• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Travel Channel – szubjektív választás volt

2008-09-24 ● borravalo.hu

Interjúban válaszol a Borravalón az őt ért támadásokra Isabelle Legeron. A Francia borszakértő a magyar borokról forgat filmet a Travel Channel számára. Amint kiderült, hol forgat, és hol nem forgat, megindult a hörgés a fórumokon. Legeron szerint ez az ő műsora, és szíve-joga, hogy milyen borokat, borászokat válogat be. A Travel amúgy 117 országban van jelen, nem kispályás lehetőség tehát az ige terjesztésére. Máshol ennek örülni szoktak.

Sok támadás érte amióta Magyarországon forgat, miért hagy ki borvidékeket, miért választ bizonyos borászokat, miért hagy ki másokat. 

Tisztázzunk valamit! Ez egy természeténél fogva szubjektív műsor. Nem a magyar bormarketing a feladata, nem arról szól. Az utazásomat mutatja be Magyarországon, és kész. Úgy gondolom, nem tartozom magyarázattal azért, hogy miért választottam azokat a borokat, amelyeket választottam. 

Történt már más országokban hasonló eset Önnel? 

Soha. Mindenhol örültek annak, hogy nyilvánossághoz jutnak az ország egyes borai, és így az egész ország borágazata. Úgy gondolom fantasztikus lehetőség Magyarország számára, hogy bekerül a sorozatba. 

Mi alapján válogatott? A forgatási tervben többségben vannak a kis pincészetek, garázsborászatok. A méret volt a szempont? 

A bor volt a szempont, ez alapján döntöttem el, hogy mi kerüljön be. Kifejező, érdekes borokat kerestem, függetlenül a borászat méretétől. Amúgy mind nagyban, mind kicsiben lehet jó bort készíteni. A nagy borászatok esetében azonban ? az egyenletes minőség biztosítása érdekében ? bizonyos dolgokat fel kell áldozni, például fajélesztőt használnak. Erre viszont jó okuk van, a dolog teljesen érthető, elfogadható. Emiatt egyáltalán nem kell lenézni a nagy mennyiségben készített bort, ha jó a minőség. Mind a két irányzatnak megvan a létjogosultsága, de én személy szerint a kis borászatokat kedvelem. 

Milyen előzetes tudása volt a magyar borról? 

Londonban nem nagyon lehet képet kapni róla, nem erős a jelenléte. Ismertem a tokajit, tudtam arról, hogy mostanában száraz borkészítéssel kísérleteznek arrafelé, jó eredménnyel. Néhány villányit is kóstoltam már. Ismertem a bikavért, amelynek, hagyományosan nem túl jó a megítélése. A kint megszerezhető tudás eléggé korlátozott. 

A forgatás előtt a Magyar Bormarketing Kht. meghívására Magyarországra jött, hogy válogasson. Mit keresett a bemutatott borokban? 

Mindenféle előzetes koncepció nélkül, semlegesen kóstoltam. Azokat a borokat kerestem, amelyeket én magam „free range wine”-nak hívok. Vagyis azokat a minőségi borokat, amelyeknek lelke van. Egyszerű, őszinte válogatás volt, mindenféle előzetes terv nélkül. Azokat a borokat választottam ki, amelyek tetszettek, amelyeket izgalmasnak találtam, nem volt semmilyen prekoncepció. 

A kóstoltak alapján mi a véleménye a magyar borokról összességében? 

A szelekció alapján nem lehet véleményt mondani arról, hogy a magyar bor jó irányba tart-e vagy sem. Azt válogattam ki, ami jó volt. A boripar viszont két irányba indulhat el: vagy olyan borokat készítenek, amelyek mindenkinek tetszenek, tisztákat, egyszerűeket – ezzel elveszítenek egy csomó értékes hagyományt, amely egyedülállóvá teheti a boraikat. Vagy éppen egyedülieket. A magyar borászok ráadásul egy olyan piachoz próbálnak alkalmazkodni, amely folyton változik ? így nem nyerhetnek. Úgy gondolom, megvan az oka, hogy évszázadok alatt miért oda telepítettek bizonyos szőlőfajtákat, ahol most jellegzetesek. 

Főleg magyar szőlőfajtákból készült borokat választott ki. Ön szerint melyik lehet az a fajta, amely áttörést hozhat a magyar borászoknak a külföldi piacokon? 

Nem hiszem, hogy egy fajtára kellene építeni. Inkább azt mondanám, hogy van egy csomó olyan fajta, amely nagyon különleges, és ígéretes. A furmint, a hárslevelű, a juhfark vagy a csókaszőlő, mind-mind nagyon jó választás lehet. A furminttal talán azért van egy kicsit könnyebb dolga az embernek, mert egyszerűbb kiejteni a nevét. 

Kóstolt egy csomó olaszrizlinget is. Sokan lenézik a fajtát, mások meg reneszánszt emlegetnek. Mi a véleménye? 

A furmintnak, a hárslevelűnek, a juhfarknak megvan a természetes potenciálja. Ha megfelelően gondozzák, az olaszrizlingnek is. A vulkán-csatában a Somló és a Badacsony borászai olaszrizlingeket hoztak. Azok mind remek borok voltak. 

A műsort több mint száz országban mutatják be. Milyen hatása van? Érkezik visszajelzés a nézőktől? 

Érezhető a hatás. Van egy honlapunk, ahová a nézőink írhatnak, és jönnek is a mailek, mindenhonnan: a Közel-Kelettől Macedóniáig, Dél-Afrikától Nagy Britanniáig rengetegen kérdeznek a műsorba bekerülő borokról, borászatokról. A borászatok is érzik a hatást. Több visszajelzést kaptunk már, amelyben arról írtak, hogy megnőtt a piaci érdeklődés a bemutatott borok iránt.

Korábban:

Itt forgat a Travel Channel ? útinapló 1. rész

Címkék: Isabelle Legeron, Travel Channel, TV

← Itt forgat a Travel Channel ? útinapló 1. rész Népszabóság Szop Táz: egy párhuzamos világ →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!