• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora VII: Legalizáld, gargalizáld!

2007-10-05 ● Kántor Endre

Aki ismeri a Bëlgától a Fehérlófia című számot, biztosan megjegyezte már akkor a két sort: „Figyelj, itt van egy rozé a Bocktól, majd kezed-lábad kinő ettől a bortól.” Ha ez nem lenne elég, most egyértelműen kiderült: ezek a srácok nem csak szeretik a bort, de otthon is vannak a borok világában. Bordal a Bëlgától.

Megy a rádió, beindul egy hangszerelésben ismerős szám, és rögtön kénytelen vagyok minden szóra figyelni, ami elhangzik: borról nyom ugyanis reggaet a Bëlga. „Chardonnay, chardonnay, a mátraaljai Németh chardonnay?” kezdődik a szöveg, aztán ilyeneket hallani: „botrány, hogy nem tér ki a BTK, arra hogy emberiség elleni bűntett a VBK”, meg „ha te azt mondod az alföldön csak pancsolt bor van, mondok valamit hülye gyerek, ott van a Frittman”.

Kész. Valami csak elkezdődik itt végre bor ügyben, ha már ezek a srácok is így elővették a témát. Kár, hogy nem a Bormarketing Kht.-nak jutott eszébe a dolog, óriási belföldi marketing ez a megnevezett pincéknek, meg az egész bor-ügynek is, ráadásul olyan rádió játssza – a Petőfi (bocs, MR2 – egyébként ez mekkora marhaság?), amelynek célközönsége pont az a közeg, akikre talán építeni is lehet.

Egy korábbi interjúban Bauxit sok mindent elárult arról, hogy is jött a téma, én egy részletet emelnék ki: „Minden életkorban van valamilyen központi téma, ami összehozza az embereket. Eleinte a zene az, majd később a bor is egy ilyen szereplővé válhat az életünkben. … A bor erős kapoccsá tud válni az emberek között, hiszen kulcsot ad a kézbe, hogy akár vadidegen emberek is képesek legyenek szinte rögtön megnyílni egymás előtt. Mint ahogy ez épp most is történik.”

Teljes interjú itt.

A Bëlga bordalát meg hallhattad itt, ni amig el nem tűnt, mint egy olvasónk jelezte. Szóval már nem hallhatod ott, ni – gondolom csak a lemezen hallhatod, ni. Ilyen ez. Vagy aki tudja, hol lehet hallani, ni, az dobjon már egy linket nekünk!

Az Igyál bort az ötödik Bëlga lemezen lesz, ami október 15-én jön ki. Több infó itt, ni.

A Franciáknak üzenjük, hogy legyenek résen a présen… :)

Kántorbandi

Több zene és kultinfó itt

Korábban:

Zene-bora VI: VOLT-impressziók

Zene-bora V: zene hangmérnököknek, ismeretlen katonáknak

Zene-bora IV: 100 %-os nők

Címkék: Bëlga, Bock, chardonnay, Frittman, Mátraalja, Németh, reggae

← Indiana Jones és a legelső hatos aszú Hol veszem a boromat? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!