Milyen volt az Orsztrák-Magyar Monarchia konyhája? Mit ettek, mit ittak a 19. és kora 20. századi polgárok? A nemzeti konyha tudat kialakulásáról már beszélgettünk most Katona Csabával a Monarchia konyháját, étel és italkultúráját jártuk körül.
A nemzeti konyha kialakulása: paprikás mítoszok
A 19. században a paraszti romantikát és magyar identitását kereső városi kultúra elkezdett kitermelni egy nemzeti konyhát. Kis túlzással ez kulminálódott Venesz József, A magyaros konyha című művében, amely igyekezett szükségből újrateremteni egy akkor már letűnt kor csúcsgasztronómiáját. De mire épített, ha már az alapok is elég kaotikusak?
Sör, virsli, würstchen, vurstli
A május 1 szocialista népünnepély lett, pedig amerikából indult útjára. A magyar majálishoz szorosan kapcsolódó virsli pedig Frankfurtból indult, és az USA-ban lett elképesztő sikeres, onnan már hot dogként tért vissza az öreg kontinensre. De miért épp hot dog és mi köze a dachshundhoz?
Konc vs. Cibere – farsang és böjt
A kalóriadúsabb, húsos-zsíros ételeket, ivászatot és mulatságot képviselő Konc királyt jelképes párviadalra hívja Cibere vajda, aki az enyhébb idő beköszöntével a farsangi időszakot követő böjtöt képviseli. Legújabb podcastunkban azt nézzük meg, milyen történelmi hagyományai vannak a böjtnek.
- « Előző oldal
- 1
- …
- 3
- 4
- 5