• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Indiana Jones és a legelső hatos aszú

2007-09-21 ● borravalo.hu

A legelső tokaji aszú felkutatására indulnak kalandozni bátor hősies hősök, csodálatos kalandkereső férfiak Tokaj-Hegyaljáról. Dan Brown elmehet a fenébe, vannak itt halott nácik, duhaj szovjet tábornokok, benne volt az ügyben a fél amerikai vezérkar, és a Bolsoj balett. Merthogy 400 palack 1606-os tokaji aszú várja valahol a volt Szovjetúnió területén, hogy újradugózzák.

Egy esős éjszakán hallottuk a legendát, miután oly sikeresen szöktünk a szamorodnifenomén Samuel Tinonhoz Olaszliszkára, hogy kipihenjük Budapest gondját-baját. Volt az asztalnál egy másik, nagybajuszú francia borászember, Nicolas Godebski, (a Disznókő alapítója, most éppen a Pajzos-Megyer színeiben játszik). Ő mesélte el a legrégebbi Tokaji aszú történetét, amelynek koránt sincs vége.

Az első állomás Varsó

A kezdete viszont határozottan 1606. Ekkor szüretelték azt az évjáratot, amelyikből jelentősebb tételt vásárolt az akkori varsói borkereskedelmet kezében tartó, Fugger származék Fukier-ház. A varsói-német család 1500 óta vásárolt borokat Tokaj-Hegyaljáról. A Fukierek komoly, odafigyelős emberek voltak, rendes pincekönyvet vezettek és a boraikat hatévente újrazárták.

Namost akkor itt álljunk  meg. A korabeli parafa dugók nem voltak olyan jó minőségűek mint manapság, az élettartamuk maximum hat év volt. Amikor ez letelt, kikapkodták a régieket, és új dugóval szépen ismét lezárták, az előzőleg színültig töltött palackokat. A dugózás tényét ? és évét ? a pincekönyvben rögzítették.

A Fukier pincében pihent tehát az ötszáz-egynéhány palack, további múzeális tokajikkal egyetemben (a muzeális itt azt jelenti, hogy XVII. és XVIII. századi.) Remekül karban tartva mind. A Fukier házat 1911-ben eladta ugyan a család, de a kereskedőház és vendégfogadó a mai napig megvan Varsóban, ezen a néven, hiszen az új tulajok hülyék lettek volna egy négyszáz éve bejáratott nevet lecserélni arra, hogy mondjuk restaurácia Bukowski.


Nem mindenki akarja, hogy megtalálják az első tokajikat! Itt például Nicolas egy, a semmiből felé repülő nindzsa kést kap el, majd nyugodtan folytatja a mesét!

Berlini vendégjáték

Aztán Varsóba 1939-ben bevonult a Wehrmacht. Hilter személy szerint nem volt borkedvelő (antialkoholista volt akkortájt, meg vegetáriánus. Csak később, a Sztálingrádi vereség után kezdett inni, akkor is inkább sört.) Ő inkább műkincsben utazott, Hermann Göring, a Luftwaffe pompakedvelő kiskirálya azonban annál inkább kedvelte a bort.


A Fukier házban talált tokaji tételeket pincekönyvvel, mindennel együtt átalszállították Berlinbe (illetve valószínűleg Berlinbe). A németek a maguk szeretetre méltó gondosságával vették kezelésbe a tételeket. Mivel az üvegek jelöletlenek voltak, mindegyikre festettek valami jelet, hogy tudni lehessen, ki hova tartozik ? Nicolas szerint a jelek mostanra lekoptak, de UV fénnyel láthatók.

Egy Strzyzewski nevű német történész, aki már könyvet is írt a témában, jelen állás szerint a Wehrmacht iratai közt kutat, hogy kiderítse, milyen jeleket is használtak a palackokon.

1939 és 1945 között éppen hat év telhetett el, az alapos németekről feltételezhetjük, hogy odavigyáztak, és dugóztak, ha kellett. 1945 tavaszán elfoglalta Berlint a Vörös Hadsereg. A legenda szerint Hitles és Eva Braun, mielőtt öngyilkosok lettek volna a führer bunkerében, megittak egy üveggel a tokaji gyűjteményből ? sajnos az Untergang című film itt fájdalmasan pontatlan?

Zsukov marsall kóstolója

Természetesen a Szovjetek is vittek mindent, amit értek (érdekes módon a Dálnoki kormány egyik első intézkedése az volt, hogy több százezer pengőt utalt az állami birtokoknak a „háborúban sérült hordóállomány pótlására” ? de ez most mellékszál). A tokaji tételek valahogyan megúszták a „dáváj császi”-tempót. Valószínű, hogy meglátták bennük a tényleges értéket, és olyan társaságban találtak rájuk, amellyel nem lehetett őket elsuvasztani. Komoly hadizsákmányként került a Szovjetunióba Hermann Göring borgyűjteménye, valószínűleg így utaztak keletre a tokajis palackok ? pincekönyvvel, és most már német jelöléssel.

Itt van egy kis ugrás a történetben ? így mesélte Nicolas: a következő dátum 1958. Zsukov marsall, akkori szovjet védelmi miniszter a legsötétebb hidegháború idején borkóstolóra hívta a Moszkvában vendégeskedő amerikai Alan Shapley tengerészgyalogos tábornokot, és sleppjét. Sok-sok amerikait, sok-sok csillaggal. Zsukov valószínűleg az 1956-os budapesti vendégszereplése idején találkozott a tokajival, aztán eszébe juthatott, hogy Berlinben is szereztek valami hasonlót.

A kóstolón olyan történelmi tételeket mutattak be, mint az 1606-os, 1648-as vagy az 1682-es. A bulin részt vehetett Shapley titkára is: a fiatal Daniel Rogov később, az elfogyasztott tokaji hatására otthagyta a sereget, és borújságíró lett Izraelben. Az egybegyűlteket a Bolsoj balett táncosai szórakoztatták, meg a doni kozákok kórusa ? ők nem kaptak egy kortyot sem. A kóstolón kristálykanálban szolgálták fel az aszút ? Hugh Johnsonék ennek hatására árusítják most kanálban az Esszenciát a Bellagio hotelben, Las Vegasban, 40 dollárért.


Nicolas szerint innentől kezdve nyoma vész az 1606-os aszúknak. Meglehet még belőle vagy négyszáz palack, a kérdés, hogy milyen állapotban. Göring kollekcióját a szovjetek Krigovába Moldáviába vitték, a világ legnagyobb pincéjébe. Emellett játszhat még a cári udvar két borközpontja a Krímen: Magaracs, vagy Masszandra. Ne feledjük el, hogy a cárok komoly pénzeket öltek abba, hogy a Krímen a tokajihoz hasonló borokat termesszenek. A pincék elvileg ideálisak 500 palack eredeti, 1606-os tokaji tárolásához. Van még egy lehetőség is: Tbiliszi, Grúzia.

Ezt a négy pincét ellenőrzi végig a két francia a jövő nyáron. Ha minden jól alakul, mi is velük tartunk. Ha bárkinek bármi infója, van, ne hallgassa el, küldje el azt jól nekünk. Kalandra fel!

(Az anyagban szerplő tokaji-képek sajnos nem a keresett 500 palackot ábrázolják, de azért ők sem fiatalok.)

Stevie Kraft

Korábban:

Tavaszi szüret Tokajon?

Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy

Tokaj-wars II.: Ausztrália előnyben

Címkék: aszú, Bolsoj balett, Fukier, Göring, Hitler, Tokaj, Zsukov

← Még mindig surmó a borivó magyar Zene-bora VII: Legalizáld, gargalizáld! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!