A borivók nem tudják, mennyit isznak

Egy új kutatás azt vizsgálta, milyen külső körülmények befolyásolják az elfogyasztott ital mennyiségét. Megállapították: a borivók általában nincsenek tisztában azzal, mennyit is isznak.

Az amerikai Iowa State és a Cornell Egyetem közös kutatásában egyetemi hallgatónak hetente el kellett fogyasztania legalább egy pohár bort, ill. más alkoholos italt különböző körülmények között. A kutatók azt vizsgálták, hogy a körülményeknek milyen hatása van az elfogyasztott bormennyiségre – írta a USA Today.

Érdekes dolgok derültek ki. Például az, hogy szélesebb kelyhű pohárba 12%-kal többet töltünk, mint keskenybe. 12%-al többet töltünk akkor is, ha kézben tartja valaki a poharat, mint amikor az asztalon van. Számít a bor színe is: fehérből 10%-kal többet töltöttek az alanyok, mint vörösből. A szín kontraszt nem csak a boroknál, de koktéloknál is számít: ha nem üt el az ital színe a pohártól, akkor itt is túltöltés esete forog fenn.

A kutatás azt is megállapította, hogy aki rendszeresen fogyaszt bort, általában nincs tisztában vele, hogy mennyit iszik. Ezzel az utolsó állítással könnyen vitára tudunk szállni: pontosan tudjuk, könnyű felmérni, amikor a szelektívbe visszük a palackokat…

Hozzászólások

  1. italosztaly mondta

    a borivók sajnos sokszor azt sem tudják mit isznak. a minap volt egy vásárlóm, aki meg volt fázva és forralt borhoz keresett alapanyagot. mutogattam neki az olcsó dolgokat (BB és tsai), hiszen a recepthez majdnem mindegy az alapanyag, azért közbeszólt hogy valami “márkásabbat” szeretne. visszakérdeztem hogy nála mit jelent a “márka”. erre levett egy random palackot a polcról és mutogatta hogy szerinte annál jobb egy bor, minél nagyob az üveg alján a lyuk. na ugye hogy megmondtam, miszerint nulla tudással az impozánsabb palackokat veszik meg?:)

Minden vélemény számít!