• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Vacsi Hugh-val és Piero-val

2008-04-09 ● borravalo.hu

Kedves Naplóm, véget ért a 42. Vinitaly Rómeó és Júlia városában, a bor szerelmesei sajgó szívvel és májjal távoztak a helyszínről, my darling, miközben tél tábornok újra támadásba lendült. Vad turbulenciákon keltünk át, hogy mihamar néhány utózöngével kedveskedhessünk a mi kedves közönségünknek.

Mert ugyan érmeket nem nyertünk, de a zsüri voksai nyomán pár Gran Menziónét (GM), az említésre méltó borokat megdicsérő oklevelet elhozott pár magyar pincészet, aminek azért van súlya, mert a Vinitaly-n roppant szűkmarkúan bánnak az érmekkel. Nem a szokásos harmadnyi érmet osztják ki, csak egy-kettő aranyat-ezüstöt-bronzot, úgy százat a 3700-ból. GM-et kapott mindenekelőtt régi kedvencünk, a Varga Pincészet az Aranymetszés borcsalád Balatoni Irsai Olivérjával.

E kategória borai alighanem annak a policynak a jegyében születtek-születnek, melyek az igényesebb, koncentráltabb, igazi minőségi bor felé igyekeznek elvinni a Varga Pincészetet, ami ráfér, mondjuk. Gratulálunk, anymore, nem ünneprontunk, télleg tök jó, ha az eddigi szortiment fölötti, kitűnő névválasztású kategóriával Magyarország kedvenc pincészetének, ami azért elég vicces szlogen, sikerül kitörnie a gondosan felépített édes merlós-alsó polcos-imázsból és áttörnie a szemmagasságba. Nem lesz könnyű.

GM-et kapott a fehérboros gyöngyösi Borpalota késői szüretelésű 2005-ös Mátrai Szürkebarátjával, ami ugye Pinot Grigio, Itália fehér líblingje és az igényes, igen szép szortimenttel rendelkező, a fehérek mellett remek pinót, merlot-t, cab sav-ot és franc-t is készítő lellei Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet 2006-os, ugyancsak késői szüretelésű Traminije.

A mátraiak idén is sikert arattak rozéjukkal, ezúttal a Bárdos Benjámin igazgatta Szőlőskert 2007-es Cabernet-Kékfrankos rozéja hozott el egy GM-et. Akárcsak az eredeti, koncentrált, lendületes rozékben rendre erősnek mutatkozót Ostoros az ugyancsak hetes merlot-pinó rozéjával, mely a tavalyi honi rozé-rangadón már tarolt egy nagyot.

Tokajról a tradicionális stichű Pauleczki-Vin hatos Kincsem küvéje nyert. Látható, hogy lényegében a honi középpincészetek készítette illatos, illetve koncentrált fehérjeit és a nordikus, jó savú rozéit honorálta a nemzetközi borász-firkász zsüri, lehet, van abban valami, hogy a fehérborok dimenziója az, ahol mi olyat mutathatunk, amilyet más nem.

GM-et nyert még a grand cru-iről és vulkánjairól híres abonyi Tenuta delle Aquile Kft Chardonnay Spumante brut „Tuffo” nevű 2007-es habozója-pezsegője. Abszolúte nem gúnyolódni akarunk, a küvé biztos jó, feltételezzük, a Duna-Tisza közi talajon jó savú fehér alapanyag terem, de ha présbe csavarítanak, se tudjuk, kit-mit fed a hangzatos név, nem ismerjük pest megyei vállalatot és borait, a kíbertérben nyomát se leltük, mintha titkosítva lennének, gratulálunk.

Volt egy kis zsúr április 4-én este, hogyaszongya:

On the occasion of 42nd Vinitaly

Piero Antinori
Chairman

Paolo Panerai
Deputy Chairman

and all members of
Comitato Grandi Cru d?Italia

request the pleasure of your presence
at the dinner given
to welcome the international press and the international wine buyers

Guest speaker
Hugh Johnson
The World of Fine Wine
Italian wine in the 21ST century world market place

at
Palazzo Giusti del Giardino
Via Giusti, 2 – Verona
Friday, 4th of April 2008 at 7,45 p.m.
Dinner will be served at 8,30 p.m.
Fax 055/476393

Invitation strictly
personal
Black Tie
Seated dinner

Akár hiszed, akár nem, kedves Naplóm, Hugh mestert lerohantam, hogy emlékeztessem: de hiszen, kedves mester, mink találkoztunk vagy száz éve, midőn az induló Gustóba elég ügyesen arranzsáltam egy intervjút, mit az akkori editor-in-chief, Vágvölgyi B. András úr készített a maestróval a sárospataki nagy tokaji kóstolón, ahol vagy száz évre visszamenőleg lehetett szörpölgetni a mintákat.

A mester nagyon kedvesen nem emlékezett se az interjúra, pláne se nem az én szerény személyemre se nem. De annak örvendezett visszafogottan patrióta kebelem vagy mim, hogy az európai borvidékeken körbetallózó, a legnagyobb bornemzetek állapotját mintegy áttekintő előadásának végén külön kiemelte Magyarországot, mint figyelemreméltó borkultúrát. Szimpi volt Antinori és Frescobaldi, az est egyébként flancos volt és uncsi, a feladott ételek messzemenően kimerítették a komikum fogalmát, tudjátok, azokból a flancos, persze finom, de körömnyi kis baszkurákból adtak föl két fogást plusz a desszertet, melyeknek sokszor nagyobb a füstje, mint a lángja.

Korábban:

Dr.Nemtudomka kalandjai a venetói borokkal

Vinitália – a csizma végigkóstolva

Az olasz válogatott idegenben

Magyar arany Veronában

Az olasz meló: Vinitaly 2007

Címkék: Borpalota, Bujdosó, Gran Menzione, Hugh Johnson, Ostoros, Pauleczki, Szölőskert, Tenuta delle Aquile, Varga Pincészet, Verona, Vinitaly

← Fogoly pápák kérték Amikor megszólal a bazaltorgona →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!