• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Vistalba Tomero Petit Verdot Reserva 2008

2011-10-18 ● borravalo.hu

Nagy bor Mendoza-ból (Argentína), löszös-homokos-meszes, szegényes talajról, atipikus szőlőfajtából szűrve.

Színe szinte fekete, durván megfesti a poharat. Illata intenzív: fekete bogyós gyümölcsök, étcsoki-menta (After Eight), feketeribizli, „drága hordó”, meleg karakterrel, amit a menta hűvössége izgalmassá tesz.

A kortyban minden nagy: test hatalmas, koncentráció-hegyek, a tannin bőséges (de úgy húz végig a nyelv két szélén, hogy szinte gyümölcskrém marad utána), a lecsengése hosszú, a savszerkezet pedig egész jól tartja (féltem, hogy ezen megcsúszik, de nem: analitika 5,6g). Hasonló jegyeket mutat az íze is, mint az illat: cassis, szegfűszeg, csoki, szilva.

Játszik benne némi cukor is (3g) és kerekít, de tekinthetem zavarónak is, ha akarom. Ritkán írok le ilyet, de a 15,3-as alkohol nem rúg labdába, elbír vele a struktúra, nincs konyakosság. Presztízsbor csupa nagyboros jeggyel, amolyan tűzijáték-féle vadhoz, szivarhoz, sor végére, fontos vendégnek (aki esetleg nem is boros).

Négy csillag (5990 Ft) és pontosan arra való, amire kitalálták: lehengerelni. A bort a WineAge bocsátotta rendelkezésünkre.

Címkék: 2008, 4 csillag, Argentina, mendoza, petit verdot, Tomero, Vistalba

← Banfiék 30 éve Bodorborok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!