• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Vámos Attila borban utazik

2014-04-24 ● borravalo.hu

Vámos Attilával borait kóstolni élmény és nem csak azért, mert a szokásostól nagyon eltérő felfogásban éli meg a borászkodást, hanem azért is, mert ez a hagyományostól eltérés (vagy pont a hagyományoshoz visszatérés) az alkotásain keresztül is átjön.

A Borban Utazunk csapatától kaptam a meghívást erre az estre, úgy tűnik a nemrég zászlót bontott bolt kóstoló-fronton is beerősít (legutóbb pl. Horváth „Ráspi” József volt a vendégük). Az üzlet a Szekszárdi utcában található, van egy pofás webshopjuk is borokkal, kávékkal. Az eseménynek a Molinari Kávézó adott otthont, ami egy kellemes hangulatú borbár a Váci út és a Forgách utca sarkán, pár lépésre a metrómegállótól.

vámos-attila-1

Vámos Attila Orosházáról származik, vendéglátós családból. Mivel kocsmájuk volt, sosem ivott, még a katonaság alatt is teljes absztinenciában élt. 1996-ban Angliában egy barátja ismertette meg a borok világával ? egy Champagne-on keresztül, innen már ?szinte egyenes? volt az út. 2002-ben a Faustban kóstolt először Kaló Imrétől bort, ez egy újabb megtérésként hatott, a pincét részben ennek hatására, sok szomolyai látogatás után 2006-ban alapította. Hét és fél hektáron gazdálkodik, amiből 1,2 ha saját, a többi bérlemény.

Nincsenek alkalmazottak, a borok baráti segítséggel és szeretetből születnek, kvázi autodidakta módon. A hordópark 96%-a magyar fából készült. Szerinte a technológia és a technológiai borok szépek, de azokat az italokat el kell fogyasztani viszonylag hamar. Ezek a borok, amiket ő készít, évek múlva még szebbek lesznek ? vagy nem, ez is benne van a pakliban. Ugyanakkor nem esetlegességről, hanem tanulási folyamatról beszél. Gyógynövényes lével permetez, de a termelés nem tartja a biodinamika szabályait. A borok csak ként kapnak, de később ezt is helyettesítené valamivel. Prést nem használ, csak színlével dolgozik, a kései borokat is szárazra erjeszti, általában érettségben, vagy enyhe túlérésben szüretel. (Attiláról és borairól korábban itt írtunk.)

Syrah Rozé 2008 ? Illatában primer szőlőaromák, bors és enyhe édesség. A korty vastag, édes textúrájú, egyáltalán nem fáradt. A savak dolgoznak, a tannin érintésnyi. Érdekesség, életpályája több pontján kóstoltam már, stabilnak tűnik.

Portugieser 2008 ? Teljesen reduktív tétel, relatíve alacsony, tizenegyfeles alkohollal. Mély siller színe van, pici parfümösség mutatkozik és kenyérhéj, krumplicukor. A korty savvezérelt, karcsú, sok piros bogyós gyümölccsel, szikár és feszes szerkezettel, fűszeres lecsengéssel.

Syrah 2008 ? A bor a 2004-es telepítés szűztermése. Zsezsgően fűszeres, friss, bio-kékfrankosra emlékeztet az illata sok fehérborssal és piros képzettársításokkal. Szájban reduktívnak hat, pedig ezer literes akáchordóban volt. Olyan fiatalos, hogy pár évet tuti letagadhatna. A tannin hat csak kissé zöldnek, a savgerinc markáns, szép meggyes villanásokkal zár. Tetszett.

Cabernet Sauvignon 2006 ? A pince első bora bolt. Főtt hús, paprika, mákos guba, sok fűszer. Az alkohol picit fűt, lédús körte és cseresznye viszi az ízképet. Cseppet sem fáradt, de a kezdeti útkeresést érezni rajta.

Pinot Noir 2008 ? Ezerkétszáz literes tölgyben volt közel három évig, alkohol tizenkettő, a szín már kezd rozsdállni. Kapros, ibolyás, kakukkfüves illat, hordós krémesség, vajasság. Tannin is van, meg málna. Egy picit kevesebb hordós érlelés egy kategóriával magasabbra emelhette volna.

