• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Várakozások

2012-01-17 ● borravalo.hu

Két emblematikus syrah, két eltérő karakter és terroir. Ezek már nem saját utolsó palackjaim voltak – azoknak már korábban a nyakára hágtam – hanem gyűjtőtől, gyűjtői áron utólag vásárolt darabok. High hopes, ahogy a Pink Floyd mondaná.

A Bock-féle 2003-ast (ami ha jól tudom a szűztermés) 2006-ban és 2008-ban kóstoltam utoljára: az első találkozásunk mély nyomokat hagyott, ikonként kezeltem emlékeim között. Erre mondják, hogy maradandó borélmény, vagy azt, hogy fény az éjszakai kifutópályán. Koncentrált, rusztikus, intenzív borra emlékszem, fekete színű olajra, ami mégsem volt nehézkes, vagy sekélyesen újvilágias. Más világot éltünk akkoriban, a boros közönség ízlése is más volt.

Aztán érdekes módon a későbbi évjáratok egyre jobbak lettek, a nehezebb, csapadékosabb évek sem nyomták rá bélyegüket a fejlődésre: a 2005-ös és a 2008-as is meglepően jó kritikákat kapott, nem csak tőlem. Amikor 2011-ben olvastam a kritikákat (itt és itt) róla, felkaptam a fejem és elhatároztam, ha elém veti a sors, vásárolok belőle.

A Weninger más tészta, a biodinamikus átállás óta szellőztetés-igényes, néha megosztó tételekbe futottam bele, amelyek viszont órák múlva, vagy másnapra gyönyörűen megnyíltak. Nekem tetszenek ezek a borok is, bár a 2001-2003-2005-ös évjáratokról maradtak fent csak jegyzeteim, azok is jó pár évvel ez előttről, valahogy elkerültük egymást. A 2005-ös különösen bizarr illatokkal indított anno, nem is idézném. A 2003-as viszont 2007-ben még stabilan állt, akkor kóstoltam utoljára.

A borok két órát pihentek a dekantálóban kóstolás előtt, saját dugó alatt, pincehőmérsékleten voltak egy estét a másnapi visszakóstolásig.

Persze nem indulhatunk előzenekar nélkül, egy korábban kiválóan teljesítő és jó árú franciát szereztem be, nevesint ez volt a

Paul Jaboulet – La Petite Jaboulet 2008

Ez a bor is meghálálja a szellőztetést, a ?csak? kellemes indítás után egy órával az illat már kifejezetten komplex volt a maga teljességében: a fő jegyek a feketebors, a friss cseresznye és egy fémes, sprotnira vagy szardíniára emlékeztető tercier jegy. Ehhez csatlakozott még enyhe eukaliptusz, fenyőgyanta is. A kortyban kevés tannin, lendületes savak, közepes test fogad: roppanós, rágcsálni való gyümölcsök hada, majd akácméz (!) és kamilla. Fanyar, izgalmas, hűvös francia, ennyiért igazán jó vétel.

Aztán jött a feketeleves?

Weninger Soproni Syrah 2003

Érett-palackérett illat, intenzív animalitással, földes és ázott gallyas jegyekkel, bőrrel, szarvasgombával. Teste közepesnél nagyobb, savai még élnek és tartják. Tanninja szinte teljesen eltűnt (szebben mondva annyira integrálódott, hogy nem is érezni). Kissé dzsemesedik-krémesedik. Fekete teára, szilvára emlékeztet, a kortyban is az animalitás viszi a prímet. A lecsengésben a palackérési jegyek játszanak.

Bock Villányi Syrah 2003

Elsőre visszafogott illat, a szippantás szerint fiatalabb a koránál. Fekete gyümölcsök, menta, pörkölt kávé, vajkrém és toast. Szájban meleg karakterű, besimult de jó minőségű tanninnal, kissé már eltűnőben lévő, puha savakkal. Sok fekete bogyós gyümölcs mellett földes és szilvás jegyek vezetik, nem dzsemesedik. Teste, koncentrációja közepesnél nagyobb, de nem tarol le. Enyhe alkoholtöbblet és enyhe savhiány már felróható lenne, de minek. A finis már csipke(dzsembe) fut ki.

A Weningerben inkább a sav élt, a Bockban pedig a tannin. Előbbit valamilyen szilvás vadhúshoz, a villányit marha hátszínhez tudnám elképzelni.

A Jaboulet olyan lendületes, hogy lazán odatenném az asztalra akár halászlé mellé is.

Másnap fiam szilvás babaeledelének illata a maradék Bockhoz volt nagyon hasonlatos, mellette egzotikus fűszerek, édes-dzsemes-dzsúzos aromák is előjöttek. A Weninger sajnos rosszabb állapotban volt, szilvalekvár, lószőr és sok földesség maradt a tegnapi izgalmak helyén.

Bár túlzás, mégis Berzsenyi Dániel jelen kontextusban keserédes sorai jutnak eszembe:

Hervad már ligetünk, s díszei hullanak,
Tarlott bokrai közt sárga levél zörög.
Nincs rózsás labyrinth, s balzsamos illatok
Közt nem lengedez a Zephyr.

Keserű, mert évtizedes potenciál nincs, de édes, mert szépen idősödő, kerek borok, amiket öröm és élmény volt felbontani.

Címkék: 2003, 2008, Bock, Paul Jaboulet, syrah, Weninger

← Dúzsi Pipe 2011 Gere Tamás és Zsolt Rosé 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!