• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora III: Les Touffes Krétiennes és bulibor

2007-03-06 ● borravalo.hu

A West Balkán jó kis név, sztem Pajor Tamást dicséri, aki Neuroticos korában, az első magyar rapperként remek szövegeket írt, ez aztán elmúlt nála. Itten őrjöngött és üvöltözött a borravaló.hu kemény magja ama szépséges éjszakán, melyen a Hold előbb mesebeli fénnyel öntötte el a várost, miközben a horizont vonalát a Corvin-Szigony projekt jelentős sziluettje alkotta. Ez egy igazi város, egy távoli bolygó, itt élni nem rossz és itt élni nem jó, mint tudjuk. A Hold utóbb valamiért teljesen elvörösödött és elbújt szégyenében inkább. A színpadon a Les Touffes Krétiennes, melynek látása és hallása azonnali függőséget okozott különítményünk tagjai között.

Előbb azonban üzemanyagot vételez az ember, nézzük, mit ajánlatos ilyenkor fogyasztani. Töményet nem ajánlunk, noha gyorsító hatása okán szeretik bevételezni a fiatalok, de csacsik, mert hosszú még az éjszaka, és ha netán összekeverjük a töményet serrel, pláne borral, annak úgy közvetlen hatása rettenetes lehet, mint másnapja. Mi jó abban, ha az ember behányik, ill. másnap gyűlöletesnek érzi az életet és magamagát? Ne feledjük, hogy a bor domesztikált drog, nem kevés alkoholtartalommal.

Ugye általában 12,5 %-nyi alkoholt tartalmaz, azaz egy literben bő egy deci tömény szesz van, két palack tehát súlyos, igazi idülteknek való szeszmennyiséget tartalmaz, két deci (deka) reggeli tömény szokta megadni azt a kozmikus sebességet egy igaz alkesznek, mellyel aztán a föld fölött röpdöz egész nap. Szóval igyunk bort és ne keverjük. Milyen bort igyunk? Bulin bulibort igyunk, könnyű, világos-virágos, illatos-gyümölcsös, ropogós pettingborokat, mert ezek nem nagyon magas alkoholúak, gyümölcslé-szerűek. Tudatosan, ez a céljuk, hogy a gyümölcsléből kinövő ifjúságot pedofil ármánnyal a borhoz édesgessék. Erősek vagyunk e reduktív, azaz hordót nem látott borokban, vannak saját fejlesztésű magyar fajtáink, pl. az Irsai Olivér és a Cserszegi fűszeres, és egészen kiváló borokat készít e fajtákból pl a töki, mármint Tök falunál működő Nyakas pincészet, magunk is egy (két, há) Nyakas Cserszegivel pótoltuk a táncban vesztett nedvességtartalmunkat.

A Les Touffes Kretiennes tkp egy szupergrup, vagyis inkább szuperkombó a maga tucatnyi fiatal, szimpi, a zenére odafigyelő, elképesztően jól képzett zenészcsávójával. A barcelonai alapítású, kedvenc számok előadására összejött partizenekar sztem túl jól sikerült, ezért önálló életre kelt, és azt csinálja, hogy boldoggá teszi az embert. A ska háttér előtt nagyon muzikális jazz-szólókat nyomnak a különféle jónevű csapatokból (Les Hurlements D?Léo, Fils de Teuhpu, Ogres de Barback, Pellos, Ouiches Lor?nes, Coonska, Chevals, Babylon Circus, Chihuahua, stb.) érkezett pasik, nagyon megformált, tiszta és profi a hangzás, kegyetlen jók a pozaun-szólók és ha Alex, a Jungle Juice-ből jött, hollywoodi filmsztár külsejű gitáros szólózott, kibújt a bőréből a publikum. Az egész Les Touffes Kretiennes vezető ízjegye a boldog dinamizmus. Első pillanattól fogva ugrál és üvöltözik az ember örömében, miközben vízvesztését Irsaival pótolja.

Arról, hogy miképpen is méri fel egy efféle hely, mint a WB, hogy a közönsége milyen bort fogyaszt, hogyan készleteznek, hogyan tárolják a bort, fontosnak tartják-e hogy magas minőségű borkészletük legyen, a Klubrádió 2007-03-10-i Borklub című adásában hallhattok bővebben, ahol Gerenday Bars Ági faggatja a WB tulajdonosait a bor és a WB közönségének viszonyáról. Ha pedig valaki kiváncsi arra, hogy a tizenkét apostol mit fúj, hát itt megtudhatja:

http://www.lestouffeskretiennes.com/albums/

Végül még annyit: ne legyünk álszentek, van, hogy az ember belefullad a pohárba, berúg, mint az állat, hiszen emberek vagyunk. Ilyenkor érdemes sok ásványvizet inni, közben eszegetni, lefekvés előtt fél órával már nem inni és benyomni egy alca selzer-t vagy algopyrint, hogy a day after ne legyen annyira depressziós, másnap pohár pezsgővel kezdeni napot és újságolvasással, eszegetéssel és sörözéssel tölteni, ne higgyetek a farizeusoknak, akik szerint nem lehet kutyaharapást szőrivel gyógyítani, de, lehet.

Dr Nemtudomka

Korábban:

Zene-bora II.: volt egyszer egy Párizs

Zene-bora I.: egy török frizzante, karneváli hangulattal

Címkék: bulibor, cserszegi, irsai olivér, Nyakas

← Ha Oscar-gála, akkor sztárborok Erjedésben a magyar bormarketing →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!