• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

VinCE 2011 benyomások

2011-03-21 ● borravalo.hu

Impozáns helyszín, meghívott master of wine-ok, szakmai előadások dögivel, ?mindenki itt van, aki számít?-érzés. Szombaton nyitástól kora délutánig, vasárnap nyitástól ötig voltam a helyszínen, cukorkabolt-jellegű túlkínálat volt programokból és kiállítókból is (általában legalább két olyan előadás volt egyszerre, amin jelen szerettem volna lenni, de a bőség zavara mégiscsak kellemesebb, mint az unalom).

Szombaton Sarah Jane Evans MW és Lynne Sherriff MW előadását hallgattam meg elsőként (előbbi sherry-specialista, utóbbi az Institute of Masters of Wine vezetője). Remélem nem leszek tiszteletlen, de a külső és a belső mókásba hajlóan abszurd különbséget mutat: kedves, mosolygós háziasszonyok, de nem sütirecepteket cserélnek, hanem vérprofin kóstolnak, felvértezve a kvázi tévedhetetlenség képzetével. Ittuk a szavaikat (a borokat meg kiköptük, hogy minden idegszálunkkal szippanthassuk az információmorzsákat). Számomra a legtanulságosabb az volt, hogy egy adott borleírásból (amelyet nyilván hiba nélkül kell tudni teljesíteni ahhoz, hogy a végeredmény helyes legyen) milyen módszerrel következtetnek vissza, illetve egyes megállapításokból hogyan jutnak el a jó megoldásig.

Ezt követően a szakmai „tasting zone”-ban jártam végig a palackokat. Pár kiemelkedő bort említenék, jegyzet híján a teljesség igénye nélkül: Weinbau Riffel Riesling (tiszta, koncentrált), Erzsébet Pince Furmint (fajtajelleg és terroir), Tornai Top Selection Aranyhegy Juhfark (érthető a nem somló-mániásoknak is), KNW Pinot Noir (könnyed és komoly egyszerre, elegáns), Tiffán Régimódi (igazi magyar: portugieser-kadarka, szinte zsíros, jó savakkal), Janus Cabernet Franc (fűszeres, friss), Gere Aureus (nagy bor aránytévesztés nélkül), Sauska Cuvée7 Villány (nagy bor lomhaság nélkül), Gróf Buttler Phantom (borzasztóan hosszú és komplex).

Vasárnap reggel az Errazuriz tartott egy remek prezentációt: profi előadás ami nem kizárólag a jól bevált marketingfogásokra alapozott (bár a Berlin Tasting és Robert Parker magas pontjai nyilván nem maradhattak ki), hanem segített jobban megérteni a chileiek hozzáállását, az ország jellegzetességeit (északon kemény sivatag, a déli csücskén már gleccserek). Felülről lefele haladtunk Chilén át fotókkal, adatokkal, talajmetszeti képekkel. A borok is szépek voltak, számomra a Don Maximiano, az Arboleda Syrah és a Single Vineyard Carmenére mondott sokat.

Ezt követte Olivier Humbrecht MW előadása saját boraival kísérve. Elzász a kedvenceim közé tartozik, nem mellesleg a kb. 50 fős teremben kb. százan lehettünk, még a csillárról is lógtak. Leginkább borászokat érdeklő részletességgel hallhattunk a biodinamikus módszerekről, elvekről. Legszebb bor a hat közül számomra mindjárt a második lett, egy száraz rizling, a Clos Hauserer 2008. Szomorú, hogy magyar beszerzési forrásról nem tudok.

Egy laza kör következett a szakmai zónában: remek volt a Bussay Szürkebarát, az Árvay Padihegy Furmint, Figula Sáfránykert és Szeremley Syrah. Délután Zólyomi Zsolt, az ország legképzettebb „orra” és Romsics László az ország egyik legképzettebb szakembere játszott kicsit a cognac és parfüm párhuzamán. Sodró lendületű előadás volt és kifejezetten vidám. Végezetül bejártam a nagytermeket is és pár kiállítónál ötletszerűen kóstoltam is. Szintén jegyzet híján, szintén a teljesség igénye nélkül tetszett a Heinemann terasz széles kínálata (ezen belül inkább az olasz borok, egy Chianti Rufina és egy Vino Nobile di Montepulciano, sajnos a friss brunellókkal még nem futottam össze), Ákos Syrah (hűvös és meleg karakter együttállása), Takler Primarius (koncentráció nehézkesség nélkül), Vylyan Ördög (férfias, remek beltartalmi értékekkel, ezen az áron gyakorlatilag ?gombokért?). És kimaradt a sherry, a champagne, Malatinszky a cabfrancokkal, szóval lett volna még mit.

Személy szerint nagyon jól éreztem magam és eléggé el is fáradtam a sok élménytől. Bár páran kritizálták a szervezést, szerintem jelentéktelen és kiküszöbölhető hibák voltak, ami felett érdemesebb inkább elsiklani, hiszen a VinCE már bizonyosan a megkerülhetetlen boresemények közé tartozik.

Címkék: Ákos, Árvay, Bussay, Clos Hauserer, errazuriz, Erzsébet Pince, Figula, Gere, gróf buttler, heinemann, Janus, KNW, Lynne Sherriff, Olivier Humbrecht, Romsics lászló, Sarah Jane Evans, Sauska, Szeremley, Takler, tiffán, Tornai, VinCE, VinCE 2011, Vylyan, Weinbau Riffel, Zólyomi Zsolt

← Tamboerskloof 2005 Shiraz Ahogy egy gengszter rendel →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!