• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora X: A nevem Wilson, de hívjatok csak Big Daddy-nek!

2008-02-06 ● borravalo.hu

Blues volt, méghozzá a legjobb fajtából, az öregnéger-egyszálgitár leosztásból. Big Daddy Wilson játszott az A38-on. Magasra nőtt a gyapot, mindenkit jól otthagyott a nője, nagyi a templomba ment, mi pedig megint kis feka srácok voltunk szalmakalapban, meg kantáros farmerban.

Odvas nagy közhellyé kopott (koptatták?!?) Hendrixnek az a mondása, hogy  a bluest könnyű játszani, de nehéz érezni. „Blues. It?s easy to play, but hard to feel” ? idézni csak pontosan, szépen. Na de, hogy miért nehéz érezni, azt az ilyen koncerteken lehet megtudni. Namost a blues az olyan, hogy az alap tá titi titi titá titi-t bármelyik gitáros le tudja prüntyögni, aki már túl van a Sex Pistolson.

Amikor viszont egy öreg feka felmén a színpadra, ottan felmetszi a mellkasát, és kibuggyantja a szívét, meg ami még ottan van, na onnantól következik a „nehéz érezni” kitétel. Mert kevesen tudják ezt ? mindazt, amin keresztülmentek ? olyan hitelesen előadni, hogy az embernek a hideg futkosson a hátán, vigyorogjon össze- vissza, és azt érezze, hogy aki odafönt játszik a színpadon kalapban-napszemüvegben, és éppen arról énekel, hogy magas a gyapot, az az igazat mondja.

Big Daddy Wilson ilyen. A mediawave-esek jóvoltából, már többször járt Magyarországon, és most az A38 fedélzetén ült le a ritmusládájára. „Azt akarom, hogy érezzenek az emberek. Kézen akarom őket fogni, hogy hazajöjjenek velem, Észak-Karolina földútjaira” ? ez áll a honpapján, és éppen ezt tette a fedélzeten is. Blues is, meg gospell, soul, funky, sőt néha egy kis country. Hogy összetörték a szívét, hogy ki kell bírni, hogy küzdeni kell, meg hogy mekkora jó arc a nagyanyó, aki éppen templomba megy. Tessék megnézni/hallgatni. (Ez nem az A38-as felvétel, de gy önzetlen kameratulajdonos jóvoltából hamarost a YouTube-on lesz az a koncert is, Big Daddy-re és Budapestre tessék keresni.)

És hogy milyen is ez a zene? Hát piszok egyszerű, de nagyon bonyolult is. A gitáron Ripoff Raskolnikov kísért, aki egy virtigli osztrák, mégis úgy néz ki, mint Neil Young egy másnaposabb reggelen. Nagy Szabolcs zongorázott, úgy ahogy azt egy szétcsúszott kupleráji reggelen illik (Stevie Kraftnak erről nincs közvetlen élménye, de ilyennek képzeli a dolgot, sajátos fényviszonyokkal, és elhangolt zongorával).

Wilson úr pedig, nos van az angolban egy szó, jelesül az, hogy smooth. Úgy kell kiejteni, hogy szmúúúúúd, jól elhúzva, kicsit megrezegtetve az ú-t. A szó elsősorban azt jeleni, hogy simára csiszolt, átvitt értelemben barátságos. De ez így nem elég. A smooth azt jelenti, hogy a maximális mesterségbeli tudással a létező legfinomabb, és legkellemesebb módon megcsinált valami. Na éppen ilyen Big Daddy Wilson dala: mélyről jön, benne van minden, ami kell, és olyan, mintha simogatna. Ottan ül a nagy feka bluesman a színpadon, és árad belőle a szeretet és a megértés mindenki iránt. Ilyen.

Azt tudjuk, hogy a déli feketék leginkább kukorica alapú konyhát visznek. Cornbread , csak hogy a legnyilvánvalóbbat említsük. Minekután Dr.Nemtudomka legutóbb kivesézte az A38 koncertbor kínálatát, ezért most mást ajánlok. Nem is igen lehet a blueshoz bármi mást mondani, olyan egyértelműen adja magát a whiskey (figyelem, a „kulcs” az amerikai írásmódban van…). Viszont nem mindegy, milyen.

Tehát ott tartunk, hogy a kis feka szurtosképű kölkök játszanak a porban, a nagyobbak meg szedik a gyapot. Az árpa meg a tőzeg, amelyek a Highland whisky alapanyagai lennének, nem terem meg erre. Ami van, az kukorica és juhar, ebből kell gazdálkodni.

Az amerikai whiskey-ket a hagyományos skót whisky és ír whiskey rajongók hajlamosak lesajnálni sőtmitöbb cukros löttynek titulálni, pedig csak a megfelelő alkalommal kell őket fogyasztani, mint például egy efféle blues-koncert. A skót whisky ehhez túl durva és karcos volna.

Érlelődik a Jack Daniels

Amerikai whiskey-ből hagyományosan kétféle van. Az egyik a Bourbon (Kentucky állam azonos nevű megyéjéről kapta a nevét), a másik a Tennessee whiskey . Előbbit 51 százalékban kukoricából készítik, és a helyi karsztvizet használják hozzá, ebben nincsen túl sok oldott fém. Amerikai fehértölgy-hordókban érlelik, ettől (no meg a kukoricától) egy plusz édes ízt kap a szesz.

A Tennessee whiskey is éppígy készül, azzal a különbséggel, hogy ezt a lepárlás után még átszűrik juharfából égetett faszénszűrön. A juhar amúgy is cukros, és ettől a whisky egy karamellás pluszt kap. Ilyet, konkrétan Jack Danielst kortyolgatott Stevie Kraft Pelogival, és Peloginéval, miközben a bluest hallgatta. Olyan illata van, mint egy alabamai gospel-kórusnak, miután lezavarták a vasárnapi éneklést.

Stevie Kraft

Korábban:

Zene-bora IX: Harnoncourt Lopunk az Illés-klubban – Vörös buliborok

Szellem a palackban 1.

Kell a tömény, palackozott szellemek 2.

Zene-bora VIII: szmokinghoz edzőcipő

Ők mondják meg, mit igyál

 

Címkék: Big Daddy Wilson, Kentucky, Tennessee, whiskey

← Magyar borokról a sommelier világbajnokkal Valami történik bormarketingileg →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!