• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora IV:100 %-os nők

2007-03-21 ● borravalo.hu

E sorok írója a Krétakör-függők táborába tartozik, mióta pár éve Kapolcson volt szerencséje a Hazámhazámat láthatni. Majd a Feketeországot, utóbb a Nézőművészetit, legutóbb a Sirájt. Különféle várólistákon csücsül, hogy bejusson előadásaikra, mely nem mód nélküli mulatság, mert könnyebb a tevének átjutni a tű fokán, mint bejutni egy Krétakör-előadásra. A szervezésen felajánlotta, hogy esetleg ügyelőként, súgóként vagy takarító néniként elhelyezkedne a társulatnál, de mégis se nem. Viszont portugizit nyakalni és pipafüstbe burkolózva szemet s fület legeltetni jó.

Kíméletlenségük, pőreségük, egetverő humoruk, húsbavágó szenvedélyük és eredeti nézőpontjaik egybeesnek e sorok írójának – ki úgy véli, teljesen érti őket -, az igazi színházról alkotott elképzeléseivel. Nem lehet könnyű krétakörös színésznek lenni, de felettébb irigylésre méltó státusz ez.

Mármost amikor egy muzikális színész a könnyű műfajokban zenészkedik, sokszor kitetszik, hogy százszor különb előadó a főállású zenésznél, merthogy a színész többnyire tálentumosabb, érzékenyebb és agyasabb, mint egy csacsi táncdalénekes például. Amúgy is a legérdekesebb, kedves és a legkevésbé unalmas népség a színészé, ami nem csekélység. Mármost a KrétakörSzínészTáncZenekar persze jó. E sorok írója decensen csápolt a Gödör színpadának rendezői balján a minap, korához méltatlan kurjongatást és ugrándozást művelve, időnkint a színpad sarkán a zenekarra figyelő, szimpatikus úr vállára csapva és olyasmiket üvöltözve, hogy mégis szép az élet, utóbb ráébredt, hogy hiszen ez a Závada Pál. Aki szintén látható élvezettel fogadta a hálistennek irdatlanul hosszú koncertet, melyen megadatott, hogy egy kicsit láthassa és hallhassa az ember Csákányit is, emez színész-istennőt, egyikét a ma legnagyobbaknak.

Gondolták-e volna-e, hogy az intellektuális, szikárnak tűnő Tilo Werner, minden idők legjobb és legröhejesebb Trigorinja, aki képes a színpadon szituációban elpirulni, egy latin lover dinamizmusával pörög, gitározik és remekül dobol? Well, magam nem gondoltam volna. A három lány középen támad, érzékiek és cukik, 100 %-os nők, a kissé egy kedves lóra, mármint ilyen lázár ervini értelemben vett Ló Szerafinra hajazó Katona László basszusozik, Rába Roland sztem kicsit hülyén, nyilván iróniailag ilyen májkrém dzsekszonos mozdulatokkal simizgette magát, stabil a szerényen háttérbe húzódó Darvas Kristóf billentyűzése, teljesen dögös volt az egész. Sztem jól van az úgy, hogy ez szórakoztató zene, hogy hungarian easy, hogy eklektikus, hogy off-beat és hogy gyors, hogy agyatlanul fürge és pitty-putty, hogy vannak elcsépelt dalok és hogy nem akar zseni lenni. Majd egyre több saját szám lesz, de a jelen végtelen repertoár eklektikája alkalmas arra, hogy mind a zenekar tagjait, mind rajongóit boldoggá tegye.

Bulibor, ásványvíz, bulibor, pipafüst

Mármost egy Borkum Riff Black Cavendish füstjébe burkolózva üdögéltem várakozásba merülve a Gödör félhomályában és Günzer portugizit nyakaltam. Leküzdhetetlen edukációs szándékomtól hajtva ismét a nyájas olvasó figyelmébe ajánlanám, hogy bulin könnyű borokat igyon, semmit és semmiképp se keverjen töménnyel, sőt, úgy a legjobb, ha a bor mellé koronkint némi vizet is fogyaszt, a stimuláló, fáradtságot elvevő hatást így is eléri, és másnap sem fogja úgy érezni, hogy ideje fölkötnie magát. Bulibornak tehát fehérben az Irsait vagy a Cserszegi fűszerest, vörösben a portugízert, régi nevén a kékoportót ajánljuk, egy ásványvizes palack és némi Borkum Riff, esetleg más típusú, sodort easy és pitty-putty füstölnivaló kíséretében.

dr. Nemtudomka

Még kultúra

Krétakör tánczenekar

Korábban:

Zene-bora III: Les Touffes Krétiennes és bulibor

Zene-bora II.: volt egyszer egy Párizs

Zene-bora I.: egy török frizzante, karneváli hangulattal

Címkék: bulibor, Krétakör

← Nem módosították a 8 forintos törvényjavaslatot Sok kis borász-Beckham országában szeretnénk élni →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!