• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Zene-bora III: Les Touffes Krétiennes és bulibor

2007-03-06 ● borravalo.hu

A West Balkán jó kis név, sztem Pajor Tamást dicséri, aki Neuroticos korában, az első magyar rapperként remek szövegeket írt, ez aztán elmúlt nála. Itten őrjöngött és üvöltözött a borravaló.hu kemény magja ama szépséges éjszakán, melyen a Hold előbb mesebeli fénnyel öntötte el a várost, miközben a horizont vonalát a Corvin-Szigony projekt jelentős sziluettje alkotta. Ez egy igazi város, egy távoli bolygó, itt élni nem rossz és itt élni nem jó, mint tudjuk. A Hold utóbb valamiért teljesen elvörösödött és elbújt szégyenében inkább. A színpadon a Les Touffes Krétiennes, melynek látása és hallása azonnali függőséget okozott különítményünk tagjai között.

Előbb azonban üzemanyagot vételez az ember, nézzük, mit ajánlatos ilyenkor fogyasztani. Töményet nem ajánlunk, noha gyorsító hatása okán szeretik bevételezni a fiatalok, de csacsik, mert hosszú még az éjszaka, és ha netán összekeverjük a töményet serrel, pláne borral, annak úgy közvetlen hatása rettenetes lehet, mint másnapja. Mi jó abban, ha az ember behányik, ill. másnap gyűlöletesnek érzi az életet és magamagát? Ne feledjük, hogy a bor domesztikált drog, nem kevés alkoholtartalommal.

Ugye általában 12,5 %-nyi alkoholt tartalmaz, azaz egy literben bő egy deci tömény szesz van, két palack tehát súlyos, igazi idülteknek való szeszmennyiséget tartalmaz, két deci (deka) reggeli tömény szokta megadni azt a kozmikus sebességet egy igaz alkesznek, mellyel aztán a föld fölött röpdöz egész nap. Szóval igyunk bort és ne keverjük. Milyen bort igyunk? Bulin bulibort igyunk, könnyű, világos-virágos, illatos-gyümölcsös, ropogós pettingborokat, mert ezek nem nagyon magas alkoholúak, gyümölcslé-szerűek. Tudatosan, ez a céljuk, hogy a gyümölcsléből kinövő ifjúságot pedofil ármánnyal a borhoz édesgessék. Erősek vagyunk e reduktív, azaz hordót nem látott borokban, vannak saját fejlesztésű magyar fajtáink, pl. az Irsai Olivér és a Cserszegi fűszeres, és egészen kiváló borokat készít e fajtákból pl a töki, mármint Tök falunál működő Nyakas pincészet, magunk is egy (két, há) Nyakas Cserszegivel pótoltuk a táncban vesztett nedvességtartalmunkat.

A Les Touffes Kretiennes tkp egy szupergrup, vagyis inkább szuperkombó a maga tucatnyi fiatal, szimpi, a zenére odafigyelő, elképesztően jól képzett zenészcsávójával. A barcelonai alapítású, kedvenc számok előadására összejött partizenekar sztem túl jól sikerült, ezért önálló életre kelt, és azt csinálja, hogy boldoggá teszi az embert. A ska háttér előtt nagyon muzikális jazz-szólókat nyomnak a különféle jónevű csapatokból (Les Hurlements D?Léo, Fils de Teuhpu, Ogres de Barback, Pellos, Ouiches Lor?nes, Coonska, Chevals, Babylon Circus, Chihuahua, stb.) érkezett pasik, nagyon megformált, tiszta és profi a hangzás, kegyetlen jók a pozaun-szólók és ha Alex, a Jungle Juice-ből jött, hollywoodi filmsztár külsejű gitáros szólózott, kibújt a bőréből a publikum. Az egész Les Touffes Kretiennes vezető ízjegye a boldog dinamizmus. Első pillanattól fogva ugrál és üvöltözik az ember örömében, miközben vízvesztését Irsaival pótolja.

Arról, hogy miképpen is méri fel egy efféle hely, mint a WB, hogy a közönsége milyen bort fogyaszt, hogyan készleteznek, hogyan tárolják a bort, fontosnak tartják-e hogy magas minőségű borkészletük legyen, a Klubrádió 2007-03-10-i Borklub című adásában hallhattok bővebben, ahol Gerenday Bars Ági faggatja a WB tulajdonosait a bor és a WB közönségének viszonyáról. Ha pedig valaki kiváncsi arra, hogy a tizenkét apostol mit fúj, hát itt megtudhatja:

http://www.lestouffeskretiennes.com/albums/

Végül még annyit: ne legyünk álszentek, van, hogy az ember belefullad a pohárba, berúg, mint az állat, hiszen emberek vagyunk. Ilyenkor érdemes sok ásványvizet inni, közben eszegetni, lefekvés előtt fél órával már nem inni és benyomni egy alca selzer-t vagy algopyrint, hogy a day after ne legyen annyira depressziós, másnap pohár pezsgővel kezdeni napot és újságolvasással, eszegetéssel és sörözéssel tölteni, ne higgyetek a farizeusoknak, akik szerint nem lehet kutyaharapást szőrivel gyógyítani, de, lehet.

Dr Nemtudomka

Korábban:

Zene-bora II.: volt egyszer egy Párizs

Zene-bora I.: egy török frizzante, karneváli hangulattal

Címkék: bulibor, cserszegi, irsai olivér, Nyakas

← Ha Oscar-gála, akkor sztárborok Erjedésben a magyar bormarketing →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!