Cabernet Franc 2008 ? Vegyesen ötszáz és ezerkétszáz literes tölgyben volt, megérintette a termést a botrytis. Földes, ásványos, fűszeres illat. Szájban tiszta és élénk gyümölcsösség. Kerek savak, hosszú lecsengés, tele erdei gyümölccsel és édesfűszerrel. Remek bor.

Cabfranc-Syrah-Merlot 2008 (65-20-15%) – Amaronés illattal mutatkozik be, meggydzsem és vaskos fűszerek. A korty is kicsit dzsemes, szilvával, puha tanninnal, de lendületes savakkal. A végére már nem amarone, inkább bikavér.

Merlot 2008 ? Negyvenegyes extrakt. Durva. Három és fél hónap héjon, három és fél év hordóban. Meleg karakterű illat florális felhangokkal, de főleg merlot-s gyümölcsösséggel. A szájban érezhető jegyek is harmonikusak az illattal, mélyvörös és fekete gyümölcsök váltogatják egymást. Hosszú lecsengésű, kicsit magas alkohollal zár. Tannin és sav moderált.

Turán 2008 ? Háromezer tőkéről harminc mázsa anyag. Meglepő, hogy nem teljesen fekete, ?csak? mély színű. Illatában a tipikusnak mondható rózsaolaj és rózsabors vannak jelen, valamint patchouli. A korty telt és vastag, feketén fűszeres, rózsával, telt lecsengéssel és tannin alig van benne.

Chardonnay 2009 ? Füst, tűzkő, a tavaly még jelen volt vajasság már háttérbe szorult, felvette a bor. Kicsit olyan, mint egy barrique-somlói, vagy aki ismeri, egy pillanatra a Gaja Rossj-Bass ugrott be. Vastag bor ez is, popcorn, grillázs, tűzkő, túlérett alma és kéksajt. Nagyon tetszett, de aki nem bírja az enyhe perverziót, ne is közelítsen.

Chardonnay 2008 ? Ez a bor négy évet töltött hordóban, a kilencesnél jóval mélyebb a színe is. Battonage aromák, meleg, édeskés illat, ugyanaz a tűzkövesség. A hordóból eredő sok vaníliás jegy felülírja kissé a fajtát.

Zöldveltelini 2009 ? Mély színű, viszkózus anyag, nem az a laza itóka, amit az osztrák reduktív sulinál megszoktunk. Ananász, elgyújtott gyufa, kókusz, barack. Egy pillanatra Kertész Zoli boraira emlékeztet. Egy hektárról 641 palack készült, két évig volt ötszáz literes hordóban. A kortyban érezhető, hogy nekiszaladt a botritisznek, hömpölygő, édesfűszeres ornamentika, extraktédes heavy weight versenyző és egyben a közönség egyik kedvence.

Leányka 2008 ? Teafű, sencha, méz, hársvirág, birs az illatban. A korty mégis szikár, gyógyfüves, kamillás, körtés, mint egy okos száraz muskotály, de annál szélesebb és a tannin is egyértelműen detektálható.

Cabernet Sauvignon kései 2007 ? A sor végére a meglepetés: szárazra erjedt kései cabsav. Angolkrém, édesfűszer, csipkebogyó.

vámos-attila-2

Ezeket a megszokottól ennyire távol álló borokat pontozni felesleges lenne, nem is feszíthetőek be talán a pontozás keretei közé, mert élményszerűek és élményszámba is mennek. Bár itt-ott kiskereskedelmi forgalomban is megjelennek a borai (4-8000 Ft közötti palackáron), de sokkal inkább javasolnám megismerkedni Attilával személyesen, a pincéjénél kóstolni, mert a különleges borok adta rezgések a borász személyiségével párhuzamosan működnek igazán.

Címkék: 2007, 2008, 2009, Attila Wine, cabernet sauvignon, chardonnay, Eger, Egri Leányka, merlot, pinot noir, portugieser, syrah, szomolya, turán, Vámos Attila, zöldveltelíni

← Bikavér párBESZÉD Menetel a Maurus →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!