• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ha Oscar-gála, akkor sztárborok

2007-02-22 ● Kántor Endre

Miközben vasárnap este a világ figyelme ismét Hollywoodra irányul, a 79. Oscar-díjátadó ünnepségre, egyes celebritások az aranyszobor helyett inkább a csersavakra koncentrálnak. Jártunkban-keltünkben belebotlottunk néhány olyan tételbe, amelyekből ha nem is ittunk, kíváncsiságunkat mindenképpen felkeltették. Méregdrága jégborok, rock and roll küvék, kék szarvasbőr chardonnay-k – oh, yeah!

 

Itthon sem ismeretlen jelenség (egyesek szerint egészen rémisztő), hogy zenészek vagy médiasztárok a borászatban próbálnak szerencsét. De miért éppen a médiasztároknak lenne tiltott terep a borászat, mikor jöttek már ki érdekes dolgok bádogosok, erdészek, bankfiók-igazgatók, géplakatosok vagy éppen közgazdászok pincéjéből? Mivel eddig azonban a média képviselőinek kalandjai a bor világában jórészt szerencsétlenséggel végződtek, mi most inkább a nemzetközi, értsd „Oscar-érett” kategóriával kívánunk foglalkozni.

 

 

Az első két úriember filmes előéletét nem tisztünk ezen oldalakon megítélni, annyit azonban elmondhatunk, hogy munkásságukkal minket többnyire meggyőztek a vásznon ? és eddigi ismereteink alapján a boraikkal is. A Jurassic Parkból is ismert Sam Neill valóságos borguruvá kezdi kinőni magát. A Two Paddocks pincészet szülőföldjén, Új-Zélandon működik, méghozzá a legdélebbi területen, Central Otagóban. A hírnévnek köszönhetően a borokat csak úgy elkapkodják ? de nem csak a hírnévnek: a Decanter pár éve a 2002-as Pinot Noirt a világ 50 legjobb vöröse közé sorolta, az Új-zélandiak közül mindig az első tízben van ? valahol az élbolyban. A 2002-es, Last Chance-nek aposztrofált Pinot a cikk szerint legalább hat évig tárolandó, és öt csillaggal látták el.

 

Komoly rendező sem hiányozhat a sorból, Francis Ford Coppola személyében meg is találtuk. A korábban Niebaum-Coppola pincészet mára már az igazán parvenü Rubicon Estate nevet viseli, jelezve, hogy ezzel a tulajdonosok átléptek egy vonalat. Mégpedig igen komoly vonalat, az esztétizálódással valóságos chateau-t hoztak létre az USA-ban. A történet 1880-ig nyúlik vissza, ami amerikai távlatokban maga a nagybetűs történelem, méghozzá egy Gustav Niebaum nevű finn kivándorlóhoz, aki akkor alapította az Inglenook pincészetet. A történet szép, hosszú, mindenki járjon utána maga, lényeg az, hogy Coppola úr 1975-ben megvásárolta az addigra megtépázott birtokot, amit gyakorlatilag most (2006-ban) sikerült egykori státuszába visszaállítani, chateau-val, hírnévvel, mindennel. (Eddig Niebaum-Coppola Winery néven futottak.)

 

 

A Coppola-birtok zászlóshajója az estate névadó Rubicon, a legkorábbi évjárat az 1979-es. A rutherfordi Cabernet Sauvingont (90%), Cabernet Franc (5%), Petit Verdot (3%) és Merlot (2%) házasítás teljes egészében organikus (bio- és biodinamikus) borászkodás eredménye. A 2001-es évjárat a Wine Spectator tesztjén 92 pontot és dicsérő szavakat kapott, a 2002-est a Decanter öt csillaggal látta el.

 

Brutál drága design-borok

 

Az első bekezdés idézőjele („Oscar-érett”) persze nem volt véletlen. Hogy mennyire nem, azt bizonyítja következő kategóriánk, ahol elhagyjuk a komoly borok mezőnyét, és amelyben a felháborítóan túlárazott design-borok szerepelnek. Nem valószínű, hogy a Royal DeMaria 2000-es évjáratú Chardonnay jégboránál elképesztőbb árazású itallal valaha is találkoztunk: a kanadai Joseph DeMaria sztárfodrász nevéhez kötődő itóka 3,75 decis palackja 30 ezer, igen HARMINCEZER dollárért került piacra.

 

 

A fodrászborászhoz közel álló források szerint a borászat egyedüli célja az volt, hogy létrehozzanak egy, az addigi legdrágább palacknál, a Romannee Continál egy sokkal drágább tételt – az ultrasznobok számára. A Decanter információi szerint egy palackot rögtön el is adtak (gratulálunk?), deMaria úr pedig azt nyilatkozta: ?A megszokott módszerem szerint a tételek ára az eladások mértékétől függően emelkedik.? Tehát még lesz feljebb. DeMaria egyébként 1998 óta foglalkozik jégbor készítésével.

 

Dr. Tudomka

Jégbor ? csemegebor, olyan szemekből, amelyekben a készítés előtt a víz megfagy, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem. Az ebből nyert bor koncentrált szárazanyag-tartalmú, nagyon édes, ugyanakkor magas savtartalmú. Még többet erről?

