, juhéj. Eredetileg ezért jöttem Londonba, ez most megvan. Király. Minekutána azóta sem hallottam olyan foglalkozásról, hogy ?Nemzetközi Borakadémikus? ezért hagyjuk is ezt most, legyen ez egy kiemelt élelmiszeripari képesítés aztán szeva.

Komoly sommelier működés

Jó úgy beesni egy kóstolóra, hogy ott vannak a komák innen-onnan, ott van a Cseke, akivel láttunk már karón varjút, ez egy kis ipar, kis szakma, még itt is. Ahogy az új helyen a francia beosztott sommelier-m, Frigyes mondotta volt: ?kis hely ez, mindenki viselt dolgairól tudunk, legföljebb hallgatunk?. A titkos kézfogások, meg az iparág, a ?trade? öntudata. Egyszer sommelier – mindig sommelier, ezt mondja az iparág alaptörvénye. Azok, akik megpróbálnak bort eladni nekem, 1-2-5 évvel ezelőtt még klakkban-frakkban álltak az asztalok mellett, és több ezer jeges vödör kiglancolásán vannak túl. Pontosan tudják, miről van szó.

Concours

Hamufelhő ide vagy oda, sikerült eljutni Szicíliába a Concours Mondial de Bruxelles soron következő borversenyére. (Az azért elég vicces, hogy egy adag vulkáni hamu hogyan verte oda a kontinens légiközlekedését, másrészről, jó kis tockos volt, hogy rájöjjek: Anglia szigeten található). Valami szerencsétlen véletlen okán abba a bizottságba osztottak, amely a reszlit gallyazta le, borzalmas borok voltak, napi ötven minta, neduddmeg.

Ami viszont csoda: egy elfelejtett borvidék, ahol annyian szálltak már partra (mórok-spanyolok-franciák meg a végén a Garibaldi és az ő csárdás kiskalapja), Marsala. Elfeledett hely, egykori nagysága viszont majd kiszúrja a szemet: ezen a hosszú rakparton kizárólag boroshordókat pakoltak a hajókba. Aki kedveli az oxidatív jegyeket, annak ez maga a paradicsom. Sós pirított mandula, rengeteg maradék cukorral. Bónusznak ott volt egy remek Lupari-szigeteki szelekció, meg egy kifejezetten kedves folk-esztrád műsor.

Magyar borok

Azt ugye vágja mindenki, hogy Magyarországon rengeteg jó bor van? Már csak azért, mert nekem most ez az esős taknoys rettenetes hideg borfeszt hozta a felismerést, hogy micsoda kincsekben is gázolunk itten kötésig. A Bolyki, a Tokaji Bormívelők (hülye és lefordíthatatlan név, remek borászokkal, borokkal), Heimannék sokadszorra, a Soproniak. Nagyszerű, csodálatos, őrületesen izgalmas pörgés ez. Lehet, hogy otthonról nem látszik, de csak két év távlatában is hihetetlen az erősödés. Hajrá, hajrá! Az, hogy mikorra lesz mindehhez egy életképes marketing stratégia, amely nem csak az egymás cikizéséről és gyilkolásáról szól, well, azt majd meglátjuk.

Lovagság

Redingi Irgalmatlan Szent Klárával (Donald Edwards) azért jól odatettük magunkat, és sikerült összehozni egy ütős Tokaj-kóstolót márciusban, a londoni sommelier-közönség örömére, ne csak a Csekére szakadjon az önkéntes munka a magyar borral.

A Renaissance partner volt a dologban, a londoni borszakma meg mindig nyitott a tokajira, csak aztán legyen folytatás, lekövetés. A magunk részéről köszönjük az elismerést, folytatjuk az igehirdetést Tokaj-ügyben, már, mint borlovagok. Mádon meg valszeg a mai napig találgatják ki volt az az őrült a skót szoknyában, meg az a másik a rózsaszín mellényben. Megható ceremónia volt, komolyan. Utána pedig az elárasztott pincében úszás volt, épületes. Ez ügyben emelném ki Orosz Gábor csodálatos 400 g/l-es 2004-es, hivatalosan soha meg nem jelenő nyalogatós esszenciáját, amely életre szóló élményt nyújtott, egyrészt a mézszerű állaggal, másrészt meg a karamellbe mártogatott gomba és körte ízekkel. Remélem, még van belőle egy palackra való.

Végezetül egy bónusz

Borzsűrizés Bukarestben. A Vinul.ro igen-igen szimpatikus és elkötelezett bandája a béketábor egyik legigazságosabb borversenyét rakta össze. A minták a boltok polcairól jöttek össze, ha már két éve ott porosodtak, akkor amúgy buggyantan-oxidáltan. Jó móka volt szórni a hatvan pontokat, de közbe-közbe volt egy-két igazán csoda bor is, különös tekintettel a Sirena de Dunarii nevű passito (szárításos) technikával készült olaszrizlingre. Hejj, ihajj-csuhajj!, ez nálam 96 pont volt, sok cukkerral, kissé almásba forduló oxidált gyümölcsösséggel és még tíz év után is feszes savakkal. Versenyen kívül meg ott volt a Murfatlari volt TSZ Fatum névre hallgató izgalmas, kissé lekvárosban játszó CabSav bora, sok fekete ribizlivel, szederrel, kicsit kiégett savakkal.

Bukarestet pedig úgy tessék elképzelni, mintha egy kis adag Párizst, Kispestet, az Andrássy utat, meg egy kis Isztambult tennénk a turmixgépbe, rálötybölnénk egy adag Kazincbarcikát, aztán hármas fokozaton turmixolnánk jó soká.

Totális vakfolt ez nekünk, magyaroknak, de tessék venni egy repülőjegyet, bejárni a várost, és látni azt a 3-40 évet amikor tényleg csuda pörgés lehetett ott. Elmenni, megérteni, enni-inni, barátkozni, kóstolni, és holmi nemzeti érzelmek kapcsán nem hülyének lenni. Radu, Cezar, Valentin, innen is köszönöm, hatalmasok vagytok, széllel szemben!

Ez volt tehát az év, és közben irgalmatlan sok munka, nagyon-nagyon sok bor, túllépés holmi illúziókon, a mocsokságok elsajátításával. Van három tele kóstoló notesz, ja és ittam Sauternes-fröccsöt. (Szelet citrommal elmegy.)

Az év bora

Valszeg az 1982-es Montrose, amelyet a Ledburyben vágtak hozzám egy próbaműszakon, hogy nyissam, dekantáljam. Szárított paradicsom keveredett fekete ribizlivel, kis földességgel, meg szilárd bársonyos tanninstruktúra volt ott, stabil savval, izgalmas szárított bogyó ízekkel, meg a napszítta paradicsommal. Fél percem volt az egészre, de belém ivódott. Meg azok a remeg grillók amiket a Dottóréval szittyóztunk ipari mennyiségben Trapaniban.

Érzelmileg kötődtem ahhoz a krómozott, kopott pulltapshez. De sebaj, majd szerzek egy másikat, kiveszem a spirált, elviszem valami puskaműveshez, beerősíttetem a csonk helyére, aztán hajrá a régivel. A kopások-nyaklások okán úgyis csak én tudok palackot nyitni vele. Összecsiszolódtunk, ott a csapolások, itt az ízületek. Idegen dugóhúzóhoz meg nem nyúlok, kegyeletsértés volna.

Címkék: 1982, dugóhúzó, évvége, London, Montrose, pulltaps, sommelier, szakma, WSET

← Nem akarom így befejezni A hattyú halála →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!