• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Vámos Attila borban utazik

2014-04-24 ● borravalo.hu

Vámos Attilával borait kóstolni élmény és nem csak azért, mert a szokásostól nagyon eltérő felfogásban éli meg a borászkodást, hanem azért is, mert ez a hagyományostól eltérés (vagy pont a hagyományoshoz visszatérés) az alkotásain keresztül is átjön.

A Borban Utazunk csapatától kaptam a meghívást erre az estre, úgy tűnik a nemrég zászlót bontott bolt kóstoló-fronton is beerősít (legutóbb pl. Horváth „Ráspi” József volt a vendégük). Az üzlet a Szekszárdi utcában található, van egy pofás webshopjuk is borokkal, kávékkal. Az eseménynek a Molinari Kávézó adott otthont, ami egy kellemes hangulatú borbár a Váci út és a Forgách utca sarkán, pár lépésre a metrómegállótól.

vámos-attila-1

Vámos Attila Orosházáról származik, vendéglátós családból. Mivel kocsmájuk volt, sosem ivott, még a katonaság alatt is teljes absztinenciában élt. 1996-ban Angliában egy barátja ismertette meg a borok világával ? egy Champagne-on keresztül, innen már ?szinte egyenes? volt az út. 2002-ben a Faustban kóstolt először Kaló Imrétől bort, ez egy újabb megtérésként hatott, a pincét részben ennek hatására, sok szomolyai látogatás után 2006-ban alapította. Hét és fél hektáron gazdálkodik, amiből 1,2 ha saját, a többi bérlemény.

Nincsenek alkalmazottak, a borok baráti segítséggel és szeretetből születnek, kvázi autodidakta módon. A hordópark 96%-a magyar fából készült. Szerinte a technológia és a technológiai borok szépek, de azokat az italokat el kell fogyasztani viszonylag hamar. Ezek a borok, amiket ő készít, évek múlva még szebbek lesznek ? vagy nem, ez is benne van a pakliban. Ugyanakkor nem esetlegességről, hanem tanulási folyamatról beszél. Gyógynövényes lével permetez, de a termelés nem tartja a biodinamika szabályait. A borok csak ként kapnak, de később ezt is helyettesítené valamivel. Prést nem használ, csak színlével dolgozik, a kései borokat is szárazra erjeszti, általában érettségben, vagy enyhe túlérésben szüretel. (Attiláról és borairól korábban itt írtunk.)

Syrah Rozé 2008 ? Illatában primer szőlőaromák, bors és enyhe édesség. A korty vastag, édes textúrájú, egyáltalán nem fáradt. A savak dolgoznak, a tannin érintésnyi. Érdekesség, életpályája több pontján kóstoltam már, stabilnak tűnik.

Portugieser 2008 ? Teljesen reduktív tétel, relatíve alacsony, tizenegyfeles alkohollal. Mély siller színe van, pici parfümösség mutatkozik és kenyérhéj, krumplicukor. A korty savvezérelt, karcsú, sok piros bogyós gyümölccsel, szikár és feszes szerkezettel, fűszeres lecsengéssel.

Syrah 2008 ? A bor a 2004-es telepítés szűztermése. Zsezsgően fűszeres, friss, bio-kékfrankosra emlékeztet az illata sok fehérborssal és piros képzettársításokkal. Szájban reduktívnak hat, pedig ezer literes akáchordóban volt. Olyan fiatalos, hogy pár évet tuti letagadhatna. A tannin hat csak kissé zöldnek, a savgerinc markáns, szép meggyes villanásokkal zár. Tetszett.

Cabernet Sauvignon 2006 ? A pince első bora bolt. Főtt hús, paprika, mákos guba, sok fűszer. Az alkohol picit fűt, lédús körte és cseresznye viszi az ízképet. Cseppet sem fáradt, de a kezdeti útkeresést érezni rajta.

Pinot Noir 2008 ? Ezerkétszáz literes tölgyben volt közel három évig, alkohol tizenkettő, a szín már kezd rozsdállni. Kapros, ibolyás, kakukkfüves illat, hordós krémesség, vajasság. Tannin is van, meg málna. Egy picit kevesebb hordós érlelés egy kategóriával magasabbra emelhette volna.

