• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora XIII – VOLT-impressziók 2.

2008-07-07 ● borravalo.hu

Ott voltunk a 2008-as VOLT-on az első két napon, ahol ismét a Lővér kemping egy fertályán kóstoltatott néhány soproni pincészet, pár rendszertelen zenei és borügyi impressziónkat osztanánk meg az arra kíváncsiakkal az alábbiakban, többnyire kedvező benyomásokat, némely kritikai megjegyzésekkel fűszerezve. A Krétakör SzínészTáncZenekar két kedvencünk, Láng Annamari és Sárosdi Lilla nélkül kezd, nehezen is melegednek bele, de aztán az Illés Miért kell a szerelemjéből, a modernizált Beatles-számokból vagy az olyan zseniális saját számokból, mint az Imre, (lásd: http://www.myspace.com/szinesztanczenekar) kikeveredik egy fanyar koktél, ami nemcsak szórakoztató, hanem több: a zeitgeist aromáit is érezhetni benne, mint Luka Enikő hatos kékfrankosában a koncentrált gyümölcsösséget. E bor még nincs teljesen kész, kicsit elmozog még egymáson sav-tannin- alkohol, de nagy anyag.  A KSZTZ koncentráltan tehetséges, Tilo Werner például az a típus, akiről süt a talentum,  csináljon szinte bármit.

Ilyen Lovasi is, ez a póztalan (néha, mintha ez a póztalanság volna a póz), fanyar egzisztencialista, az utóbbi húsz évben történt egyik legjobb dolognak, a Kispál és a Borznak a ?frontembere?. Megjegyzem, a zene, ami sokkal jobban szól, mint régen, sokkal kevésbé tükrözi a kontextust, mint a szöveg. Nem olyan eredeti, kópiaszerűbb, mint a versek, ritkán trafál a közepébe. Ahogy a hiány jellemzi a flancos Roni Size Reprazent-et  is: olyan, mint egy dugás, ami soha nem jut el az orgazmusig. Egyhangú épületkék fantázia és tető nélkül, miközben bunjee jumpingosok jojóznak jobbra-balra a sötétben.

Ahogy csalódás a Hilltop: egysíkú borok, a Hilltop-kategória kimondottan szerény, a hatos cserszeginek nincs illata, a chardonnay egy vino da tavola, a prémium teltebb, az édes tramini szörnyű, egyik sem komoly, feledhetőek, olyan locsoljuk szét a bennragadt tételeket-fílingje van az egésznek.

A Ferenczy pincészetnél viszont jól hangolt, telt, soproni savakra felfűzött 2005-ös Zöld Veltelinit kóstolhatni, ígéretes a Taschner Kurt telt, harmonikus hatos cabernet-je vagy a Pfneiszl-lányok és a borok mind, melyek mintha simábbak és kevésbé fásak lennének, mint régebben. Mármint a borok. Megdöbbentett a Subscribe magas színvonala és eget verő dinamizmusa, sztem ez bárhol a világon megállná a helyét, ízlett a Tankcsapda eredeti, kiérlelt, kiegyensúlyozott produkciója, kellemes meglepetés volt Takács Tamás néha kicsit macsó, kicsit bunkó (ld. Pocsolyába léptem?), mégis szimpi, önironikus és hülyeség-ellenes, igazi örömöt adó rockandrollja.

A Kistehén (Little Cow) nézőpontja egybe esik a miénkkel és jó, hogy vannak olyan emlékzenekar-szerű formációk, mint az egy az egybe? az ötvenes éveket idéző-játszó, az időutazás élményét adó Long Tall Sonny and the Wild Cow-s. Nagyon nem jött be nekünk viszont a Hooligans. A Nagyszínpadra nem jött el Goran Bregovic, több feltevés is keringett a színpad körül arról, hogy miért (állítólag leesett a meggyfáról; túlságosan bepálinkázott előző este; nem fizettek neki eleget), valakinek be kellett ugrani, így jutott nagyszínpadhoz a Hooligans, hát? élő cáfolatai a sztanyiszlavszkiji tételnek, hogy tehetség annyi, mint önbizalom, utóbbiból ugyanis örvendetesen sok van, előbbiből sztem tartós passzívum áll fönn. A tetoválás nem hozza meg a tálentumot, közhelyek, invenció hiánya, bocs.

A legjobb zenekar a Ponzichter negyedben játszó Kovács József laza cigányzenekara volt virtuóz prímásával és cimbalmosával, a soproni sört mindig jéghidegen csapolták, tépett belsőnket mindig sikerrel gyógyító orvosságnak bizonyult.

Korábban:

Jobb lesz a zenétől a bor íze

Zene-bora XII: Francia-magyar küvé

Zene-bora XI: Ferenczi + Gere = 5 csillag

Címkék: ferenczy, Hilltop, luka, Pfneiszl, Sopron, taschner, Volt, zene, Zene-bora

← A hét ledér borászlánya! Travel Channel – szubjektív választás volt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!