• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Travel Channel – szubjektív választás volt

2008-09-24 ● borravalo.hu

Interjúban válaszol a Borravalón az őt ért támadásokra Isabelle Legeron. A Francia borszakértő a magyar borokról forgat filmet a Travel Channel számára. Amint kiderült, hol forgat, és hol nem forgat, megindult a hörgés a fórumokon. Legeron szerint ez az ő műsora, és szíve-joga, hogy milyen borokat, borászokat válogat be. A Travel amúgy 117 országban van jelen, nem kispályás lehetőség tehát az ige terjesztésére. Máshol ennek örülni szoktak.

Sok támadás érte amióta Magyarországon forgat, miért hagy ki borvidékeket, miért választ bizonyos borászokat, miért hagy ki másokat. 

Tisztázzunk valamit! Ez egy természeténél fogva szubjektív műsor. Nem a magyar bormarketing a feladata, nem arról szól. Az utazásomat mutatja be Magyarországon, és kész. Úgy gondolom, nem tartozom magyarázattal azért, hogy miért választottam azokat a borokat, amelyeket választottam. 

Történt már más országokban hasonló eset Önnel? 

Soha. Mindenhol örültek annak, hogy nyilvánossághoz jutnak az ország egyes borai, és így az egész ország borágazata. Úgy gondolom fantasztikus lehetőség Magyarország számára, hogy bekerül a sorozatba. 

Mi alapján válogatott? A forgatási tervben többségben vannak a kis pincészetek, garázsborászatok. A méret volt a szempont? 

A bor volt a szempont, ez alapján döntöttem el, hogy mi kerüljön be. Kifejező, érdekes borokat kerestem, függetlenül a borászat méretétől. Amúgy mind nagyban, mind kicsiben lehet jó bort készíteni. A nagy borászatok esetében azonban ? az egyenletes minőség biztosítása érdekében ? bizonyos dolgokat fel kell áldozni, például fajélesztőt használnak. Erre viszont jó okuk van, a dolog teljesen érthető, elfogadható. Emiatt egyáltalán nem kell lenézni a nagy mennyiségben készített bort, ha jó a minőség. Mind a két irányzatnak megvan a létjogosultsága, de én személy szerint a kis borászatokat kedvelem. 

Milyen előzetes tudása volt a magyar borról? 

Londonban nem nagyon lehet képet kapni róla, nem erős a jelenléte. Ismertem a tokajit, tudtam arról, hogy mostanában száraz borkészítéssel kísérleteznek arrafelé, jó eredménnyel. Néhány villányit is kóstoltam már. Ismertem a bikavért, amelynek, hagyományosan nem túl jó a megítélése. A kint megszerezhető tudás eléggé korlátozott. 

A forgatás előtt a Magyar Bormarketing Kht. meghívására Magyarországra jött, hogy válogasson. Mit keresett a bemutatott borokban? 

Mindenféle előzetes koncepció nélkül, semlegesen kóstoltam. Azokat a borokat kerestem, amelyeket én magam „free range wine”-nak hívok. Vagyis azokat a minőségi borokat, amelyeknek lelke van. Egyszerű, őszinte válogatás volt, mindenféle előzetes terv nélkül. Azokat a borokat választottam ki, amelyek tetszettek, amelyeket izgalmasnak találtam, nem volt semmilyen prekoncepció. 

A kóstoltak alapján mi a véleménye a magyar borokról összességében? 

A szelekció alapján nem lehet véleményt mondani arról, hogy a magyar bor jó irányba tart-e vagy sem. Azt válogattam ki, ami jó volt. A boripar viszont két irányba indulhat el: vagy olyan borokat készítenek, amelyek mindenkinek tetszenek, tisztákat, egyszerűeket – ezzel elveszítenek egy csomó értékes hagyományt, amely egyedülállóvá teheti a boraikat. Vagy éppen egyedülieket. A magyar borászok ráadásul egy olyan piachoz próbálnak alkalmazkodni, amely folyton változik ? így nem nyerhetnek. Úgy gondolom, megvan az oka, hogy évszázadok alatt miért oda telepítettek bizonyos szőlőfajtákat, ahol most jellegzetesek. 

Főleg magyar szőlőfajtákból készült borokat választott ki. Ön szerint melyik lehet az a fajta, amely áttörést hozhat a magyar borászoknak a külföldi piacokon? 

Nem hiszem, hogy egy fajtára kellene építeni. Inkább azt mondanám, hogy van egy csomó olyan fajta, amely nagyon különleges, és ígéretes. A furmint, a hárslevelű, a juhfark vagy a csókaszőlő, mind-mind nagyon jó választás lehet. A furminttal talán azért van egy kicsit könnyebb dolga az embernek, mert egyszerűbb kiejteni a nevét. 

Kóstolt egy csomó olaszrizlinget is. Sokan lenézik a fajtát, mások meg reneszánszt emlegetnek. Mi a véleménye? 

A furmintnak, a hárslevelűnek, a juhfarknak megvan a természetes potenciálja. Ha megfelelően gondozzák, az olaszrizlingnek is. A vulkán-csatában a Somló és a Badacsony borászai olaszrizlingeket hoztak. Azok mind remek borok voltak. 

A műsort több mint száz országban mutatják be. Milyen hatása van? Érkezik visszajelzés a nézőktől? 

Érezhető a hatás. Van egy honlapunk, ahová a nézőink írhatnak, és jönnek is a mailek, mindenhonnan: a Közel-Kelettől Macedóniáig, Dél-Afrikától Nagy Britanniáig rengetegen kérdeznek a műsorba bekerülő borokról, borászatokról. A borászatok is érzik a hatást. Több visszajelzést kaptunk már, amelyben arról írtak, hogy megnőtt a piaci érdeklődés a bemutatott borok iránt.

Korábban:

Itt forgat a Travel Channel ? útinapló 1. rész

Címkék: Isabelle Legeron, Travel Channel, TV

← Itt forgat a Travel Channel ? útinapló 1. rész Népszabóság Szop Táz: egy párhuzamos világ →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!