• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tornai és Fekete

2011-08-12 ● borravalo.hu

Az első részben megpróbáltam megfejteni a Somló-feladványt, vagy legalábbis összefoglalni azokat a fő irányokat, amik a Heggyel kapcsolatos gondolataimat keretezik, a második részben pedig két mérvadó borásznál tett látogatásomról számoltam be. Következzék a Somló túra harmadik, egyben befejező része.

Először a Tornai Pincészetről: a ?két helyi nagy? egyike, 54 hektáron dolgoznak kilencezer hektós éves mennyiséggel ? ezzel egy nagyobb borvidéken is simán megállnák a helyüket (egyébként a ?nem helyi? Badacsonyi Borgazdaságnak vannak még jelentős területei és Kreinbacheréknek). A klasszikus fajtákon (olaszrizling, hárslevelű, furmint, juhfark) foglalkoznak csomorikával, koronával, sárfehérrel is (nem szoktuk tudni, de számomra ez jelzés értékű). Jól megközelíthető, tájba illő épület (képen a kilátás a teraszról), színvonalas, szép kóstolóhelyiség, továbbá a Hegyhez méltó múzeum és helyi léptékben mérve brutális méretű pince. Kilencvenkilenc koracél tartály bújik meg a föld alatt, ilyet nem látni mindennap.

Jelenleg Szendei Gergő a főborász, fiatalon egy komoly hajót kell kormányozzon, szurkolok neki. Tornaiék az a nagy pincészet, ami jelenlétet biztosít Somlónak a szuper- és hipermarketek polcain is (elérve így olyan embereket is, akik valószínűleg sosem innának egyébként somlait). Teszik csendben a dolgukat, beruháznak-megújulnak, szervezik a Somló Hangját és nem hallani negatív pletykákat róluk. Szimpatikus: ha helyben kirándulunk, nem javaslom kihagyni, mert a múzeum-pincelátogatás-kóstolás trió eredeti élményt nyújt.

És a borok? Elveim szerint az alapoktól kell építkezni: a ?lédig? kiszerelésben pár száz forint per liter áron kapható tételekkel kezdtem. Juhfark 2008 – full kő és vegetális aromák, savai harsányak. Teljesen vállalható kannában is, én ezt a típusú somlóit kifejezetten szeretem (nem beszélve arról, hogy mekkora ár-érték bajnok ebben a formátumban). Olaszrizling 2009 – egyszerű, keserűmandulára építő, férfias bor, rendben van. A palackos borok következtek, először kettő a Solymász sorozatból: a 2002-es furmint barnás aranyszínű, óbor karakterű illat kerozinnal, nyári almával, gyógyfüvekkel és a korty … hoppá! még van benne élet. A 2006-os társánál jobban tartja magát. Ezt követte a classic sorozat (a hosszúkás-zöld és domborpecsétes nyakú üveg, ez kapható a legtöbb helyen, sokan ezzel azonosítják a pincét), abból is a 2007-es juhfark. A folyó kiszereléshez hasonló jellegű bor: erősen minerális, zöldfűszeres, vegetális aromák határozott savakkal. A végére maradt a Top Selection, ezek közül több olyat is tudnék mondani, ami annak is tetszhet, aki egyébként nem tolerálja a sós-minerális alapokat. Ilyen például a 2007-es Nagy-Somlói is (50% hárslevelű, 28% furmint, 22% olaszrizling), amin a meleg év hatása mellett a hordós érlelés jegyei is mutatkoznak. Ugyanakkor ez is a Somló lelke, magas extrakt, szinte édes karakterű barackos és körtés gyümölcsösség jellemzi, az alkohol szépen moderált, a sav élénk, de egyáltalán nem zavaró. A 2007-es olaszrizling most van a csúcson (ezt nagyjából minden 2007-es Top Selection borról el tudnám mondani), érett, vastagon gyümölcsös, jó savakkal, a palackérési aromák bontakozóban vannak.

Fekete Bélánál mindössze húsz percem adatott (tizenkét palackot vettem, majd a Slukk! rovatban próbálok pótolni a rövid leírások miatt), a 2009-es borokat néztük végig hordóból. A furmint gyógyfüves-földes aromavilágú, lendületes bor, természetesen még igen fiatal. A hárslevelű elsőre szikár, minerális a szekunderben kedves gyümölcsökkel. A szárazpróba körtét, papayát, licsit mutatott, reményteli. Az olaszrizling hatott a leginkább csikónak még: avaros és mandulás tónusok jó savszerkezettel, enyhe édességérzettel, még rendeződnie kell. A juhfark akácvirágot, hársmézet, frissen aprított leveszöldséget mutatott. A korty nagyon ásványos és vegetális, az arányok viszont jók, szerintem nagy bor lesz.

Voltam a Somló Hangja fesztiválon is, de még a koncertek megkezdése előtt. Kóstoltam itt-ott (pl. a badacsonyi Borbély Pince egészen kiváló sort hozott), vettem vásárfiát, ettem a helyi pogácsákat, miegyebet, nem jegyzeteltem. A fesztivál talán nem is erre való, hanem lazítani és jól érezni magunkat. Ez utóbbi megvolt és nem csupán itt, de az egész látogatásom alatt. Aki szereti az emberi léptékű borvidékeket, ahol kirándulni is lehet nem csak inni, és sokat lehet tanulni a terroir-ról, az bátron látogasson el a Somlói borvidékre.

Címkék: Borbély, Csomorika, Fekete Béla, furmint, hárslevelű, juhfark, Korona, olaszrizling, Sárfehér, Solymász, Somló, Terroir, Tornai

← Béres Tokaji Édes Szamorodni 2007 Várvölgy Balatoni Irsai Olivér →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!