• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Válasszunk fiatal borászt!

2011-09-24 ● Kántor Endre

A szervezők immáron harmadik alkalommal futnak neki az Év Fiatal Magyar Borásza választásnak. Nyert már Demeter Csaba, Bolyki Jani és Konyári Dani, idén ismét szoros versenyre lehet számítani.

A képen a tavalyi nyertes, Demeter Csaba, alant a szervezők felhívását közöljük:

Immáron harmadik alakalommal rendezzük meg az Év Fiatal Magyar Borásza szavazást. Ez az egyetlen olyan díj, amit a fogyasztók ítélnek oda annak a borásznak, aki az internetes szavazáson a legtöbb szavazatot kapja. A szavazók a saját borfogyasztási szokásaik, ismereteik alapján természetesen szubjektív döntést hoznak, ahogyan teszik ezt naponta, amikor a boltok polcairól levesznek egy palack bort. Ebben a versenyben nem a borszakértők mondják meg, hogy kinek milyen a bora, vagy mennyire jó borász, hanem azok, akik vásárlásaikkal megteremtik a borászok bevételeit.

Az eddigi díjazottak:

2010-ben Bolyki János és Konyári Dániel

2011-ben Demeter Csaba

A szavazás menete:

A szavazás ezen az oldalon zajlik

Első forduló:

A szavazás idén is, ahogyan tavaly, egy jelölési folyamattal indul. Bármelyik fogyasztó bármelyik borászt javasolhatja, hogy tegyük fel a listára. Jelentkezhet maga a borász is. Javasolni csak olyan borászt lehet, aki 40 év alatti vagy ebben az esztendőben (2011) töltötte be a 40. életévét. A szavazáson indulhatnak a korábbi győztesek is. Így a díjat többször is elnyerhetik. A jelölt fiatal magyar borásznak kell legyen minőségi, palackozott, kereskedelmi forgalomban vagy a pincéjénél, interneten értékesített bora. Az Év Fiatal Magyar Borásza versenybe jelölhető az is, aki a családi hagyományokat folytatja a pincészetnél, nincs borász szakképesítése, de részt vesz a pincészet életében, bele szól például a borok házasításába, azok elkészítésébe, marketing tevékenységet folytat, tevékenységével hozzájárul a boraik eladásához. Borászokat ajánlhatnak a zsűritagok is.

Hogy ki kerül fel a listára, azt egy borszakértőkből és a média képviselőiből álló zsűri dönti el. Mivel a borászok a nagyközönség elé lépnek azzal, hogy borokat készítenek, minden a fent említett feltételeknek megfelelő borász felkerül a listára, arról még a saját kérésére sem töröljük a verseny során.

Borászokat ajánlani ezen az e-mail címen lehet.

Ajánlási szakasz:

2011. szeptember 15.- október 15.

A zsűri a beérkezett ajánlásokat áttekinti és eldönti, hogy ki indulhat a versenyben. A zsűri többségi szavazással 50% plusz egy szavazattal határoz arról, hogy ki szerepeljen a listán. A végleges listát átadja a verseny szervezőjének, aki azt a zipp.hu bor-agora oldalon közli.

A szavazás:

2011. október 20-án kezdődik és 2011. december 31-én éjfélig tart.

A szavazás során mindenki három borászra adhatja le a voksát, így garantálható az, hogy bármelyik borász, bármilyen közösségi portálon vagy egyéb módon nem befolyásolhatja a versenyt, egyben lehetőséget ad a fogyasztónak arra, hogy ne csak egy embert jelölhessen. A szavazás tisztaságáért Kovács András a zipp.hu portált üzemeletető NEXOGEN Informatikai Kft ügyvezetője felel. A szavazás regisztrációhoz kötött (név, e-mail cím).

A borászok elküldhetik saját bemutatkozó anyagaikat és egy fotót (520×260-as méretben), amit a zipp.hu/bor-agora oldalon, a szerkesztés jogát fenntartva ingyen publikálunk a szavazás időszakában. A kampány során a borászok hírlevelekben, Facebook-on, Twitter-en, Iwiw-en és egyéb közösségi portálokon, valamint a boros fesztiválokon szabadon kampányolhatnak. A borászok felajánlhatnak borokat, amit a szavazást záró buliban fogunk kisorsolni a részt vevők között.

Az eredményhirdetés és a díjátadó buli:

Az eredményhirdetésre 2012. január 7-én kerül sor. Jelen állás szerint a tavalyi helyszínen a Szikra Cool Tour house-ban. A rendezvényre meghívjuk az összes jelölt borászt. A buliban ismét egy neves zenekar fogja szórakoztatni a közönséget, ahogyan tavaly.

Reményeink szerint a jövő évi rendezvény is sikeres, teltházas lesz és újra 800 fős közönséggel számolhatunk. A díjátadó buliban a nyertes borász elhelyezi az Év Fiatal Magyar Borásza pecsétet a borospalackjára.

A borász az elismerést jelző pecsétet bármikor, bármelyik borospalackjára felteheti a bor-agora ÉV Fiatal Magyar Borásza verseny szervezőjének és ötletgazdájának, Ruck Leventének az engedélyével, miután megállapodott vele. A borász oklevelet és egy boroskancsót kap.

A buliban ismét lesz rendhagyó vakteszt látókkal és vakokkal. Valamelyik borvidékről érkezik majd egy palack bor és a közönség elmondhatja, hogy milyen szőlőből készült, melyik borvidékről származik és melyik pincészet készítette.

A jótékonyság:

A boros bulit, ahogyan az elmúlt két esztendőben összekötjük egy jótékonysági akcióval. Két éve a Vak Diákok Sportegyesülete hozza a borásznak járó díjat, a boroskancsót. A megértő boros közönségnek és a borászoknak köszönhetően minden évben jelentős adakozás volt a díjátadón. 2011-ben az adományra alapozva a Vak Diákok Sportegyesülete egy Passau-Bécs bringatúrán vehetett részt (mellékelt fotó). reméljük, hogy azok,  akik megtehetik, újra támogatni fogják az egyesületet, mert olyan embereknek teremtenek örömteli perceket, akik nem láthatják azt, amikor a szőlőrügyek kipattannak, amikor a vörösbor a hordókba kerül, de nagyon is el tudják képzelni, hogy milyen is az. Tudnak viszont bringázni azokon a tandemeken, amiket a Balatont megkerülő Jótékonysági bringatúra során szereztem nekik. Ez a vakság szabadsága. Szeressétek őket!

Eddig a felhívás, jó szavazást! (Nekünk már van személyes favoritunk, sajnos több is… )

Címkék: Bolyki, demeter csaba, díj, Év Fiatal Magyar Borásza, konyári, szavazás, választás

← A szipojok visszavágnak Ritkaságok kalapács alatt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!