Cabernet Franc 2008 ? Vegyesen ötszáz és ezerkétszáz literes tölgyben volt, megérintette a termést a botrytis. Földes, ásványos, fűszeres illat. Szájban tiszta és élénk gyümölcsösség. Kerek savak, hosszú lecsengés, tele erdei gyümölccsel és édesfűszerrel. Remek bor.

Cabfranc-Syrah-Merlot 2008 (65-20-15%) – Amaronés illattal mutatkozik be, meggydzsem és vaskos fűszerek. A korty is kicsit dzsemes, szilvával, puha tanninnal, de lendületes savakkal. A végére már nem amarone, inkább bikavér.

Merlot 2008 ? Negyvenegyes extrakt. Durva. Három és fél hónap héjon, három és fél év hordóban. Meleg karakterű illat florális felhangokkal, de főleg merlot-s gyümölcsösséggel. A szájban érezhető jegyek is harmonikusak az illattal, mélyvörös és fekete gyümölcsök váltogatják egymást. Hosszú lecsengésű, kicsit magas alkohollal zár. Tannin és sav moderált.

Turán 2008 ? Háromezer tőkéről harminc mázsa anyag. Meglepő, hogy nem teljesen fekete, ?csak? mély színű. Illatában a tipikusnak mondható rózsaolaj és rózsabors vannak jelen, valamint patchouli. A korty telt és vastag, feketén fűszeres, rózsával, telt lecsengéssel és tannin alig van benne.

Chardonnay 2009 ? Füst, tűzkő, a tavaly még jelen volt vajasság már háttérbe szorult, felvette a bor. Kicsit olyan, mint egy barrique-somlói, vagy aki ismeri, egy pillanatra a Gaja Rossj-Bass ugrott be. Vastag bor ez is, popcorn, grillázs, tűzkő, túlérett alma és kéksajt. Nagyon tetszett, de aki nem bírja az enyhe perverziót, ne is közelítsen.

Chardonnay 2008 ? Ez a bor négy évet töltött hordóban, a kilencesnél jóval mélyebb a színe is. Battonage aromák, meleg, édeskés illat, ugyanaz a tűzkövesség. A hordóból eredő sok vaníliás jegy felülírja kissé a fajtát.

Zöldveltelini 2009 ? Mély színű, viszkózus anyag, nem az a laza itóka, amit az osztrák reduktív sulinál megszoktunk. Ananász, elgyújtott gyufa, kókusz, barack. Egy pillanatra Kertész Zoli boraira emlékeztet. Egy hektárról 641 palack készült, két évig volt ötszáz literes hordóban. A kortyban érezhető, hogy nekiszaladt a botritisznek, hömpölygő, édesfűszeres ornamentika, extraktédes heavy weight versenyző és egyben a közönség egyik kedvence.

Leányka 2008 ? Teafű, sencha, méz, hársvirág, birs az illatban. A korty mégis szikár, gyógyfüves, kamillás, körtés, mint egy okos száraz muskotály, de annál szélesebb és a tannin is egyértelműen detektálható.

Cabernet Sauvignon kései 2007 ? A sor végére a meglepetés: szárazra erjedt kései cabsav. Angolkrém, édesfűszer, csipkebogyó.

vámos-attila-2

Ezeket a megszokottól ennyire távol álló borokat pontozni felesleges lenne, nem is feszíthetőek be talán a pontozás keretei közé, mert élményszerűek és élményszámba is mennek. Bár itt-ott kiskereskedelmi forgalomban is megjelennek a borai (4-8000 Ft közötti palackáron), de sokkal inkább javasolnám megismerkedni Attilával személyesen, a pincéjénél kóstolni, mert a különleges borok adta rezgések a borász személyiségével párhuzamosan működnek igazán.

Címkék: 2007, 2008, 2009, Attila Wine, cabernet sauvignon, chardonnay, Eger, Egri Leányka, merlot, pinot noir, portugieser, syrah, szomolya, turán, Vámos Attila, zöldveltelíni

← Bikavér párBESZÉD Menetel a Maurus →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!