• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Villa Tolnay Rhein Riesling Badacsony 2009

2011-04-28 ● Kántor Endre

Egy nagyobb munka kapcsán sikerült ellátogatnom a Villa Tolnay birtokra. A teraszon ülve, a délutáni napfényben iszogattuk ezt a figyelemreméltó rajnait.

Philipp Oser és Nagy László kezei alatt a Villa Tolnayból igazi trendsetter pincészet lett, sokan ugyan a fehérekre emlékeznek inkább, de érdemes a vörösökre is pár kortyot, ill. sort szánni. (Ezt meg is teszem majd a Decanter magazin júniusi hasábjain, ahol az egész pincéről bővebben esik majd szó.)

Most azonban maradjunk ennél a rajnainál, mely árérték arányát tekintve is figyelemreméltó, még a bordíva is felfigyelt a pince boraira. A 2009-es Badacsony rajnai fahordós érlelést kapott (a másik a reduktív készítésű Tavasz), friss, citrusos és virágos tónusokkal dolgozik, csak alattuk érezni a petrolosságot, éppen hogy. A gyümölcsök mellett rengeteg friss zöldfűszer tör elő a palackból, tárkonyos, kakukkfüves aromák. Ízben erőteljes az édes citrom és grépfrút, lecsengésében virágporos mézesség. 2000 forintért fosztogatják pincénél, ami elképesztően jó ár. Nálam ez 4 csillag.

Érdemes még hozzátenni, hogy kibontottuk ennek nagyobb testvérét, a 2004-est, mely kereskedelemben nem kapható, csak, hogy megnézzük, hogyan érik. Hát jól. Még el lehetne tenni vagy tíz évig simán. A savak frissek, a fűszerek itt is megmaradtak, viszont nagyon kibontakozott a palackban a petrolosság is. A citrusosság a grépfrútból elment a mandarin felé, ha így öregszik a kilences is, akkor érdemes bezsákolni belőle.

Címkék: 4 csillag, Badacsony, Balaton, csobánc, gyulakeszi, nagy lászló, Phiipp Oser, Rajnai Rizling, riesling, rizling, villa tolnay

← Hadobás Mátrai Kékfrankos Rosé 2010 Tradíció és modernizmus →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!