• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora XII: Francia-magyar küvé

2008-05-14 ● borravalo.hu

Francia-magyar küvével gyüvünk vissza, remek francia hardveren játszott a magyar szoftver, ha lehet ilyet mondani. Koncertélmény volt, na az igen erős fajtából, hosszú előjátékkal, és természetesen jó borral. Maczde Carpate-Kampec Dolores bigbang volt, bitang jó, aki meg nem volt ott, az pupák. Kellett volna.

A Kampec Dolores jó dolog. Merthogy kitalált ? vagy félig-meddig kitalált ? népzenét (kitalált népek zenéje ? lehetne egy ilyen polc a CD boltokban, olyan umbertoecosan) hallgatni alapvetően jó dolog, megmozgatja az agyat. Vagy jól kitalált országoké, hazánk nem lenne ott ezen a polcon (sem).

Stevie Kraft először a komáromi erőd udvarán hallotta őket zenélni, mesebeli fesztivál volt, éppen Vappu napján, amiről még szó lesz itten. Aztán még sokszor sokszor hallotta őket itt-ott: szigeten némiképp illumináltan hajnaltájt a Bahia sátorban, ésatöbbi. Azt tudni kell, hogy Kenderesi Gabi a számokat mesével köti össze, és az felette szép és megható volt, amikor a Szigeten, még a hősidőkben végigmondta a koncert alatt a madárórát, hogy figyelmezzünk a természetre akkor is, ha éppen buli van. Tetszenek tudni, 4.30 feketerigó, 4.37 réti pityer?

Mind-mind csupa mesélős, gyerekkorba visszavivős koncertek ezek, amolyan léleksimogató. Elmennek annak az útnak a legeslegvégéig, amelynek a kezdete valahol a Varjúdombi mesék táján lehet. Mindenféle finomságok hangszereken, apró kis ilyen-olyan csilingek, prünytök, amik aztán nagyon is komoly, durva, sodró ritmusokká tudnak vadulni, amik viszik az embert, mit viszik, röptetik. És ehhez ott van Kenderesi Gabi hangja ? nem mindig tudni, hogy épp milyen nyelven énekel, meg egyáltalán, hogy most akkor melyik kontinensen van, mert van abban minden, akár egy versszakon belül is.

A Kampec egyébiránt akkor alakult, amikor Stevie Kraft még nem hallott malolaktikus fermentációról, a nyolcvanas évek közepén. Hajnóczy Csaba és a már említett Kenderesi Gabi zenekara, amelyben aztán jött-ment belépett-kilépett a magyar etno-közeli jazz szaxofonosok legjava, jelesül: Grencsó István, Ágoston Béla, Szokolay Dongó Balázs és most legújabban László Lilla. Jó zenészek, jó zenékkel, meg elhatárolható korszakokkal, ahogy ez egy húszéves zenekarnál lenni szokott: nagymúlt.

A koncert Vappu estéjére esett, ami külön jó dolog. Vappu, az a finn tavaszünnep. Az egész kicsi, rokonszenves és sikeres ország ilyenkor, a szép régi hagyományoknak megfelelően fehér sapkát tesz a fejére, és a naplementekor kezdve a sárga földig leissza magát. Régi barátok találnak egymásra, majd dülöngélnek tovább, egy szó mint száz, ez a tavasszal újjáéledő természet méltó megünneplése. Történetesen Stevie Kraft születésnapja éppen Vappura esik, megnyugtatja az a tudat, hogy valahol messze északon egy egész ország tart vele a disztrojban. A koncertre és a pedig Dr Nemtudomka és Pelogi kísérték el, a doktor vele tartott a hajnalig nyúló disztrojban is…

A Kampec Dolores önálló fellépéséről talán annyit, hogy kicsit színtelenül indult, nem volt meg benne a Dr Nemtudomka által minden zenében keresett és nagyra értékelt dög. De aztán rátaláltak az útra, és kapaszkodtak fölfele rendesen, vitték a közönséget is, de a koncertidő túl rövid volt ahhoz, hogy rendesen végig is vigyék a dolgot. Igaz, aznap este nem is azért mentünk oda.

A Kampec után a MacZde Carpate következett (Benjamin VAUDE ? ének, szöveg, Maël SALETES ? gitár, ének, Bertrand TARDY ? e.bass, Pierre THOUZERY ? dob), Grenoble-i hangászok ők, intellektuális rockot vagy mit játszanak. Gondolkodós zene az is, csak kicsit jobban belefekszenek az urak a húrokba, és olykor tépik őket nagy lendülettel.

Ahogy ők írják saját zenéjükről, ?pucér rock ez, más zenei irányzatok fattya?. 12 éve játszanak, a koncerteket pedig mindmáig kísérletnek tekintik inkább, mint előadásnak. Vaude úr például egy szám alatt egész rendesen bemozogta az egész millenáris koncerttermet, ami azért valljuk be, nem kicsi. Telt hangzású és dögös rockkal nyomultak az urak, de néha olyan érzése volta az embernek, mintha egyes számoknál elmaradt volna a satisfaction. Bármilyen dinamikus volt a hangzás, a szám-épületeknek valahogy mintha nem lett volna teteje, tetőpontja.

