• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Villányi tavasz I. ? a csúcs felé

2009-04-16 ● Kántor Endre

Villányban jártunk, tavasz van ott, sőt, már majdnem nyár. Az ország szubmediterrán borvidékén, ahol az országos átlaghőmérsékletnél 4-5 fokkal melegebb van, pezseg az élet. Régi adósságainkat róttuk le, méghozzá nagyon szívesen,bár az adóhivatalhoz tudna így viszonyulni az ember: a Vylyannál és a Polgár pincénél voltunk.

Az ember áthajt Villányon, megkerüli a hegyet, átmegy Nagyharsányon, majd jobbra kanyarodik Kisharsány felé. Kisharsányon is áthajt, és kapaszkodik felfelé a kanyargós úton, elhagyja a Csányi pincészet modern épületét balra és megy tovább felfelé. Aztán, amikor már csak szőlő van mindenfelé, elé tárul a Vylyan birtok, beágyazódva a hegybe.

Vylyanék a csúcsra törnek, ez nem vitás. Az év pincészete díj egy elismerés, tapasztalati úton meggyőződni az ilyen dolgokról sokkal jobb: vehetünk egy palack Vylyant valahol, persze, de ellátogatni ide az igazi. Terasz, ahonnan nem látni mást, mint a Harsányi hegyet, meg a szőlőket, a 125 hektárból vagy 30-at. Azt mondják, a bor máshogy ízlik, környezettől függően ? ebben biztos van igazság, és ennél sokkal jobbat nehéz elképzelni a Vylyan boroknak.

Először azonban a pincébe vezet minket pár hordómintára Iványi Emese, a Vylyan-csapat szíve. Szigorú rend uralkodik, minden hordó térképezve van a borászok irodájában, kell is a rendszer egy ekkora birtokon. Két nagy kedvencünk akad: a 2008-as Csóka egészen mély, bíbor színű, brutális pirosbogyós gyümölcsös és kékszirmú virágos illatot dob ki magából, közepesnél kicsit magasabb tanninnal és savval, közepes testtel, már most látszik, hogy a fa szépen diszkréten a háttérbe fog szorulni ? nagyon izgi. A másik a nyolcas Syrah, amely négyéves Trust hordóban pihen, ezzel tanítani lehetne a fajtát, olyan jellegzetes. Fűszeres, pirosbogyós gyümölcsös, némi grépfrútos, citrusolajos beütéssel. Magas tannin, közepesnél magasabb sav. Szép volt még a ?08-as Pinot Noir, vegetális, gyümölcsös jegyekkel, kávéval, grillázzsal ? itt még nagyon érezni a hordót, ez természetes, várni kell. A Cabernet Franc hasonlóan izgalmas lesz, nagy testtel és szép reményekkel kecsegtet, de csikó még.

Vissza a teraszra, a napernyők alá, melyekre szükség is van. Itt már palackból kóstolunk.

Ördög 2007

Déli, délnyugati fekvésű dűlőkből, löszös-agyagos mészkő alapról jön ez a kékfrankos, zweigelt, merlot, kadarka küvé. Januárban palackozták a rekordmeleg nyár utáni szüretet, egyharmad régi kishordós kétharmad ászokhordós érlelést követően. Intenzív rubin színe van, bíbor beütésekkel, illatában a pirosbogyós gyümölcsös dominálnak, árad belőle a meggy, a szamóca, nagyon friss, sőt egészen újboros jegyek is bevillannak. a sav, tannin, test közepes, ahogy a lecsengése is, az alkohol 13,7%, de nem zavar – erre mondják, hogy igazi jóivású, mindennapi bor.

Montenuovo 2007

Déli fekvésű, mészkő alapon löszös, agyagos dűlő, cabernet franc, merlot, syrah és zweigelt, kétharmad kisfahordó egyharmad ászok, 16 hónapos érlelés. Élénk, közepesen mély rubin szín, céklás éllel, illatban a gyümölcsös dominálnak, cseresznye, meggy, kis ribizke, ezt támasztja meg a fűszeresség és egy nagyon elegáns eukaliptuszos jegy. A fahordós érlelés ad neki egy kis kókuszt, ízben is sorra jönnek ezek elő. Pont félúton van a könnyed és a nehéz borok között, rendkívül elegáns.

