• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Újabb eredmények a bor és egészség kapcsolatáról

2013-02-28 ● Kántor Endre

Újabb két pont a szkeptikusok ellen: egyszerre két tanulmány is bizonyítja, hogy a bornak szerepe van az egészség megőrzésében.

Az egyik tanulmányt a detroiti Henry Ford Hospital kutatói tették közzé a napokban. E szerint a vörösbor és a szőlőben található rezveratrol egyértelműen véd a halláskárosodás és a kognitív hanyatlás ellen. A rezveratrol dementia elleni védő hatásáról már korábban jelent meg több tanulmány. Most, a kutatók kimondottan az agyi károsodás megelőzését vizsgálták laboratóriumi körülmények között.

A másik kutatás, melynek eredményeit a The New England Journal of Medicine közölte és a The New York Times is idézi, a Barcelonai Egyetem kutatói a Harvard School of Public Health szakértőjével együtt készítették. Ebben az úgynevezett mediterrán diétára és annak szívbetegségekre és stroke-ra való hatására koncentráltak. Az eredmények megdöbbentették a szakértőket: az eredetileg hosszabbra tervezett kutatást 5 évvel korábban be kellett fejezni, mert az eredmények annyira egyértelműek voltak, hogy „etikátlan lett volna tovább folytatni”, fogalmazott a kutatást vezető Dr. Ramon Estruch.

Ami kiderült: a szívinfarktusok, stroke-ok és szívbetegségek okozta halálesetek mintegy 30%-át (!) lehet megelőzni, ha olívaolajban, magvakban, babban, halban, gyümölcsben, zöldségekben gazdag diétán élünk és bort is fogyasztunk.

Címkék: diéta, egészség, kutatás, resveratrol, rezveratrol

← Jön a Beckham-bor? Borjog és bormarketing konferenciát szerveznek →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!