• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zétától Zétáig ? Holdvölgy kóstolóest

2016-08-02 ● Kodela Mia

Nagyjából egy hónappal ez előtt a bemutató előtt jártam először a Holdvölgy Pincészetnél ? és bár akkor csak egy gyors körre futotta? így, azzal a pincelátogatással együtt lett nekem egy kerek egész a Holdvölgy brand.

Most néhány új tételt mutattak be Budapesten a meghívott újságíróknak és borszakértőknek, a Király utcai ETAP Borbárban.

IMG_7223

A borászat 26 hektárja Tokajban, Mádon található. Hét dűlő 22 parcellájáról szüretelnek, ezek a Holdvölgy, Betsek, Király, Kakasok, Úrágya, Nyulászó és Dongó. A bemutatón a jelenlegi vagy hamarosan forgalomba kerülő tételeket kóstolhattuk, először zárt körben, de este már bárki előtt nyitott volt a hely, és hát én még ekkora sort soha nem láttam kígyózni az ETAP előtt. Én is szeretem a pincészet profi és elegáns munkáját, amiben nagy szerepe van Gincsai Tamás főborásznak és Jójárt Gergő kereskedelmi vezetőnek is, akik ezen a kóstolón bemutatták nekünk a pincészetet és a borokat.

Hold and Hollo UPPP 2015

Félszáraz gyöngyözőbor 100% zétából. Friss, virágos, mandarinos, barackos ízű. Üde és friss, eleven savakkal és 9 g/l maradékcukorral.  7 g/l a sav, 12,5% az alkohol. Lendületes, könnyen iható, szép tétel.

Hold and Hollo DRY 2013

70% Furmint, 20% hárslevelű, 10% sárgamuskotály házasítása. A tétel 80%-a tartályos, 20%-a pedig hordóban ért. Érett gyümölcsösség és kis petrolos fülledtség az illatában. Alma, körte, grapefruit, birs, vanília, szerecsendió, édesfűszeresség, sós-mineralitás. Szép savszerkezet, jó egyensúly, érett aromák és kis maradékcukor.

Holdvölgy, Vision 2013

Száraz birtok cuvée, 60% furmint, 25% hárslevelű, 10% kabar házasítása. Menta, citrus, friss gyümölcsök, ásvány, körte, birskörte, só, grapefruit, vanília, szegfűszeg, selyemcukor. Visszakóstolva kis füstös karaktert is kap. Az élénk sav mellett szép érettség jelenik meg, elegáns és komplex, ízgazdag bor. 3-5 g/l maradékcukor, a sav 6,8 g/l, 13% alkohol. Fele-fele az acéltartály és a hordós érlelés aránya.

Holdvölgy, Vision 2014

40-40% furmint és hárslevelű, 20% kabar házasítása. Krémes-vajas illat, kis füsttel, sok citrussal. Citrom, citromhéj ? és olaj, zöldalma, barack, ásványosság, kis cseresség és szénsav. A fa még elől van egyelőre, élénk, feszes savak jellemzik. Lendületes, friss bor, nekem rajnais beütéssel a maradékcukor-magas sav aránytól, ami nagyon tetszik. Fiatal, jót tesz majd neki az idő, de már most is nagyon ígéretes tétel.  7,2 sav, 5 g/l cukor, 13% alkohol.

IMG_7225

Hold and Hollo, SWEET 2008

60% furmint, 40% hárslevelű. Kiemelkedő aszús évjáratból való bor. Mézes, botritiszes illat, kandírozott gyümölcsök, papaya, almabefőtt, ananász, vajasság, méz, gyógynövények, sósság. Lágy, érett aromaprofilú bor, közepes savérzettel és közepes testtel, selymes textúrával. Nekem a lendület és a könnyedség

Holdvölgy, Signature 2007

Édes birtokválogatás, furmint, hárslevelű és zéta fajtákból. Virágos, szénás, kicsit fülledt illattal nyit. Baracklekvár, trópusi gyümölcsök, ananász, keleti fűszerek, füst, kis csípősség és némi kesernye a lecsengésben. Lágy, selymes textúra, a 125 g/l maradékcukor mellett a 13% alkohol némileg melegíti, az egyensúlyból a sav vezette lendület hiányzik.

Holdvölgy, Signature 2011 minta

Málna, méz, vaj, barackkompót, édesfűszer, vanília, pörkölt mogyoró, ásvány, pici só, dohány, édes virág, fehértea, gyógynövény. Érezhetően magasabb a cukor (150 g/l), de a 8 g/l sav a 12% alkohollal együtt mégis élénkké teszi a bort. Komplex, gazdag ízvilágú, elegáns, intenzív és koncentrált tétel.

Holdvölgy, Intuition No1 2008

Édes szamorodni, 100% zétából. Citrus, selyemcukor, kandírozott gyömbér, barack, vanília, füst, méz, édesfűszer, gomba, trópusi gyümölcsök, keleti fűszerek, sós-ásványosság, széna, rózsavíz. Komplex és koncentrált tétel, jó egyensúllyal, (100 g/l maradékcukor, 7,5 g/l sav, 12% alkohol) hosszú lecsengéssel. Izgalmas aromavilág, kerek, de nem nehézkes szerkezet, egy 6 puttonyos aszúnak megfelelő extrakttal.

Címkék: borbemutató, Etap borbár, hold and hollo, Holdvölgy, Mád, Tokaj

← DS esték – 1. rész Desszert, bor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!