• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Várakozások

2012-01-17 ● borravalo.hu

Két emblematikus syrah, két eltérő karakter és terroir. Ezek már nem saját utolsó palackjaim voltak – azoknak már korábban a nyakára hágtam – hanem gyűjtőtől, gyűjtői áron utólag vásárolt darabok. High hopes, ahogy a Pink Floyd mondaná.

A Bock-féle 2003-ast (ami ha jól tudom a szűztermés) 2006-ban és 2008-ban kóstoltam utoljára: az első találkozásunk mély nyomokat hagyott, ikonként kezeltem emlékeim között. Erre mondják, hogy maradandó borélmény, vagy azt, hogy fény az éjszakai kifutópályán. Koncentrált, rusztikus, intenzív borra emlékszem, fekete színű olajra, ami mégsem volt nehézkes, vagy sekélyesen újvilágias. Más világot éltünk akkoriban, a boros közönség ízlése is más volt.

Aztán érdekes módon a későbbi évjáratok egyre jobbak lettek, a nehezebb, csapadékosabb évek sem nyomták rá bélyegüket a fejlődésre: a 2005-ös és a 2008-as is meglepően jó kritikákat kapott, nem csak tőlem. Amikor 2011-ben olvastam a kritikákat (itt és itt) róla, felkaptam a fejem és elhatároztam, ha elém veti a sors, vásárolok belőle.

A Weninger más tészta, a biodinamikus átállás óta szellőztetés-igényes, néha megosztó tételekbe futottam bele, amelyek viszont órák múlva, vagy másnapra gyönyörűen megnyíltak. Nekem tetszenek ezek a borok is, bár a 2001-2003-2005-ös évjáratokról maradtak fent csak jegyzeteim, azok is jó pár évvel ez előttről, valahogy elkerültük egymást. A 2005-ös különösen bizarr illatokkal indított anno, nem is idézném. A 2003-as viszont 2007-ben még stabilan állt, akkor kóstoltam utoljára.

A borok két órát pihentek a dekantálóban kóstolás előtt, saját dugó alatt, pincehőmérsékleten voltak egy estét a másnapi visszakóstolásig.

Persze nem indulhatunk előzenekar nélkül, egy korábban kiválóan teljesítő és jó árú franciát szereztem be, nevesint ez volt a

Paul Jaboulet – La Petite Jaboulet 2008

Ez a bor is meghálálja a szellőztetést, a ?csak? kellemes indítás után egy órával az illat már kifejezetten komplex volt a maga teljességében: a fő jegyek a feketebors, a friss cseresznye és egy fémes, sprotnira vagy szardíniára emlékeztető tercier jegy. Ehhez csatlakozott még enyhe eukaliptusz, fenyőgyanta is. A kortyban kevés tannin, lendületes savak, közepes test fogad: roppanós, rágcsálni való gyümölcsök hada, majd akácméz (!) és kamilla. Fanyar, izgalmas, hűvös francia, ennyiért igazán jó vétel.

Aztán jött a feketeleves?

Weninger Soproni Syrah 2003

Érett-palackérett illat, intenzív animalitással, földes és ázott gallyas jegyekkel, bőrrel, szarvasgombával. Teste közepesnél nagyobb, savai még élnek és tartják. Tanninja szinte teljesen eltűnt (szebben mondva annyira integrálódott, hogy nem is érezni). Kissé dzsemesedik-krémesedik. Fekete teára, szilvára emlékeztet, a kortyban is az animalitás viszi a prímet. A lecsengésben a palackérési jegyek játszanak.

Bock Villányi Syrah 2003

Elsőre visszafogott illat, a szippantás szerint fiatalabb a koránál. Fekete gyümölcsök, menta, pörkölt kávé, vajkrém és toast. Szájban meleg karakterű, besimult de jó minőségű tanninnal, kissé már eltűnőben lévő, puha savakkal. Sok fekete bogyós gyümölcs mellett földes és szilvás jegyek vezetik, nem dzsemesedik. Teste, koncentrációja közepesnél nagyobb, de nem tarol le. Enyhe alkoholtöbblet és enyhe savhiány már felróható lenne, de minek. A finis már csipke(dzsembe) fut ki.

A Weningerben inkább a sav élt, a Bockban pedig a tannin. Előbbit valamilyen szilvás vadhúshoz, a villányit marha hátszínhez tudnám elképzelni.

A Jaboulet olyan lendületes, hogy lazán odatenném az asztalra akár halászlé mellé is.

Másnap fiam szilvás babaeledelének illata a maradék Bockhoz volt nagyon hasonlatos, mellette egzotikus fűszerek, édes-dzsemes-dzsúzos aromák is előjöttek. A Weninger sajnos rosszabb állapotban volt, szilvalekvár, lószőr és sok földesség maradt a tegnapi izgalmak helyén.

Bár túlzás, mégis Berzsenyi Dániel jelen kontextusban keserédes sorai jutnak eszembe:

Hervad már ligetünk, s díszei hullanak,
Tarlott bokrai közt sárga levél zörög.
Nincs rózsás labyrinth, s balzsamos illatok
Közt nem lengedez a Zephyr.

Keserű, mert évtizedes potenciál nincs, de édes, mert szépen idősödő, kerek borok, amiket öröm és élmény volt felbontani.

Címkék: 2003, 2008, Bock, Paul Jaboulet, syrah, Weninger

← Dúzsi Pipe 2011 Gere Tamás és Zsolt Rosé 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!