• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Banfiék 30 éve

2011-10-14 ● borravalo.hu

Bánfiék Londonban kiteregették a lapjaikat. Harminc éve kezdett az amerikai Mariani család borászkodni Montalcinóban, elég komoly léptékben. Ekkor indtottak el egy nagyon fontos kutatást, amelynek eredményét  a Banfi-Brunellókban kóstolhatja a nagyérdemű. Londonban a sommelier-ek kedvéért most szó szerint ízekre szedték a saját boraikat, StevieKraft meg éppen arra járt.

Banfiék sohasem arról voltak ismertek, hogy kicsiben játszanak. Amikor harminc éve megalaptották a birtokukat Montalcino mellett egy elég jó kiállású várban, lendületből felvásárolták fél Siena-tartományt. Létrehozták Európa legnagyobb egybefüggő szőlőbirtokát. Az annyi, mint 2900 hektár.

Az akkori sangiovese klónok természetesen nem feleltek meg a borászatnak, ezért elkezdtek kutatni, újabb klónokat keresni, vagy legalább kezdeni valamit a meglévő, jobb minőségűekkel. Természetesen ez a kutatás is szerény keretek közt zajlott. Néhány év alatt beazonosítottak, illetve kinemesítettek 150 klónt. Aztán kijelöltek egy talajilag homogén területet, ahol nem voltak ilyen-olyan mezoklímák, fagyzsebek, és telepítettek 150 sor szőlőt. Pontosan, minden fajtából egyet.

Az ültetvény 1985-ben fordult termőre. Tartottak minden évben vakkóstolót, amire meghívták a firenzei meg a pisai egyetem tudorait, meg egy rakás helyi boros notabilitást, hogy ugyan döntenék már el, melyek is a legjobb klónok. A kóstolót azóta évente ismétlik, van 150 tartályminta, a cél az, hogy minden, a területen jelenlévő klón fejlődését szemmel tudják tartani. A kóstolók ráadásul mostanában monstre méreteket öltenek, ugyanis minden klónból kóstolnak vertikálisan is.

Banfiék három klónt vűlasztottak ki, ezeket Dante Ceccini a cég egyik regionális kereskedelmi igazgatója mutatta be Londonban. Mint mondta, a cél nem egy szuperklón létrehozása volt. Olyan kombnációt kerestek, amely tökéletesen megfelel a montalcinói hardveren, és van benne anyag, tehát érlelhető. Ezt a három fajtt teleptették vegyesen minden Brunello di Montalcino ültetvényükre.

A londonni bemutatóra 2010-es tartálymintákat hoztak. Amint Ceccini elmondta, ezeket nem tekintik boroknak, csak érdekességből pattintottak elő néhány palackkal. (Kraft magénvéleménye ? igaz, hogy nyers volt, mint a veszedelem, de ettől függetlenül azokat a mintákat azért tanítani lehetne…).

Janus 50

Nagyon mély rubin szín. Illatra átható vörösbogyós friss gyümölcs, meg egy rakat fűszer, a bor egészen borsosba hajlik, egy kis dohány társaságában.  Nagyon intenzív íz, tulajdonképpen mindent hoz, amit illatban mutat, de leginkább a gyümölcs dominál. Viszont eléggé rövidkés, és nincs rendes teste. Szóval hoz mindent, amely ízben a Brunello sajátja volna, kivéve a struktúrát.

Janus 10

Nagyon-nagyon sötét. Töksötét. Fekete, némi rubin beütéssel. Tényleg teljesen töksötét. Fekete lyuk a pohárban. Illatra földes, meg egy kicsit fűszeres, de legfőképpen zárt. Brutális tanninokkal indít, meg hatalmas savval. Akkora szerkezete van, amelyet földi halandó nem is bírna elviselni. Ez a bor mindenkit megbír, megesz reggelire, ha nem vigyázol. Íze elég visszafogott, valami halvány gyümölcs meg egy kis fűszeresség. Na de a struktúra! Az hatalmas.

BF 30

Világosabb rubin szín. Illata kissé zárt, de ahogy nyílik, egyre inkább a virágok (Ibolya&Co) uralják. Egyáltalán nem nehézkes, parfümös, ez friss virágillat. A szájban persze brutális dolgok történnek, van itt is sav és tannin rendesen, de az egész jóval elegánsabb, kifinomultabb szerkezet mint a J10. A csoda abban van, hogy itt az ízek leginkább a zárásban jelennek meg. A lecsengés nagyon hosszú, gyümölcsös.

Clonal Blend (Janus 50 50%, Janus 10 20%, BF 30 30%)

Sötét rubin. Illatra kissé nedves dohány, meg töménytelen mennyiségű piros gyümölcs: tőzegáfonya, ribizli, meg szilva lakik benne. A struktúra nagyon erős. Magas tannin, amely mindent betölt, magas a sav is, de az egész harmóniában van. Az íz egyenletesen intenzív. Vörösbogyós gyümölcsökkel nyit, jön a meggy, aztán mindenféle virágok meg némi dohány. Szép, kerek bor, de ebben a formájában még gyereknek sem lehetne nevezni. Pólyás még, tessék békén hagyni.

A Banfi borok tehát ilyen összetevőkből készülnek. A vicces az egészben az, hogy egy chateau a legritkább esetben áll ki önként és dalolva, hogy megmutassa az összetevőket, amelyekből a borászok a végén összelegózzák a később agyonsztárolt bort. És hogy milyen az a Banfi Brunello?  Itt egy két dűlőszelektált példa, mutatóba:

Banfi Brunello Poggio Alle Mura 2006 DOCG

Közepes gránát szín. Illatra masszív tölgy, szőke dohány és egy rakás vörös gyümölcs, intenzív, de kiegyensúlyozott egyvelege. Közepesnél kicsit nagyobb a test, a tannin magas, csiszolódik, de még mindig kemény fogása van. A sav közepes fölötti. Tele van vörös gyümölccsel, főleg szilva, meggy és szárított meggy, meg egy rakat ribizli érződik, emellett továbbra is erős az édes dohányillat, meg a tölgy. Hosszú, meleg lezárás.

Banfi Brunello Poggio Alle Mura 2005

Közepes gránátszín, az előbbibnél kisé világosabb árnyalat. Az illatot a nagyon érett szilva, dohány és bőr uralja. Az ízek koncentráltak, az egész bor jóval sűrűbbnek érződik (2005 melegebb év volt!), sok a gyümölcs, de csak azért nem hajlik lekvárosba a történet, mert a sav még mindig masszív. A tannin kicsit simább, de szintén magas. A tölgy kifejezetten eltörpül a bor mellett.

Volt még egy rakat más bor is a kóstolón, de ezek voltak a legizgalmasabbak. Maradjunk annyiban, hogy nagyon-nagyon boldog ország volnánk borice, ha a nagyüzemi bortermelés a Banfi féle színvonalon zajlana.

Címkék: 2005, 2006, 2010, Banfi, BF 30, Brunello, castello banfi, clonal blend, hordóminta, Janus 10, Janus 50, London, Montalcino, olasz, Olaszország, Poggio Alle Mura, Sangiovese, Siena, Toscana, toszkán

← A móri három ?CS? Vistalba Tomero Petit Verdot Reserva 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?
Loading
00:00 / 35:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!