• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Újra veszélyben Tokaj

2010-01-26 ● Kántor Endre

Ismét baljós árnyak gyűlnek Tokaj felett. Ahogy az pár napja kiderült, mégis lehet Szerencsen szalmaerőmű, egy bírósági döntés értelmében. A borász szervezetek újabb közleményt adtak ki, mi pedig reméljük, hogy ez csak rossz álom.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság jogszabálysértés hiányában jogerősen elutasította a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a szerencsi szalmatüzelésű erőmű engedélyezési eljárásával kapcsolatos kifogásait.

A bíróság mostani döntése szerint jogszerűen adta ki az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű építéséhez szükséges engedélyt.

Ez azt jelenti, hogy jelen álláspont szerint Hujber Ottó szocialista nagyvállalkozó beleépítheti a világörökségbe azt a szalmatüzelésű erőművet, mely ellen rengetegen tiltakoznak. A tokaji borász egyesületek újabb közleményt adtak ki az ügyben, melyet változatlan formában közreadunk:

SAJTÓKÖZLEMÉNY A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ HŐERŐMŰ KÖRNYEZETVÉDELMI ENGEDÉLYÉNEK KIADÁSÁT JOGSZERŰNEK TARTÓ BÍRÓSÁGI ÍTÉLETRŐL

A jelen bírósági ítélet, amely ?jogszerűnek? tartja a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű környezetvédelmi engedélyének kiadását az illetékes hatóság részéről, újra rámutat a hazai világörökségi értékek védelmét biztosító jogszabályok hiányosságaira.

A Magyar Köztársaság kormánya és parlamentje két jogi mulasztást vétett: 1985 óta nem alkotta meg a világörökségi értékek védelmét biztosító törvényt (Magyarország ekkor csatlakozott az UNESCO 1972. évi világörökségi egyezményhez); valamint amikor a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék világörökségi címet kapott (2002), nem gondoskodott annak megfelelő, nemzeti szintű jogi védelméről.

A jelen bírósági döntés csupán ezt az önmagában jogilag rendezetlen helyzetet mutatja meg újra, bizonyára nem lehetett tekintettel a fenti kormányzati és parlamenti alkotmányos mulasztásokra sem, önmagában nem az erőmű megépülésével azonos. A borvidék értékeinek védelmét felvállaló borászok továbbra is elfogadhatatlannak tartják a beruházás megépítését.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által készített ?világörökségi szempontú hatástanulmány? (2009), továbbra is a világörökségi értékeket veszélyeztető beruházásként értékeli az erőmű esetleges megépítését, és többek közt azt is kimondja, hogy annak új helyszínt lenne szerencsés találni (lásd: www.vilagorokseg.hu). Ezzel a szakmai megállapítással és az érveivel továbbra is egyetértünk (az erőmű megépítése ellentétes a világörökségi kezelési tervvel, a tüzelőanyag beszállítása jelentős módon megnövelné a térség már így is túlterhelt közúthálózatát, kedvezőtlen tájképi hatások stb.).

Az ügyben tovább tart az UNESCO Világörökségi Bizottság eljárása is a magyar kormány felé, amelynek 2011. február 1.-ig kell a következő jelentést benyújtania a szerencsi erőmű ügy állásáról, megoldásáról, valamint a fenti joghézagok megszüntetéséről. Az UNESCO Világörökségi Bizottságának 2009. júniusi határozata az ügyben szintén olvasható (lásd: www.vilagorokseg.hu).

Bízunk benne, hogy a Magyar Köztársaság kormánya mindent elkövet annak érdekében, hogy a hazánk nemzetközi kötelezettségvállalásait súlyosan érintő, és a Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi értékeit visszavonhatatlanul károsító beruházás ügye megnyugtatóan lezáródjon, és a már készülő ?világörökségi törvény? elfogadásra kerüljön.

Jelentős mértékben a szerencsi erőmű ügy hatására is a Tokaj-hegyaljai borvidék szőlész és borász egyesületei és szervezeti, felelősséget érezve a közös borvidéki ügyekért, 2009 tavaszán létrehozták a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetséget. Bízunk benne, hogy együttműködve a térség önkormányzataival, turisztikai vállalkozóival és más gazdasági és civil szereplőivel, a jövőben hatékonyabban tudunk fellépni annak érdekében, hogy a borvidéken minél több olyan munkahelyteremtő beruházás és fejlesztés indulhasson, amelyek a térség meglévő adottságaira épülnek és nem ellentétesek annak világörökségi értékeivel. A Szövetség munkájáról további információk kaphatók: 06-20-458-73-32.

Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete

Tokaji Bormívelők Társasága

Tokaj-Hegyalja, 2010. január 25.

Címkék: CO2, Erőmű, környezet, szennyezés, Szerencs, tiltakozás, Tokaj, Tokaj Reneszánsz, tokaji bormivelők társasága, világörökség

← Dél-Afrika a válság nyertese Spurrier a Szeleshátról →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!