Syrah 2006

Déli fekvésű dűlők, mész alap, löszös takaró, és ami a legfontosabb: szinte állandó széljárás. Sokan mondják, és kezdjük már mi is hinni, hogy a Syrah az igazi világutazó, és Villányban is tökéletes otthonra talált. A Rhone-völgyi vidékekhez hasonlóan a Városhegy-dűlő is platós, köves termőréteggel rendelkezik. A bor teljes barrique érlelést kapott, 16 hónapig, 2008 márciusban palackozták. Közepesen mély rubin szín, érett pirosbogyós gyümölcs és fűszer illattok, ízében némi húsosság jön elő, meg a karácsonyi fűszerek kavalkádja. A tannin közepesnél erősebb, a sav is, a lecsengése hosszú, és gyümölcsösen fanyar.

Pillangó 2006

A dűlőszelektált borok egyike. Szépen meg van különböztetve a többi bortól designban is: nagyon elegáns, fehér címkét kapott, modern színekkel. A kapszula is nagyon jól el lett találva,vidám, de nem bugyuta, kilóg a sorból, de elegáns.

A Pillangó-dűlő nagy része fennsík, amely nyugati fekvésű lankába fut, itt van a legrégibb merlot ültetvény. Mészkő alap, löszös-agyag talaj. A bort 18 hónapig érlelték, kisfahordóban. A hosszú érési folyamat, kiegyenlített ősz és a szelekció atom fajtajelleges aromát adott a közepesen mély rubin színű bornak. Ezerrel dől belőle a pirosbogyós gyümölcs és a csoki. A 15%-os alkohol nem lóg ki, nagy a test, magas a tannin és a sav, nagy az extrakt, a fa nem nehézkedik rá a borra. Egy igazi, buja merlot.

Mandolás 2006

A másik dűlőszelektált bor. A Mandolás déli kitettségű, katlan-szerű dűlő, koncentrálja a  meleget, itt is mészköves alapon löszös-agyagos talaj van. Azt mondják, a cabernet franc-nak Villányban küldetése van, aminek határtalanul örülünk, lévén egyik kedvenc fajtánk a nagy pinot-őrület ellenére. A bort 70%-ban új, 30%-ban egyéves kisfahordókban érlelték, 19 hónapig, eztán szelektáltak. Közepesen mély rubin színe van, illata rögtön megkedvelteti magát: érett feketebogyós gyümölcsök, kávé, étcsoki. Erőteljes sav és tannin, óriási extrakt, és ettől az igen magas 15,5%-os alkohol sem lóg ki. Tulajdonképpen még fiatal kis bor ez, de már most is nagyon egyben van ? elvileg hosszú palackérlelés kellene neki, de ezt senki nem fogja kibírni.

A bizonyos terasz

Szóval egyre feljebb tör a Vylyan és ez nem véletlen: Debreczeni Mónika, Ipacs Szabó István borász, Iványi Emese, és a többiek szépen megtalálták az utat, amellyel megkülönböztetik magukat: semmiből nincs túl sok, de azért van elég, nincsen barokkos túltobzódás, inkább harmónia, és mindenben ez tükröződik: a birtok, a hordóhasználat, a borok. Ha valaki ezt meg akarja érezni, üljön ki a Vylyan teraszra pár órára. Keveset beszéljen, és fordítsa a székét a Harsányi hegy felé.

Korábban:

Dániában is a Vylyan nyert

Öt év után ismét jégbor szüret a Vylyannál

Vylyan ? mert megérdemlik

Címkék: cabernet franc, csóka, kisharsány, Mandolás, Montenuovo, ördög, pillangó, syrah, Villány, Vylyan

← Itt a román feltámadás Villányi tavasz II. ? vendéglátás mesterfokon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!