És akkor a két zenekar egyesült, és bekövetkezett a csoda. Az a dinamika, ami sokszor hiányzott a Kampecből és az a beteljesülés, ami a MacZde-ből, látványosan és tökéletesen jelent meg az összeolvasztott produkcióban, ahol a vokális megoldások és a fúvósok is színesebbé váltak, katartikus tetőpontjai lettek a kicsit álmosan induló koncertnek. A hírek szerint a grenoble-i MacZde ajánlotta fel a Kampecnek a kooperációt, jól ráérezve tán a tökéletes komplementaritásra, arra, hogy a MacZde hangja és jang-ja új minőséget hoz létre a Kampec jin-jével, ez az igazi küvé, amikor a komponensek olyan új minőséget hoznak létre, amilyen azelőtt és külön-külön nem létezett. A Carpate Kampec ? MacZde Dolores Bigbang egy éve koncertezett először együtt Dél-Franciaországban, most a szomszéd országokban portyáznak, minél gyakrabban kéne együtt muzsikálniuk.

Mármost nyilván küvét kellene ajánlanunk, az igazság azonban az, hogy a Millenárison az egyik legjobb reduktív műhely, a töki Nyakas (nyaki Tökös?) pincészet friss fehéreivel tartottuk magunkban a lelket, egy ilyen bor Dr Nemtudomka-féle régebbi leírását mellékeljük kedvcsinálónak, a Nyakas ropogós pettingborai messzemenően a legjobb buliborok közé tartoznak.

Fennállásunk óta először próbáljuk pennánkat a müller thurgaun köszörülni. Ennek tudásunk korlátain kívül objektív okai is vannak. A müller thurgau defenzívában van, alig találkozhatni vele a polcokon. A sors igazságtalansága okán, vagy joggal szorult-e vissza a poétikus nevű müller thurgau vajon? Vagy sajton (Karinthy)?  

Nem volt ez mindig így, a kombinátos időkben nagyonis sikeres fajta volt a müller thurgau (továbbiakban mt), mert képességei jól passzoltak az akkori idők szelleméhez, ami kétségkívül kicsit gyanússá teszi. Itt főleg a termés mennyiségére gondolunk, az mt okádja a fürtöket, volt, hogy vagy két évtizede (Gyöngyösön) 20 tonnát szüreteltek belőle hektáronként, ma 6-9 tonna a csúcsminőség feltétele. Az mt azonos a rizlingszilvánival, bár a minap olyast hallottam, hogy újkeletű genetikai vizsgálatok szerint nem is biztos, hogy a szilváni a mamája, hanem lehet, hogy a saszla. Az mt-t alkotója, Hermann Müller-Thurgau találékonyan saját magáról nevezte el, a szakirodalom szerint a mester a XIX-XX. század fordulóján élt és alkotott  Svájcban. Itt ugrasztotta egymásnak a (rajnai) rizlinget és a szilvánit 1891-ben.

Az Ainsworth-Woods borkalauz szerint Herr M-T nyilván azért csinálta ezt, mert olyan szőlőt keresett, mely rizling minőségű, ám korábban érő és bő termő. Ám sajnos ezen célkiűzései közül csak az utolsó kettőben ért el sikereket, mondják az angol borszakírók,  ami azért túlzásnak tűnik. Jellegzetes mitteleurópai jószág az mt, nagy csodákra aligha képes, de az élet sem szüntelen nagy csodákból áll, szerencsére, kellenek könnyed és hétköznapi borok is. Ez itt például egy remek müller-thurgau, a hűvös-meszes-savas Etyeki borvidékről származik, a honi reduktivitás atyja, Malya Ernő bűvölte palackba.  

Szép zöld reflexek csillannak a világos zöldessárga borban, üde, friss, profi illata vegetális jegyeket mutat, virágos mezőn tapodunk, majd friss gyümölcsillat zöld sugara villan a pohár felett. Egy kis cseles (tudatosan alkalmazott) szénsav csipked, karcsú és könnyű a bor, tavaszi beszélgetések és zöld saláták, vegetáriánus ételek, zöldség krémlevesek és könnyű, fehér szárnyas húsok mellé kínálkozik, illetve halak úsznak az ember csarnokvizébe, ha az ember a Nyakas Pince Budai Müllet Thurgau-ját kóstolgatja.

Nem utolsósorban szégyellje magát mindenki, aki nem jött el. Merthogy hely lett volna még. Talán még olyan 500-800 embernek, azaz gyalázatosan kevesen voltak ahhoz képest, milyen magaslatokba emelkedett a koncert, ez valszeg a Millenáris kommunikációjának sara.

Szolgálati közlemény: az utóbbi négynapos, háromnapos és ilyen-olyan ünnepek súlyosan összezavarták a Borravaló brigádot, különösen Stevie Kraftot. A későbbiekben folytatjuk a rendszeres ivászatot, és tartjuk a megjelenési rendeket! a jelszó: legyen mindig hétköznap!

Korábban:

Zene-bora XI: Ferenczi + Gere = 5 csillag

Zene-bora X: A nevem Wilson, de hívjatok csak Big Daddy-nek!

Zene-bora IX: Harnoncourt Lopunk az Illés-klubban – Vörös buliborok

Címkék: Kampec Dolores, MacZde CarPate, Malya Ernő, Müller Thurgau, Nyakas, Rizlingszilváni

← Dr.Nemtudomka kalandjai a venetói borokkal Jobb lesz a zenétől a bor íze →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!