 

Egy véletlen hibának köszönhetően, amely tapasztalatlanságából adódott (nem volt semmilyen borászati képzettsége), egy új jégbor-készítési technikát fedezett fel. A hiba okán az első tétel 5 nemzetközi nagydíjat nyert, azóta a ?pincészet? csak ilyennel foglalkozik. Ehhez képest, a nemzetközileg elismert borszakértő, Robert Parker szerint (100 pontra értékelte) a világ valószínűleg legjobb jégbora a nyelvtörőnek is kiváló 2001-es Hermann Donnhoff Riesling Eiswein Oberhauser Brucke, amely palackonként mintegy 250 dollárt kóstál.

 

Ha már Parker úrnál és pontjainál tartunk, 91 ponttal jutalmazott egy elégéé pikírt palackot, mégpedig a tavaly debütált és Savanna Samson ex-pornsztár nevével fémjelzett Sogno Uno-t. A művésznő aktjával ellátott küvé 70% Cesanese, 20% Sangiovese és 10% Montepulciano ? ha pedig valaki azt hinné, hogy itt is a szex adja el terméket, nagyon téved, bár kétségtelenül erre is rájátszottak.

 

 

A művésznő borainak útját ugyanis nem más egyengeti, mint az a Robert Cipresso, aki a Vatikán borásza néven is ismertté vált. A olaszok egyik legelismertebb vincellére adta a nevét a Diesel ház alapítója, Renzo Rosso borához, a Rosso di Rossohoz (1999) is. A divatmágnás úgy látszik volt fodrász kollegája taktikáját követi, a Merlot/Cabernet Sauvignon házasításból összesen 55 palackkal szállítottak London négy igen exkluzív éttermébe (Zuma, Roka, The River Cafe, Les Trois Garcons), és 180 fontért csábítják a kíváncsiakat. A DeLong Wine szakértői a brit fővárosban járva nem tudtak ellenállni, és rendeltek egy palackkal ? az étterem sommelier-je azonban kacagva lebeszélte őket a dologról, és szimplán csak annyit mondott: „Rubbish”.

 

Destroyer – a pusztító CabSav

 

Ennyit a divatszakma eresztéseiről, jöjjön egy kis rock and roll. Számunkra a két legmeglepőbb tétel a detroit rock és a glam-heavy metál világából került elő. Az univerzális és amerikai kvinteszencia KISS zenekar, azon kívül, hogy hokimeccseken zenél, bort is készít. Illetve készíttet: a kaliforniai Celebrity Cellars fanatikusoknak és gyűjtőknek ajánlja a tételeket, amelyeknél a palack legalább olyan fontos, mint ami benne van ? ha nem fontosabb. A szortimentben van még a Pink Floyd, a Rolling Stones és a nemrég piacra dobott Madonna-sorozat is.

 

 

A KISS THIS 2004-es Alexander Valley Cabernet Sauvignon, 100 dollárt kóstál, címkeként pedig a negyedik stúdióalbum, a Destroyer borítója szolgál. Ennél drágább a Pink Floyd 2002-es Markham Vineyards Napa Valley Cabernet Sauvignonja, a Rolling Stones és Madonna egész sorozatot kapott, a Pinot Grigio-tól a CabSavig 25-125 dollár között.

 

A tetovált „V”

 

Szindikátus helyett magánúton próbálkozik a Motley Crue Vince Neilje, saját pincészettel is büszkélkedik. A Vince Vineyards két kaliforniai alaptípussal rukkolt elő (legyen fehér és vörös ugye), Napa-völgyi Cabernet Sauvignon és Sonoma-völgyi Chardonnay, mindkettő 20 dolláros áron került bevezetésre. A büszke névadó annyira boldog volt, hogy a pincészet logóját azon nyomban az alkarjára tetoválta.

 

 

Nem tetovált ? vagy lehet, hogy igen, csak nem látható helyen ? Olivia Newton-John, aki Koala Blue néven hozott létre címkét. Direkt használtuk ezt a kifejezést, a két hölgy 2005-ös Chardonnay-je és 2004-es Shiráza ugyanis a Great Stone Wines egyik divíziójának termékeként jön létre. Szép mosolyok, aranyos kék plüsskoalák itt. Ebből a kategóriából van még bőven, még az elhunyt hírességektől is. A teljesség igénye nélkül a legismertebbek:

 

Marilyn Monroe és Norma Jean borok

 

Elvis Presley borok

 

Ezeknek a minőségéről mit sem tudunk, akinek volt szerencséje bármely említett tételhez, írjon nekünk bátran. Mindenesetre elfogadunk egy palack 2003-as Marilyn Merlot-t, vagy 2001-es Elvis Blue Suede Chardonnay-t, már csak a címkékért is ? és akkor jöhet a bibapalula bébi, ó jeeeee.

 

Korábban:

 

Abszolút borleírás
Egy átfogó, univerzális, abszolút dolgozat, mely minden bor leírására alkalmas

Címkék: celebrity cellars, jégbor, oscar, rubicon, sogno uno, two paddocks, vince vineyards

← Zene-bora II: volt egyszer egy Párizs Zene-bora III: Les Touffes Krétiennes és bulibor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!