• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Vylyan Mandolás Cabernet Franc 2007

2012-04-11 ● borravalo.hu

Bemutatkozott a prémium feletti kategóriájú, dűlő- és hordóválogatott Vylyan csúcs-cabfranc.

A Mandolás-dűlő, a mandulavirág, a húsvét, a fény eljövetele szoros összefüggésben áll (a piacra kerülést illetően még a megfelelő palackérettség is szerepet játszott, szóval teljes a konstelláció). A dűlőről szüretelt szőlő mindössze két tartályt tölt meg, ebből válogatják le a legjobb hét hordónyit.

Sűrűn, 1,8×80-as térállással van ültetve, a művelési mód Guyot, 28 hektó jön le egy hektárról (ha utánaszámolsz az 4 dl-t jelent per tőke). A szüret egy bő hónappal a normál előtt, szeptember 26-án megtörtént. El akarták kerülni a túlérést (sikerült), viszont a meleg évjárat miatt ez lesz az egyetlen dűlőválogatás, a többi „nagy” alapanyag a prémium borokba került (ez a fogyasztó szerencséje is lehet egyben, utána kell nézni és kóstolni).

A bor közepes intenzitású bíbor színnel mutatkozik be, egyáltalán nem fekete, vagy sötét. Az illat sem tolakodó, inkább elegáns, viszont gyönyörűen gyümölcsös, még primer erdei-bogyós aromákkal. A hordó okosan a háttérből teszi a dolgát. Testes bor, de nem a lépegető exkavátor-típus. Meleg karakterű, nagyon lendületes gyümölcsösséggel, édesfűszerekkel, bő és érett tanninnal, megfelelően támasztó savakkal, hosszú,szintén forró, friss gyümölcsbe futó lecsengéssel.

Nagyon jó látni, hogy a légiesség és elegancia felé fordul az iránytű Villányban is. Nyilván nem kis bor, de ezt ne is várjuk egy villányitól. Nem olcsó (tízezer felett van polcon, a Slukk! pedig ugye ár-érték arányról is szól, de ezzel együtt is ez csak mínusz fél csillag). Ez biztosan jó irány: négy és fél csillag.

Címkék: 2007, 4.5 csillag, cabernet franc, Mandolás, Villány, Vylyan

← A Cabernet hakni Áldott hely Badacsony →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!